"Нијемци враћају назад скоро све Србе који се појаве на граници"

Срби у Њемачку не могу да уђу ни уз негативан ПЦР тест, пишу београдски медији.

Свијет 28.01.2021 | 07:16
"Нијемци враћају назад скоро све Србе који се појаве на граници"

Блиц преноси да на сајту Амбасаде Њемачке стоји да се у ту земљу може ући са позивним писмом и негативним тестом на корону не старијим од 48 сати, али у пракси то није тако.

Улазак у Њемачку за држављане Србије зависи искључиво од добре воље и процјене службеника на пасошкој контроли. Овакву ригорозну контролу уласка наших држављана њемачке власти правдају епидемијом короне и појавом мутираног, још опаснијег соја вируса.

"Зато, ако планирате да идете у Њемачку код дјеце, унука или родбине, будите опрезни јер ризикујете да будете враћени са пасошке контроле истим авионом назад за Србију", наводи се у тексту и додаје да је такву непријатност доживјела прије два дана једна старија Београђанка иако је имала сву потребну документацију за улазак у Њемачку.

Због одлуке полицајца она није могла да пређе границу и да види свог сина и снају, али и тек рођеног унука.

"Нијемци од понедељка депортују назад скоро све Србе који се појаве на њиховој граници, а немају боравак у тој земљи. Ишла сам за Берлин 'Ер Србијом' и на пасошкој контроли дала сву потребну документацију. Имала сам све што пише на сајту амбасаде да је потребно – регуларан пасош, негативан ПЦР тест, стар мање од 48 сати, позивно писмо од сина да идем код њега у посјету, јер је добио сина, као и повратну авио-карту.

Међутим, полицајац на шалтеру ми је одмах рекао да не могу да уђем у Немачку и лупио ми печат у пасошу који означава депортацију због ковида-19. Зашто и због чега је то одлучио није ми речено. Нисам имала избора, морала сам назад кући, одмах истим авионом", казала је та Београђанка.

Из Министарства спољних послова кажу да држављани Србије у вријеме епидемије без визе могу путовати у Њемачку уколико постоји апсолутно неопходан разлог и уз претходну консултацију са Савезном полицијом Њемачке. И то уколико су чланови уже породице, чланови породице првог или другог степена, хитни медицински случајеви, невенчани партнери…

Приликом преласка границе путници морају показати доказе о неопходности путовања, а коначну процјену и одлуку о уласку у Њемачку увијек доноси службеник граничне полиције.

У "Ер Србији" објашњавају да су узрок ове ситуације епидемија корона вируса и пооштрене мјере за све путнике.

"Њемачка има дискреционо право да због тренутне ситуације у своју земљу пусти кога жели. Ове мјере су донете због тренутне ковид ситуације. Они сами процјењују и одлучују да ли можете да уђете у земљу или не, без обзира на то што имате и негативан ПЦР тест и сва потребна документа. То, наравно, не важи за држављане њихове земље или стране држављане који имају пријављен боравак у Немачкој", истичу у овој авио-компанији.

Иначе, слично ћете проћи уколико кренете и у било коју другу земљу Европске уније. Слободна путовања за сада су нам могућа само у Бугарску, додао је Блиц.

(Б92)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Пез

28.01.2021 06:39

Па бозе, стварни је постало смјесно, ако немас потребе доци у њемацку сто идес кад људи кењају на граници ццццц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: Пез

28.01.2021 08:21

Е то је то. Зашто побогу?

Name

ре

28.01.2021 16:21

Поцркашно без немачке обећане земље, не знамо шта ћемо.

Name

Наравно

28.01.2021 06:52

да це врацати је се тестови купују само сто не на пијаци. Њемци знају са ким имају посла. Није то Балкан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смијесни

28.01.2021 09:29

Бас су Њемци цовјекољупци и хуманисти. Имате ли јос хвалоспјева за ову "племениту расу"???

Name

Ами

28.01.2021 06:56

Е сад само тродупло вратити.Кад они нас пусте да моземо слободно улазити,ми требамо оставити на снази јос пола године послије тога да градјани Њемацке не могу уци у Србију,све под изговором короне.И то обавезно вратити неке људе који послом долазе,па нек иде тамо Меркеловој да се зали...

ОДГОВОРИТЕ
Name

има

28.01.2021 07:10

хахахаха хоцес их насикирати хахаха бас смо јако битни

Name

ДЈУРО ОРАШЈЕ

28.01.2021 07:49

КАКВА ЊЕМАЧКА, КАКВА ЕУ.... НИДЈЕ ЉЕПШЕ ВЕЋ У РЕП. СРБИЈИ И РЕП. СРПСКОЈ..... НИГДЕ ИЗ СВОЈЕ АВЛИЈЕ.....

Name

Рр

28.01.2021 08:00

Бас смјесно или лудо Ето они зуре у Србију невјерујем у то јер би могли остати без иконе са ланцица.

Name

Хехе

28.01.2021 08:13

Па ко да су они нама битни, зна се њихов бизнис са коморама, нек се носе.

Name

ЛЕО ТАР

28.01.2021 08:22

ТО АМИ МАЈСТОРЕ ИЛИ МАЈСТОРИЦЕ ...СМАО ОСТРО И НА ПРВУ ЛОПТУ ...Е КУКАЛА ТИ МАЈКА , МЕГАЛОМАНСКА ....ПА ЉУДИ ИДУ ТАМО ДА ЦИСТЕ , ПЕРУ ..ТАКВИХ ЦЕС НАЦИ НА МИЛИОНЕ СИРОМ ЕВРОПЕ САДА ...ТИПИЦААН ПРИМЈЕР СРПСКОГ ЕГОЦЕНТРИЗМА , ЕТНОЦЕНТИЗМА ...СМИЈЕСНО И ТРАГИЦНО .....

Name

Најгора ствар која

28.01.2021 08:28

Постоји је да сам себе омаловазавас, понизавас, сматрас небитним, безвредним, глупим. Нисмо ми такви, ни ти су они на западу нека супериорна врста људи, само су вјести подли манипулатори по питању било цега. Док будемо такво мислили о себи сто ум је и циљ, не мозе нам ни бити боље....Преврнимо плоцу конацно!

Name

брат Ђуро

28.01.2021 07:48

Баш је то јако чудно, кад се зна колико су немци увијек вољели србе. Али опет не замјерим ником ко је отишао да заради нешто у Њемачкој, када сам схватио колико "срби" воле србе. Немци кад те јашу барем и плате, а "срби" при том и уши заврћу. Кад буде више срба него "срба" имаћемо све што уређено друштво треба да има. И одбрану, и привреду, и управу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

28.01.2021 08:03

Ја морам у Њемачку по робу за бувљака.То је мени велики разлог и врло битно .Дали ће ме пустити?☹

ОДГОВОРИТЕ
Name

хенрy холидаy

28.01.2021 08:32

Кад немогу Свицарци улазити у Њемацку засто би Срби могли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

28.01.2021 08:37

Супер вијест, ето нема више одлива радне снаге, нек се потруде и раде код нас.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Занимљиво

28.01.2021 08:52

Растурали и растурили успјесну земљу помоцу унутрасњих непријатеља, сада биједни без поноса и цасти јос и пљујемо сами по себи....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алекс

28.01.2021 08:55

Хвала ти Бозе!!!!Њемци се придрзавају правила али ови наси са Балкана не и они доносе цовид у старацке домове, болнице и тако сире около. Наси су стока

ОДГОВОРИТЕ
Name

Риј3ц

28.01.2021 12:00

А мигранти улазе и излазе из дрзаве кад зеле, немају ни лицну.

ОДГОВОРИТЕ