Дебакл Европске уније са вакцином против короне

Центри за вакцинацију у Европи су спремни – али сада недостају вакцине. Фајзер је смањио производњу, а АстраЗенека шокирала саопштењем да ће ЕУ испоручити 60 одсто мање вакцина него што је договорено.

Свијет 27.01.2021 | 19:48
Дебакл Европске уније са вакцином против короне

Када је реч о вакцинисању против короне, Европска унија увелико заостаје за Великом Британијом и САД, и налази се на слабом, трећем месту. Након почетних организационих проблема у кампањи вакцинације, сада недостају и вакцине.

Европска комисија закључила је уговоре за испоруку око две милијарде доза вакцина од осам произвођача. Међутим, тренутно вакцине испоручује само Бајонтек/Фајзер, а амерички концерн је крајем јануара смањио обим производње. С друге стране, АстраЗенека ће у првом кварталу испоручити само 40 одсто од оног што је договорено.

Да ли се другим земљама пружа боља услуга него ЕУ или су склопљени погрешни уговори?

Од успешне приче до дебакла?

Европска комисија је до сада као велики успех славила централизовану набавку вакцина, која је свим земљама-чланицама требало да обезбеди једнак приступ вакцинама. На најновије вести о проблемима са испоруком вакцина, портпарол Комисије Ерик Мамер реагује дефанзивно: „Веома смо активни што се тиче сарадње с компанијама на бази уговора које су са нама склопиле. Питање је шта сви могу да учине да би читав процес био успешан.“

Представници ЕУ у понедељак су се састали са представницима АстраЗенеке, како би их подсетили на њихове уговорне обавезе. Иако се очекује да ће та вакцина бити одобрена у ЕУ тек у петак, очекивања од ње су велика. Она је јефтинија од конкурентских вакцина и лакше се складишти.

Компанија је међутим у петак саопштила да ће „првобитни обим бити мањи него што се очекивало“, јер постоје проблеми са добављачем. Европска унија је од АстраЗенеке наручила 400 милиона доза вакцина.

Након састанка с представницима АстраЗенеке, европска комесарка за здравље Стела Киријакидес изјавила је да одговори компаније нису били задовољавајући: „Нови план је неприхватљив. (…) ЕУ је (су)финансирала развој и производњу вакцине, и од тога жели да профитира. (…) ЕУ жели дозе које је наручила и финансирала, уговор мора у потпуности да буде испуњен.“

Брисел захтева и транспарентност свих трансакција: „Компаније морају благовремено да нас обавесте уколико вакцине испоручују трећим земљама.“ У позадини тога је критика да АстраЗенека вакцине и даље испоручује Великој Британији, а ЕУ занемарује.

Посланик у Европском парламенту и стручњак за здравствена питања, Петер Лизе, критички гледа на објашњење АстраЗенеке. „Слаб изговор да у европском ланцу испоруке има проблема, а не негде друго, није веродостојан, јер пребацити вакцине из Велике Британије на континент није проблем“, истакао је Петер Лизе. Он се нада да ће АстраЗенека брзо решити тај проблем.

Проблеми у производњи су изгледа правило

Проблем са испоруком има и Фајзер. Портпаролка те компаније Мари-Лиз Фершелден објашњава: „Како би се удовољило свим захтевима (…), нарочито захтевима Европске комисије, морамо да повећамо наше капацитете.

То значи да процеси морају да се мењају и да су нам потребни нови добављачи. Те промене морају да буду одобрене и то оправдава чињеницу што имамо кашњења.“ Већ у фебруару би производња требало да се повећа, тврде из Фајзера.

Италијанска влада жели да тужи Фајзер и АстраЗенеку због непоштовања уговора: „Ми желимо да имамо те вакцине, а не одштету, овде се не ради о новцу“, рекао је министар спољних послова Луиђи ди Мајо.

У својој кампањи вакцинације Италија очекује кашњења и до два месеца, изјавио је за јавни сервис РАИ заменик министра здравља Пјерпаоло Силери. Незадовољан је и премијер Ђузепе Конте: непоштовање уговора наноси „огромну штету“ Италији и другим земљама.

И француски министар за европске послове Клемент Боне захтева од Фајзера да „испуни своје обавезе“. Љути су и у Ирској, јер су планови за вакцинацију поремећени. Исто тако и у Шведској, Норвешкој и у разним источноевропским земљама.

Оштрим тоном обратио се и председник Европског савета Шарл Мишел: „Обавезе о испоруци морају да се испоштују. (…) Испитаћемо све могућности како би се обезбедило брзо снабдевање.“

Што се тиче вакцине Модерна, која је развијена у САД, производњу у Европи требало би да преузму три швајцарска конзорцијума и још неке фармацеутске компаније. Сами проналазачи још никада произвели вакцину у том обиму. И ту могу да се очекују проблеми у производњи и тешкоће са испоруком.

Извршити притисак, али како?

Проблем је, објашњава посланица немачких Зелених у Европском парламенту Јута Паулус, што се развој вакцина одвијао брже него што се очекивало, а компаније не располажу довољно великим капацитетима за производњу. Код вакцина које су на бази иРНК (Фајзер, Модерна) то не иде тако брзо: „То су сложени процеси, постоје строге смернице у производњи и неопходна је обука запослених.”

Посланица Зелених сматра да Брисел није крив због тренутне ситуације: „АстраЗенека је добила троцифрене милионске износе за производњу, још пре него што је вакцина одобрена. Уколико се не придржава уговора, за то није крива Европска комисија.“ Требало би се, каже, запитати зашто се Велика Британија и даље снабдева, а Европска унија не.

Међутим, посланици не знају тачно како би требало поступити према произвођачима који не испуњавају обавезе. У међувремену, они су имали увид у уговоре између Комисије и произвођача, али су кључни делови затамњени – они који се тичу рокова испоруке и уговорних казни. Захваљујући једној белгијској министарки, сада је познато и колико је све коштало.

Европска посланица Зелених Јута Паулус не мисли да је решење подизање тужбе, јер какве би користи било од пресуде за две до три године. Она сматра да би боље било прогласити лиценце за вакцине јавним добром: „Лиценце треба поделити, јер су вакцине развијене јавним новцем.“

Има примера како то може да функционише: Индија и Јужноафричка Република су рецимо одређене лекове против сиде преузеле у сопственој производњи. Слично би могло да буде и са короном, тако што би већи број произвођача истовремено започео производњу вакцина.

Притом би творци вакцина требало да добију надокнаду, јер ту се не ради ни о каквом „одузимању“. Али, да ли тако радикална размишљања могу да прођу у Бриселу? Из кругова Европске комисије може се чути: тренутно не, али није искључено касније.

У сваком случају Европска унија има средства којима може да изврши снажан притисак на фармацеутске концерне или да им барем запрети, како би их покренула, уколико су уопште у стању сами да произведу довољне количине вакцина.

(ДW)

 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Русија

27.01.2021 20:13

"Уздај се у се"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуско

28.01.2021 10:39

Људи,ово је јос једна од лази који медији објављују. Фармацеутска индустрија је произвела довољно вакцина.Проблем је у томе сто људи у великој вецини не зеле да се вакцинису. Вецина нема повјерење ни у Владу ни у медије а понајмање Фармацеутску индустрију. Проблем који ми имамо је презадузеност у Европи и УСА а Корона је само покрице за оно сто слиједи. Ове мјере су управо због тога,да се људи неокупљају да се разједине.Као таквим кад немогу да се организују мозес да радис ста хоцес. Европа је једна дузницка унија и добрим дијелом потонула.Свако за себе трази цамац за спас. Послусајте само говор Владимира Путина од јуце на Свјетском Форуму. Бице вам мозда јасније.

Name

ЕУ пропао пројекат

27.01.2021 20:22

И на то да се ослањамо! Страсно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.01.2021 21:29

Бас си глуп

Name

На залост

28.01.2021 08:31

Растимана дефинитивно....

Name

Нато

27.01.2021 20:23

Це ријесити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

27.01.2021 20:26

Одлицна вијест! Европљани це да надзиве амере и енглезе ??? Тузба, одстета и фармацеутске компаније це пропасти.. онда моземо мирно да зивимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.01.2021 22:28

Цитајуци измедју редова,додјох до цудног закљуцка.Мој Јоване Деретицу,сто си цацко мецку? Сад са овом вакцином мијењају ДНК...! Паметном доста,ко разумије!?

Name

Ре Ре

28.01.2021 07:50

Мало је паметних, Ово је реклама. Праве је траженом робом.

Name

Хахаха

28.01.2021 08:20

Израцунали да не треба толика депопулација у европи па смањили цифте, ал зато це у африци и азији појацати

ОДГОВОРИТЕ