У Тарчину одржана прва комеморација жртвама логора

 Испред некадашњег концентрационог логора "Силос" у Тарчину код Сарајева, у којем је у протеклом рату било заробљено више од 600 српских цивила, од којих су 24 умрла због посљедица пребијања, тортуре и мучења глађу, данас је одржана прва комеморација посвећена српским жртвама на подручју Федерације БиХ /ФБиХ/.

Босна и Херцеговина 27.01.2021 | 13:23
У Тарчину одржана прва комеморација жртвама логора

Окупљени су прислужили 24 свијеће и пред капијом "Силоса" положили 24 жуте руже у знак сјећања на преминуле логораше.

Бошко Томић, изасланик српског члана предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, подсјетио је да је Силос био један од три највећа логора у БиХ у којем су на врло тежак и мученички начин погубљена 24 човјека, а више од 600 прошло кроз овај логор.

"Овдје су били затворени само они цивили који нису ништа згријешили, а затворени су само зато зато што су били Срби", рекао је Томић новинарима.

Он је нагласио да логораши који су данас дошли овдје и који су у логору провели око 1.350 дана најбоље свједоче о страхотама које су се догодиле.

"Оно што се десило цивилима нека служи на част онима који су то радили, а од Суда и Тужилаштва тражимо да процесуирају и адекватно осуде оне који су организовали овај логор и нецивилизацијски се односили према логорашима", поручио је Томић.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић указао је да постоји 126 мјеста гдје су Срби затварани и мучени, од којих су многи, нажалост, и преминули.

Он сматра да је вријеме да поченемо још снажније да развијамо културу сјећања на цивилне жртве, јер су људи који су живјели на овом подручју затварани, прогањани и мучени само зато што су Срби.

"Тужна је чињеница да је Дејтон потписан 21 новембра, а да су затвореници изашли тек 27 јануара 1996. године, што говори о намјерама да се и након завршетка ратних дешавања овдје држе људи и муче и тероришу, јер су Срби", истакао је Ћосић.

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Анђелко Носовић подсјетио је да су посљедње ријечи преминулих логораша биле - "Дајте нам хљеба", што најбоље говори у каквој су се ситуацији налазили.

"Ми нисмо овдје дошли да некоме пркосимо и гурамо прст у око, само смо дошли да кажемо да је ово овде био логор искључиво за Србе и да су 99 одсто затворених били цивили", истакао је он.

На данашњи дан 1996. године затворен је концентрациони логор "Силос", којим је управљала такозвана Армија БиХ.

Логор је отворен 11. маја 1992. године у објекту у којем се прије рата чувала пшеница, а затворен је 27. јануара 1996. године, на Савиндан, односно два мјесеца након што је потписан Дејтонски мировни споразум.

Према свједочењу бивших логораша, "Силос" је имао све елементе злогласног логора из Другог свјетског рата Аушвиц. 

(Срна) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ста реци

27.01.2021 12:38

Која армија босне ,то је била само банда и криминалци које је организовао алија изетбеговиц и његови злоцинци уз подрску запада да би истребили српски народ,али није им успјело нити це икад. Помен зртвама свих логора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мунгос

27.01.2021 12:49

У љето 1992.године из Силоса су пустена цетири логораса од којих је један имао расјекотину на врату иза потиљка која се уцрвала. На моје питање како је повриједјен рекао је да су у логор упали униформисани припадници тзв.абих и један је извадио ноз и клао га смијуци се. Послије су га тако повриједјеног уринирали по рани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Првда за све

27.01.2021 13:23

Мој покојни отац је био у логору у Храсници. Тамо су их тукли, иживљавали се на логорашима психички и физички. Изгладњивали их и тјерали на присилни рад. Многи су умрли а он је био на крају ослобођен у размјени заробљеника посредством УН-а. Све три стране у рату су имале логоре гдје су чинили злочине. На жалост у јавности се више мање оптужује само Србе.

ОДГОВОРИТЕ