Градоначелник БН најавио подношење девет тужби (ВИДЕО)

Актуелна скупштинска већина на конститутивној сједници, одржаној у понедјељак , прекршила је Закон о локалној управи и самоуправи, Пословник о раду и Статут Града Бијељине. Први корак биће подношење девет тужби за покретање управног спора Окружном суду у Бијељини које могу да поднесу градоначелник и друга лица ,укључујући одборнике који су присуствовали сједници и нису подржали именовања .                                                                                                     

Република Српска 27.01.2021 | 12:37
Градоначелник БН најавио подношење девет тужби (ВИДЕО)

Рекао је ово градоначелник Бијељине Љубиша Петровић на данас одржаној конференцији за новинаре. Најавио је и тужбе против оних који су прекршили закон.

Петровић је додао да је именовање вршиоца дужности градских одјељења у супротности са свим начелима демократије, те доказ да никакав компромис не постоји .

 – Желио сам да стручни, савјесни и одговорни људи буду на тим функцијама ,али нисам наишао на разумијевање скупштинске већине. Од 10 приједлога само је један прихваћен. То је класична опструкција мог рада. Легитимно је да одбију моје приједлоге, али  се мимо законских процедура не смију доносити  такве одлуке – нагласио је Петровић.

Он је образложио да ће, након што стручна служба Скупштине града уради рјешења о именовању вршиоца дужности начелника, поступити  у складу са законским поцедурама.

Први корак биће подношење девет тужби за покретање управног спора Окружном суду у Бијељини које могу да поднесу градоначелник и друга лица ,укључујући одборнике који су присуствовали сједници и нису подржали именовања .                                                                                  

Савјетник градоначелника за правна питања Миодраг Бешлић појаснио је да Закон о локалној управи и самоуправи  јасно каже да је надлежност градоначелника да предлаже именовање, или разрјешење начелника одјељења или службе, те да Скупштина бира нове у року од 90 дана.

Он оцјењује да образложење скупштинске Комисије за избор и именовање ,која је без сагласности градоначелника именовала вршиоце дужности начелника градских одјељења  није у складу са законом .

 – Постоји таквих десет врста аката  попут статута, пословника, одлука, рјешења, закључака, наредби, стратегија и програми ,али је јасно дефинсано  шта предлаже градоначелник ,а шта Комисија. А управо су на конститутивној сједници неке од тих надлежности прекршене – појаснио је Бешлић.

Након првих реакција градоначелника  и његових сарадника, огласили су се и из Коалиције “Заједно за Бијељину’’.

Тврде да Закон о локалној управи и самоуправи  нису прекршили,  тако да се не прибојавају никаквих санкција. Појашњавају да нису разријешили ни једног начелника јер им је истекао мандат ,те да не постоји основ за тужбе и надокнаду штете чиме би, према тврдњама градоначелника и одборника опозиције, био оштећен буџет. 

Сматрају да једино што актуелни градоначелник може да предузме јесте  да тражи административни надзор ресорног министарства како би надлежни растумачили законитост донијетих аката.

Очекују од градоначелника да потпише рјешења о именовању вршиоца дужности начелника одељења јер он као дио извршне власти не може да не поштују одлуку законодавне власти, односно Скупштине града.

(БН/Српскаинфо)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

27.01.2021 11:51

Пуна подршка Господину Петровићу. Овим црвеним не трба вјеровати ништа. Чак и временску прогнозу треба провјерити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

27.01.2021 11:55

Хоце папци да коло воде у Бијељини. Мало им сто су до сада порали. Нека казу колико апартмана имају на Златибору?

ОДГОВОРИТЕ
Name

тузлак

27.01.2021 12:06

Градјани Бијељине морамо градонацелнику прузити пуну подрску и стати у његову заститу у борби против Мициних лопова и наследника

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.01.2021 14:22

Тако је . Људи је то.

Name

борац

27.01.2021 12:15

Бајини слусаоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пљацка

27.01.2021 12:17

Најуноснији дио владања је пљацка. Стари кадрови и живот дају само да могу даље да пљачкају. Нису они ушли у Скупстину да раде за добробит градјана и града него да се окористе и пљачкају и даље. Народ је отјерао једног лопова и изгласао поштеног за Градонацелника али остала је камарила за пљачку коју ће бити тешко отјерати. Бог ти помогао Градонацелнице само знај да игру играју СНСД и Додик који је то и обећао. Народ је уз тебе то су избори показали а ово зло од власти ће пасти кад тад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

27.01.2021 13:01

То и оцекујемо од Вас .Само наперд градонацелнице.До године опет избори и то је то.Народ је огорцен...уз вас смо др.Петровицу..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обарска

27.01.2021 13:09

Провјерите колико је фирма ИНТЕР ЦОПП извукла камиона шљунка у Обарску за изборе. 1 900 камиона, има ли инспекције. Све је то главни Баја попеглао и одобрио пљачку народа. Ко је то платио, па ми градјани

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.01.2021 13:24

Са тим сљунком су куповали будале да гласају за њи.

Name

рада

27.01.2021 13:27

Пуну подршку Градоначелнику треба да да народ и то да народ који га је изгласао ово подржи идуће године. Невероватно шта су у стању да ураде да би га дискредитовали. Неће више моћи. Време је да се све промени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милена

27.01.2021 13:50

Требамо сви стати уз Љубису да се човек ослободи лопова али и да их драстично казни одузимањем имовине ма где год била, само и оставити оно шта су имали пре рата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бака

27.01.2021 13:51

Опросите, није ми јасно да ли је ово други поход на Бијељину, послије оног мајског просле године, или су ово локалне прице?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БН

27.01.2021 15:54

Само једну ствар заборавио Градонацелник, он подноси извјестај о раду Скупстини града, а Скупстина не подноси извјестај о раду Градонацелнику. Нависе тјело у граду и дрзави је Скупстина.Градонацелник бозе бити опозван, а Скупстина не. Сви то заборављају

ОДГОВОРИТЕ