Нова правила за путовања због новог соја вируса

Нови сојеви вируса корона, изазивају све већу забринутост у ЕУ, посебно због спорог почетка вакцинације, али и најаве смањења обећаних и уговорених доза вакцине. Поред додатних рестрикција којима прибегава већина држава чланица Уније, Европска комисија припремила је и нова правила за путовања, а најризичније зоне обележила - тамно црвеном бојом.

Свијет 25.01.2021 | 22:33
Нова правила за путовања због новог соја вируса

Стижу нова правила за улазак у државе ЕУ. Европска комисија припремила је низ мјера, како би умањила могућност ширења вируса корона, посебно његових нових, заразнијих мутација, због којих већина држава уније поново уводи карантин и полицијски час.

Нове мјере односе се на све који улазе на територију ЕУ, чак и оне који потпадају под категорију „неопходних путовања“.

„За свако путовање у ЕУ требало би да буде урађен ПЦР тест не старији од 72 сата. Снажно подстичемо државе чланице да успоставе додатне мјере за државе у којима су евидентиране спорне варијанте вируса, као што су самоизлоација, карантин и праћење контаката у периоду до 14 дана“, навела је Илва Јохансон, ЕУ комесарка за унутрашњу политику.

ЕУ увела је нову категорију на постојећу епидемиолошку мапу Европе, тамно црвену боју, која означава подручја са великим бројем инфекција, а које су делимично у вези са заразнијим варијантама вируса корона. Дефинисане су и мере за оне који иду из таквих, високоризичних подручја.

„Путници из других земља чланица не требало да буду одбијени на границама. Уколико државе чланице сматрају да су ограничења неопходна, могу тражити од путника који долазе из подручја која нису обиљележена „зелено“, да иду у карантин и да се тестирају прије поласка или након доласка.

Предложили смо и оштрије мјере за доласке из тамно црвених зона, јер морамо бити свјесни великог броја случајева. Државе чланице би требало да траже појединцима који долазе иза таквих подручја да ураде тест пре поласка и оду у карантин по повратку“, каже Дидијер Рејндерс, ЕУ комесар за правосуђе.

Држављанима ЕУ и свима који имају легално боравиште, тестирање ће бити омогућено и по повратку у Унију, а најављује се и увођење обавезног „формулара о локацији путника“, на чему се интензивно ради.

(Н1)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Ами

25.01.2021 21:46

Није ми јасно да ови ретарди из ЕУ(нису ни ови наси ниста бољи) вец годину дана којекаквим мјерама,забранама,карантинима,црвеним зонама,итд...упорно покусавају сузбити сирење вируса а не виде да то не пије воде,сто је и логицно.Или закљуцас све на два мјесеца,али буквално све,и онда видис да ли те мјере помазу или не,или пустис све као и прије марта 2020. и то је то....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тадивоје

25.01.2021 22:43

Због 1% наводно обољелих и 0,03% преминулих не закљуцавас ниста и никога јер свака грипа задњих 50.год има цак и веце проценте....њихов циљ је да поробе цовјека и вакцинацијом убију све људско сто нас Днк носи.Сатанократија је доба у коме зивимо.Вирус је лаз глобалних размјера....

Name

сања

26.01.2021 01:04

Буквално то.

Name

Јамес

26.01.2021 04:28

Лос резон Ами. Знају они итекако добро ста раде. Није дзаба пландемија. Кухање жабе...а тек цемо видјети какво нас је зло снасло када се овим наивним и слабим карактерима сто трце за вакцину, поцну да радјају дјеца са цетири ноге и сест руку. А старе прдоње, којима је увијек зао мријет и да имају и 200 година, се поцну зиви распадати.

Name

Ре

26.01.2021 05:37

Док се сам вирус не повуче џаба све, а повући ће се као и сви вируси

Name

Ха ха

26.01.2021 06:30

Теби је царе мозак испрало јесил у додиковој странки па ти јос не контас да је то превара и све политика сконтацес ивти једног дана

Name

Ненад

26.01.2021 07:44

Кад би се мјере уводиле због короне...ко зна ста је прави разлог иза свега.

Name

Министар

26.01.2021 07:58

Да су закљуцали све пропала би економија. Да су пустили све много људи би умрло, само због тога сто доктори не би стизали да лијеце толики број пацијената. Ја мислим да су тако требали урадили али онда би се сигурно појавили они који би владе нападали да не раде ниста. Избиле би револуције и протести. Тако да могу само да се баве успоравањем сирења вируса. На тај нацин економија има неку слободу а ситуација у болницама није много критицна. Мало се варакају док не додју вакцине или колективни имунитет. Само то зеза све људе.

Name

Хехе

26.01.2021 08:06

Немој бити глуп. Нема везе с вирусом вец са глоб.култом и терорисањем народа. Пландемија је пројекат над експерименталним пацовима како народ виде глобалисти.

Name

Нада

26.01.2021 09:18

Само да ми је знати тко би пристао бити у карантину два мјесеца. Човек је јако сложено биће и једино га виша сила може примирити. Вирус за сада то очигледно није.

Name

КИКИ

25.01.2021 23:20

НЕ СЕКИРАЈ СЕ , БИЦЕ ТИ ЈАСНО КАДА ТЕ ТВОЈИ РЕТАРДИ ЗАТВОРЕ ДВА МЈЕСЕЦА .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поента

26.01.2021 05:52

Није поента у "вирусу" већ у лови и како најлакше доћи до ње....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хусеин

26.01.2021 05:53

Браво и то је то! Кад нису они у Кини сузбили у почетку неће нико ни на било ком мјесту!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Урош

26.01.2021 06:16

Пустите више стоко народ па ко преживи преживи мања ће штета бити од ове коју ви правите.Испраште мозак и опет много умрлих по вашем.Да ли болује ико више од обичне грипе или канцера.Марш!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дулитл.

26.01.2021 09:07

Прво су дистанцирали групе висе од 50 људи, па су онда то смањили на 20,10,5. Онда су дистанцирали породице, сад дистанцирају дрзаве. Вјероватно це онда до краја ове године поцет закухават неке тензије измедју дрзава, политицке наравно. И ста онда слиједи? Зна се. Ниста се не десава слуцајно. Волио би да нисам у праву са моим размисљањем, ал како год окренес из овог немозе добро да изадје.

ОДГОВОРИТЕ