Појава новог соја у Србији је питање дана

Члан Кризног штаба, епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је данас да је реално очекивати да се нови сојеви корона вируса појаве у Србији и да би због тога требало да останемо доследни у спровођењу мера.

Србија 24.01.2021 | 10:18
Појава новог соја у Србији је питање дана

Тиодоровић је рекао да Кризни штаб прати ситуаицију у Европи и подсјетио да је британски сој откривен у земљама у региону, због чега сматра да је само питање дана када ће се он дијагностиковати и у Србији.

Тиодоровић је указао на то да научни радови не говоре о великом повећању смртности, али говоре о повећаној заразности, о чему би требало водити рачуна.

Он је, гостујући у Јутарњем Дневнику РТС-а, рекао да је интересовање грађана за вакцинацију изнад очекивања и поручио да је потребно да се што већи број грађана што прије вакцинише, јер то иде у прилог стварања стабилне ситуације.

Истиче, међутим да то зависи од прилива вакцина и да ће бити потребно да стигне још много доза да би се вакцинација спровела што успјешније.

Тиодоровић каже да је потребно да се вакцинише најмање између милион и по и 2 милиона људи са по двије дозе, што значи да је потребно да стигне још много вакцина.

Наводи да је свеједно коју ће вакцину грађани да приме и да је важно да се вакцинишу са двије дозе.

Најбоље је, каже, да грађани одлуку о вакцинацији донесу са изабраним љекаром, оним који води њихову болест.

Додаје да је ситуација у Србији сада повољнија, али да то не би требало много истицати, јер се мјере морају задржати.

Сматра да је погрешно рећи да ће вакцинација преко ноћи ријешити проблем, већ ће то морати да потраје и биће потребно још много времена да се спроведе до краја.

Тиодоровић напомиње да је добро што у овом тренутку имамо смањење броја обољелих и да на тај начин здравствени систем може мало да предахне, али поручује да морамо бити спремни за евентуалну појаву новог соја вируса.

Наводи да, према ономе што се до сада зна, све вакцине које се користе у Србији штите и од новог соја.

"Добро је вакцинисати се што пре и у што већем обиму. Људи треба да приме и другу дозу, обезбедићемо да то буде спроведено", рекао је Тиодоровић.

На питање о новим мјерама, истакао је да ће медицински дио Кризног штаба сигурно остати досљедан јер је прерано за одлуке о неком великом ублажавању.

"Да ли ће то бити мале варијације у смислу радног времена, то је друго питање. Али мислим да је важно да будемо издржл?иви и да одговорно спроводимо мере и да не дође до опуштања, што би могло да нам погорша стање", поручио је Тиодоровић.

Каже да највећа опасност лежи у комуникацији са околним свијетом, нарочито са регионом, јер је Србија отворена земља, и комуникација јесте у интересу политике и економије.

Зато истиче да морамо да будемо сигурни да се мјере при уласку у земљу спроводе до краја.

Када је реч о прогнозама, Тиодоровић наводи да можемо да очекујемо да ће стање ићи у правцу лаганог побољшања, али да би нови сој требало на вријеме да се открије и понавља да се морају спроводити мере.

Како каже, потребно је да, уз добру вакцинацију створимо солидну ситуацију, да бисмо могли да контролишемо стање.

(Агенције)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Нек

24.01.2021 10:37

Нек овај Тиодоровић вакцинише своју породицу.У Србији је умрла беба која ја вакцинисана два дана прије смрти.Постоји снимак жалосне мајке која поручује људима да не дају дјецу.Снимак се сигурно неће показати на мејн стрим медијима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

24.01.2021 14:01

Јел ти АВ забранио да ти први казес да је стигао енглески вирус?

Name

Пицони

24.01.2021 10:53

Будите опрезни ста се убризгава људима у тело.Прво ви примите јавно из парламента политицари па касније низа сталез.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

24.01.2021 10:54

Иди човјече у пензију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

24.01.2021 10:56

Нови сој вируса је за нову Фрејзер валцину а руска ме важи за тај вирус...

ОДГОВОРИТЕ
Name

хе хе хе

24.01.2021 12:20

Следеце две седмице су...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мариц

24.01.2021 12:53

Сатаниста са брњицом пред камерама на задатку......ја тај вас вирус сазвацем и испљунем.

ОДГОВОРИТЕ