Пољопривредници пријете протестима у Српској

- Заштита домаће производње и праведнија расподјела средстава за подстицаје  – два су основна захтјева на којима инстистирају пољопривредни произвођачу у РС. Уколико не буде разумијевања од стране Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС најављују нове протесте. 

Република Српска 22.01.2021 | 18:31
Пољопривредници пријете протестима у Српској

Правилник о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села поново је разљутио пољопривреднике.

Средства унутар аграрног буџета који износи 75 милиона марака морају бити  праведно расподијељена. Подстицаји који су намијењени примарној производњи не смију одлазити и за прерађивачку индустрију и рурални развој. Сумњају у злоупотребу плавог дизела и број мљекара који примају подстицаје. Траже усаглашавање правилника са оним у  ФБиХ.

"30% нацрта правилника нам уопште не одговара. Нас је произвођача све мање и мање, а потрошача је у том правилнику све више и више. Мора се разграничити шта је примарна производња, прерађивачки сектор, ко све вуче новац из аграрног буџета. Ми сматрамо, кроз ове протекле године, колико смо пута доведени пред свршен чин, да ту има много малверзација и да се ту ради на обмани народа,  поготово у изборним годинама“, истиче предсједник Удружења пољопривредних произвођача села Семберије и Мајевице Саво Бакајлић.

Пољопривредни произвођачи критикују однос институција према заштити домаће производње. Ниске цијене јунади, свиња, воћа и поврћа - само су неки од проблема са којима се суочавају. 

"Сваки дан губимо по 500 КМ на нашем имању. Једноставно то нећемо моћи поднијети. Не могу се више институције вадити да се не може домаћа производња заштити ако нема прекомјерног увоза, јер је јасно дефинисано и у споразуму и закону да постоје и други услови који угрожавају домаћу производњу. Од тих других услова на првом мјесту је цијена. Не може по 1,6 КМ нико да тови свиње, по 3,5 КМ нико да тови јунад. Једноставно се више не може производити, убићемо душу села“,  поручује потпредсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Ранко Сарајлић. 

Примједбе, али и конкретна рјешења доставили су Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС. Уколико поједине ставке не буду кориговане, спремни су на нове протесте. 

"Ми смо доведени пред свршен чин опстанка или идемо у дужничко ропство. Ми смо сад у ситуацији да је боље да се тучемо са нашом полицијом него да нас туку зеленаши и утјеривачи дугова. Ми страховито пуно дугујемо, ово не могу ни наше банке да изнесу више“, истиче Мишо Маљчић, предсједник Удружења узгајивача свиња РС

Термин одржавања протеста биће накнадно саопштен, зависно од одговора Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС. На наше питање из министарства данас нису одговорили.   

БН ТВ

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Душан

22.01.2021 18:14

Можете ви пријетити до судњег дана нема лове отишла у плате Палите тректоре и пред владу док се не ријеши Све блокирајте и н'оада можете очекивати или полицију специалце или паре....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

22.01.2021 23:22

Ма праве се будале,у трзним центрима сво месо је "расцјеп" Пољска и Италија,мој месар иде у Бијељину из Сарајева и купује доле стоку за своју клаоницу. Месо ко не види разлику је хајван,цијена иста као и редовна цијена супремаркетима мимо акција. Знаци откуп се мора успоставити и гарантовати,али то треба дрзава да договори коју ми нисмо изградили. До тада узимајте људи "расцјеп" друге класе из Пољске и Италије

Name

Дзоо

22.01.2021 18:45

Малте глогово Гранне Додо ихр купи за гајбу Пива и који килу сланине!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

22.01.2021 18:50

Кога више представљају ови људи? Ко и када их је изабрао? Усорац, Маљчић, Бакајлић, па они су ти који раде малверзације са подстицајима. Провјерите колико су до сада новца узели из буџета. Колико су пута ухваћени у лажирању броја животиња на фармама а сад као нису задовољни. Ма јадно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блокада

22.01.2021 18:54

Једино, рјесење, на залост! Никога, ни за ста, није брига! Људи драги, задње вријеме досло!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

23.01.2021 07:54

Они су највеци лопови добро си рекао Ови други сто се не цују и баве се својим бригама њима је најгоре

Name

Момак

22.01.2021 19:04

Закон није увјек и правда .. то су два појма која су у колизији...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мими

22.01.2021 19:44

Супер је вако нека остане вако све јефтино за купит пољопривредници хоце дуплу зараду доста је висе и њих мора и обицна боранија купит да једе.

Name

Ратар

22.01.2021 20:33

Прошле године пољопривредни факултет у Бањалуци је добио преко 450.000 марака из буџета намењеног за развој пољопривреде. Значи онима који су већ на државним јаслама треба још пара. Ваљда им треба више пара, с обзиром да студената никад мање. Боље би било да су то да ли било којем пољопривреднику који ствара нову вредност, а не шупљу причу. Саво упитај министра какве користи је имала пољопривреда Републике Српске од пољопривредног факултета у Бањалуци? Амајлије су уз тебе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

22.01.2021 21:31

ПАРЕ СУ У ВЛАДИ ТО ЈЕСТ ПОКУПИЛИ СУ ИХ ОНИ ПРЕКОМЈЕРНО ЗАПОСЛЕНИ ПАРЕ КОЈЕ УЂУ У БУЏЕТ ОД ПОРЕЗА И ОСТАЛОГ НЕМА ДОВОЉНО ЗА АДМИНИСТРАЦИЈУ А КРЕДИТА ВИШЕ НЕМА . ЈЕДИНО ПОЉОПРИВРЕДА СЕ БОРИ ЛАВОВСКИ РАДИ СЕ ДАНОНОЋНО ДРЖАВА ЗАБИЈА НОЖ У ЛЕЂА ПРЕМИЈЕ КАСНЕ И ОПЕТ НЕКАКО ИЗДРЖАВАЈУ . АКВАНА 10 МИЛИОНА ДУГА СРПСКЕ ШУМЕ САСЈЕКУ ДРВО ПРОДАЈУ И ГУБИТАК И ДА НЕНАБРАЈАМ ОСТАЛЕ КРИМИНАЛЦЕ И ЗА ТЕ СЕ ТРЕБА ЗАДУЖИВАТИ ДА ИМ СЕ ПОМОГНЕ А ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ НЕМА ТО СУ СЕЉАЧИНЕ . Е ЈА МИСЛИМ ДА СУ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ ЗА РАЗЛИКУ ОД ОВИХ НАШИХ КОЈИ НАС ВОДЕ ЊИХОВ УСПЈЕХ СУ САМО ДУГОВИ СТРАНАЧКА ЗАПОШЉАВАЊА НА РАЧУН НАРОДА ИТД.

Name

Лола

23.01.2021 08:48

Па људи како вам више није јасно да ова држава иде на то да сељака уништи скроз..Сточна храна поскупљала,податицаји касне цијене стоке падају,пропаст жива.Ја се конкретно бавим производњом млијека.Мљекара ти плаца литар млијека 55 фенинга и ако ниси у класи нигдје те нема.А држава се побринула да нас сто мање буде у класи.Послали на терен своје људе да узимају узорак млијека и тај додје с цигаретом у устима и узима узорак.Па на ста би личило да ми муземо краве с цигаретом у устима.Јад и чемер.А ето коме се залити?Ако се пожалио среде ти да висе никад немас класу.

ОДГОВОРИТЕ