Тужилаштву није спорно што Влада изиграва правосуђе

Републичко јавно тужилштво, односно његово Посебно одјељење за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала, донијело је Наредбу да се неће спроводити истрага против премијера РС Радована Вишковића по пријави бившег директора Инспектората РС Предрага Томића.

Република Српска 22.01.2021 | 09:11
Тужилаштву није спорно што Влада изиграва правосуђе

Томић је Вишковића пријавио због кривичног дјела Неизвршење судске одлуке и Злоупотреба службеног положаја или овлаштења. Томић премијера сматра одговорним јер Влада није у потпуности испоштовала судску пресуду и вратила га на мјесто директора Републичке управе за инспекцијске послове.

У Тужилаштву наводе да из пратећих списа произилази да пријављено дјело није кривично дјело.

Тужилаштво је навело да је пријаву против Вишковића запримило од Окружног јавног тужилаштва Бањалука крајем октобра, те да је саслушало Томића који је остао код својих навода из пријаве.

Тужилаштво је констатовало да је Влада РС извршила судске пресуде, Томића вратила на посао, као и да је одмах, исти дан доносила рјешења којима се Томић поново разрјешава дужности.

„Предметне пресуде Окружног суда у Бањој Луци су донесене у управном спору који је вођен против коначних аката Владе Републике Српске. Наведеним пресудама су оспоравани акти поништени, међутим њима доносиоцу оспореног акта није наложено било какво чињење или пропуштање, већ је искључиво поништен управни акт, што истичемо у контексту квалификације кривичног дјела Неизвршење судске одлуке, због чега наведена пресуда није подобна за извршење наведеног кривичног дјела“, навели су из Тужилаштва у образложењу наредбе.

Тужилаштво је закључило да у радњама пријављеног Вишковића не налази обиљежја кривичног дјела јер у њима нема умишљаја за извршење кривичног дјела, нити намјере за непоступање по правоснажној судској одлуци.

Притужба
Томић је на одлуку Тужилаштва упутио притужбу наводећи да свако пословно способно лице може да закључи да је њему нанесена штета поступањем Вишковића, јер није враћен на мјесто директора Инспектората.

„Оштећен је јавни интерес тј. Република Српска обзиром да се оваквим понашањем Вишковића урушава систем судске заштите гдје се он ставља изнад одлуке суда и она постаје бескорисна и нико је не поштује“, навео је Томић.

Томић истиче да постоји предмет сличан његовом, а у којем је подигнута оптужница.

„Ријеч је о оптужници Окружног јавног тужилаштва у Баналуци од 11. новембра 2019. године која је потврђена од стране Основног суда у Бањалуци. Оваквим понашањем тужиоца додатно се урушава ауторитет правосудних институција будући да се овдје крши начело једнакости свих пред законом“, нагласио је Томић.

Додаје да је став тужиоца да је Вишковић само члан Владе потпуно бесмислен и да тужилаштво није везано само за њега већ има обавезу да води истрагу против свих лица која се могу довести у везу с извршењем кривичног дјела.

Именовања и смјене

Томић је на мјесто директора Инспектората РС постављен 20. октобра 2016. године на период од пет година и мандат је требао да му траје до октобра 2021. године.

Он је смјењен 2018. година, а у марту 2019. Окружни суд Бањалука утврдио је да је Томић незаконито смјењен. Влада је затим у мају 2019. године испоштовала судску пресуду, разријешила в.д. директорицу Инспектората Данијелу Батар и Томића вратила на мјесто директора.

Међутим, изигран је суд јер је на истој сједници, само пар минута касније, Влада Томића поново смијенила, а Батареву поново именовала.

Услиједио је нови спор и Окружни суд Бањалука у јулу 2020. године је по други пут поништио смјену Томића наводећи да га је Влада РС незаконито разријешила. Влада га је у октобру поново смјенила и то неколико дана након што је враћен на посао.

(Цапитал)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Тензије

22.01.2021 08:18

Чуј Републичко

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈОЈ !

22.01.2021 10:45

Гледам слику и питам гдје је новац ,кад се подјеле плате оволиком броју министара и њиховој администрацији. Подупљавање изврсне власти на нивоу БИХ и ентитета је највеци удар на стандард градјана

Name

Миле и биса

22.01.2021 16:36

Највеци је поткован да се не мијесају у крупније ствари

Name

Драган

22.01.2021 08:20

Наравно да то тузиластву није спорно јер су они центар криминала и корупције

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРИЈЕДОРЧАНИН

22.01.2021 08:30

Радоване Нејаки, ни сам ниси на чисто, да ли имаш муда или си уштројен давно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговина

22.01.2021 08:38

Лудост. "Игра мачке и миша".

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕМАГОГ

22.01.2021 08:39

А ДЈЕ ЋЕ ДЕМАГОГА ОНИ. ПА ОН ПРОСИПА ТОЛИКО ДЕМАГОГИЈЕ ДА НИ ЈЕДАН СУД НА СВИЈЕТУ НЕ МОЖЕ УОПШТЕ СКУЖИТИ ШТА ТАЈ ПРИЧА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дде

22.01.2021 08:54

Додик је као Горила , поздеро сву РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миромо

22.01.2021 09:28

Све избацити на улицу и поцесират под хитно ово народу више не може под кожу11

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

22.01.2021 09:34

Ко то плаћа?Иде ли плата и једном и другом?????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарма

22.01.2021 09:38

Руку на срце ни тај Томиц није био цвецка, али без обзира није заслузио овакво самарање. Цуј у једном дану га вратили па опет скинули? На истој сједници? Цим је пристао да буде директор у оваквом систему, морао је бити спреман на све!

ОДГОВОРИТЕ
Name

2021

22.01.2021 10:13

2020 - Година сисмиса - Јапан, Кореја 2021 - Година говеда - Прерије и Саласи - година цвета и сумарства

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

22.01.2021 10:35

Наравно брука су и тужилаштва и судови. Погледајте само пресуду Махмуљину и коментаре на сарајевским медијима, а на нашим медијима коментари нису дозвољени. Свако на свој начин спроводи слободу штампе и чговора, а неки редовно соју мржњу и правдају се да су само они били жртве рата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТОП 1982

22.01.2021 10:45

Влада це реци да је Томиц био у праву када оде у пензију и онда це да му исплате разлику у плати коју је требао добити као директор. Знаци да смо из будзета од маја 2018 године плацали два директора инспектората, тј две директорске плате. Струцњаци свака вам цаст! Има се мозе се

ОДГОВОРИТЕ