Бојкот наставе због страначког запошљавања

Ученици ИИ6 одјељења ОШ ''Бранко Радичевић'' у Бањалуци данас нису сјели у школске клупе. Друго полугодиште почело је бојкотом родитеља због промјене учитељице Неде Мићић. Бојкот ће трајати и сутра. Неће одустати од захтјева да њихову дјецу поно учи учитељица Неда Мићић.

Република Српска 21.01.2021 | 16:22
Бојкот наставе због страначког запошљавања

"Садашња учитељица је била замјена, ради у овој школи четири године. Ради по уговору на одрђено вријеме и сваки пут је била на конкурсима најбоља, све до овог конкурса када је требало да је приме за стално", каже Александар Кисић, родитељ једног од ученика ИИ6 одјељења ОШ ''Бранко Радичевић''.

Подршку родитељима ИИ6 одјељења пружили су и родитељи ученика В3 одјељења ове школе, који су раније бојкотовали наставу због сличне ситуације. Тврде да је у овој школи одавно на снази страначко запошљавање.

''Они који су ову причу започели по питању политичког запошљавања учитељица за шта имамо доказе, на крају крајева имамо и признање наше учитељице они одбијају да се по том питању огласе и било шта ураде", каже Милица Малешевић, родитељ једног од ученика В3 одјељења ОШ ''Бранко Радичевић.

Родитељи су написали петицију и предали директору школе. Директор Синиша Рендић како су нам рекли у телефоснком разговору слави и данас није у школи. У писменом одговору родитељима је навео да је тренутна учитељица имала највише бодова на конкурсу и да је све урађано по закону.

''Досадашње искуство је показало да су у раду школе промјене наставног кадра веома честе, те да је јако мали број одјељења која нису прошла кроз таква ситуације. Исто тако смо и свједоци да ученици основно-школског узраста, горе поменуте ситуације превазилазе без потешкоћа, уз веоам брзу адаптацију на промјене, уз подршку просвјетних радника и свакако родитеља'' – наводи се у одговору директора ОШ ''Бранко Радичевић''.

Из ресорног министарства поручили су да не могу врштити утицај на школе приликом пријема и распоређивања радника.  Евентуалне неправилности кажу утврђује просвјетна инспекција.

''Лице које сматра да је дошло до повреде закона може се обратити надлежној инспекцији у року од три мјесеца од дана сазнања за учињену повреду, а најкасније у року од шест мјесеци од дана учињене повреде, што је такође прописано законом'', одговорили су из Министарства просвјете и културе РС.

Родитељи ученика ИИ6 разреда обратили су се и Инспкеторату РС. У Инспекторату РС потврђено нам је да су запримили поднесак родитеља. Инспекција још није била у контроли. План је да то буде наредних дана и тада ће како су нам рекли имати одговоре на сва питања. 

БН ТВ

Коментари / 51

Оставите коментар
Name

ЦИРКУС ДОДИК 666

21.01.2021 15:44

ПА ЈЕЛ И УЦИТЕЉИ ПО СТРАНАЦКИМ КЛИКАМА. ОГАВНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

21.01.2021 16:39

Колико знам и она је била због посла у УС код Стевандица... иста багра

Name

Дијагноза

21.01.2021 17:30

Поново Стевандић васпитава дјецу. У Бијељини смо штрајковали 10 дана док пар родитеља нису поклекли и одвели дјеци и све прпоало. Морате бити јединствени и истрајати, али СВИ, нама је фалило пар дана али јбг... Пуна подршка од родитеља ученика ИИИ-5 разреда школе Свети Сава из yБијељине.

Name

Ре

21.01.2021 18:14

Мјењајте закон, врло једноставно, не мозе улица одредјивати ко це радити

Name

Алберт Анстајн

21.01.2021 22:45

Конкурисао у једну насу сколу. Просјек, врхунски 10,00. На тесту сва питања одговорио и образлозио. Прилази му предсједник комисије: -Не сумњамо у васу струцност, Алберте. Да би вас примили морате узети насу партијску књизицу и обезбиједити 100 гласова на изборима за У С.

Name

Неко

21.01.2021 15:48

Ова дјевојка не заслужује никакву пажњу. Сама је јавно изјавила да је чланица УС и да је скупљала сигурне гласове за њих. Ипак, Тривићка се није одлучила за њу, већ за другу. Не видим шта је спорно, што се љути. Да је она добила то радно мјесто, не би се чуло за њу, а исто би била страначки кадар. Пресипање из шупљег у празно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.01.2021 16:55

Рекла је да неце скупљати гласобе

Name

Н.Н.

26.01.2021 12:18

Помијешали сте са другим случајем. Та учитељица, ИСТА ШКОЛА, се зове Нада а ова је Неда (другачија су и презимена). Неда НИЈЕ била активиста странке а СВЕ И ЈЕДАН УЧИТЕЉ НА ОДРЕЂЕНО је позиван у Министарство на састанке и уцјењивања. Пазите шта причате. Није до учитеља да истражује овакве случајеве него до полиције, правосуђа... А учитељи могу радити само у школама - не може се рећи "не" позиву на састанак у Министарство. Друга је прича што сад они спинују народу а заправо знају да су звали РЕДОМ све учитеље који су имали уговор на одређено и ТРАЖИЛИ, УЦЈЕЊИВАЛИ итд. И ти учитељи имају дјецу, немају примања, уцјењењени су... КАО СВИ МИ. Значи ФОКУС на оне који су одговорни и који нас СВЕ УНИШТАВАЈУ, почевши од министрице (новинарке?!?!?! - гдје је њена квалификација да води овако битно министарство) Наталије Тривић. Сви у Бањалуци знамо њен "морал" и на шта је та жена спремна. Сада је проблем што УНИШТАВА ГЕНЕРАЦИЈЕ ШИРОМ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ! И онда се чудимо када дјеца не знају основне ствари и у средњој школи и на факултетима јер када мјењате учитеља више пута и сваки изнова све ради... НАРАВНО да нећете моћи све градиво усвојити. Тако да родитељи, учиници...народе... само кажњавајте ове и наду у Драшка и њему сличне. Код нас је кренуло чишћење у БН и БЛ па ваљда ћемо тако и наставити. СТОП КРИМИНАЛУ, СТРАНКАМА...НЕПОТИЗМУ. ЖИВЈЕЛА РЕПУБЛИКА СРПСКА ЗА СВЕ НОРМАЛНЕ ЉУДЕ! :)

Name

Крајишник

21.01.2021 15:54

Кадрови са куповним Педагошким академијама из Уједињене Српске по страначком договору великодушног Миле Ронхила добили су право да све своје кадрове постављају у овој школи!!Ал чему се чудити кад им и сам Стевандић има куповну боље рећи ратну диплому Медицине!! Подршка родитељима и не требају никако слат дјецу у школу док год новопримљена учитељица благе везе нема ни о чему,а камо ли рад са дјецом!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

21.01.2021 15:58

Народ изгледа долази себи..све мање је конзумената моје магле и хипнозе

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОВА ГОДИНА.

21.01.2021 16:01

РЕПУБЛИКУ СРПСКУ НЕЦЕ УНИСТИТИ НИ ФЕДЕРАЦИЈА НИ МЕДЈУНАРОДНА ЗАЈЕДНИЦА НЕГО СТРАНАЦКО СЗАПОСЉАВАЊЕ НА СВИМ НИВОИМА.ОВО НЕМА НИГДЈЕ У СВИЈЕТУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимно

21.01.2021 16:02

Брано то ради годинама. По директиви се запошљава. Битно је само да се дипломирало у Дервенти. :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

26.01.2021 12:20

Тачно тако! Борба за бољу српску! СТОП за (новинарке) као што је Наталија Тривић! Они уништавају наше генерације - ни компетенција ни знања а воде наш образовни сектор!

Name

ста је

21.01.2021 16:07

драги родитељи,ако вам се не свидја дјете за руку и у приватну сколу.Ви би да запосљавате кога хоцете, али ста реци Бањалука,сва јад и залост од тамо долази,зиве нас осрамотисте,само паметнују а сеље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.01.2021 16:57

Сути стоко сви знамо нашта је сколство спало у 4 средње незнају таблице мнозења

Name

Директор

21.01.2021 17:27

Са овим директором увијек неки проблеми!

Name

Инсидер

21.01.2021 18:26

За ницк Директор: Дарија, јеси ли то ти?!

Name

Инсидер

21.01.2021 19:22

За ницк "Директор": Дарија, јеси ли то ти?!

Name

Ре ста је

21.01.2021 19:22

Родитељи вец плацају, кроз порезе, соловање које њихова дјеца треба да добију у јавним сколама. То сто ти препоруцујес мозе да казе неко из приватне сколе - коме се приватна се свидја мозе и треба да дјете пребаци у другу сколу. Јавне сколе су јавно добро које финансирају управо ти родитељи, и зато треба да буду управо онакве какве родитељи и дјеца зеле. Драги ухљеби, схватите да Српска и њене јавне установе нису васа приватна својина. Ако вам се не допада, ви се покупите па тразите посао у приватном сектору гдје нецете морати да слусате захтјеве народа.

Name

ре ре

22.01.2021 13:25

Запитајте с е засто је тако. Засто нема никаквог филтера приликом уписа у средњу сколу? Засто се сви уписују и заврсавају на вријеме? Ко је крив за то? Мислис да професори воле сто морају лошим ђацима дати позитивну оцјену? Засто се цути о милионским изостанцима у сколи, о користењу мобилних телефона з а вријеме часа? Коме је у интересу да се "описменимо" на такав нацин? Мислите мало!

Name

РЕ РЕ СТА ЈЕ

22.01.2021 13:32

Нек сам и то чула: школа треба бити онаква како желе родитељи и ђаци. Шта мислите да од школе направимо забавиште или обданисте? Да се смањи НПП за 90%?

Name

Родитељ

26.01.2021 12:23

Наравно да се СВИ требамо питати за јавне установе! То су ЈАВНЕ УСТАНОВЕ - ШКОЛЕ СУ СВИХ НАС! Сви их плаћамо а не Наталија Тривић и екипа. Значи НАЈБОЉИ прво. Учитељица Неда је студент генерације од 10ак година ради по сеоским и градским школама и има не знам ни колико уговора! Цимају је, мјењају уговоре, пребацују из школе у школу и онда БАНЕ неко "послат" и довиђења! СРАМОТА браћо! Будите се, бранимо се од овог олоша!

Name

Милослав

21.01.2021 16:10

Људи, сутра ће наша дјеца да сакупљају гласове да би се запошљавала, је ли то хоћемо за њих. Ја лично немам проблем са послом нити да одем у другу државу да живим али ово је наше, треба да се боримо са злом да бисмо ово однранили. Шта ћемо ако сви одемо одавде, ово је наше. И животиња помогне животињи а камоли човјек човјеку, али смо негдје загубили то да смо људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милослав

21.01.2021 21:48

Превисе је зивотиња, а мало људи. То мало људи је изгубило зивце и отисло трбухом за хљебом.

Name

Ратко

26.01.2021 12:31

ТАЧНО ТАКО! Сви цу редом уцјењени учитељи и наставници, позивају се у Министарство и тражи се од њих да раде за странку или да се бар учлане. А шта може учитељ који живи од те плате? Да одбије? Па добије отказ. Не може учитељ радити у свемирској станици - може само у школи чији рад очигледно 100% контролише Наталија Тривић! Срамота људи - боримо се за учитеље јер ако њих изгубимо онда хиљаде дјеце ће учити подобни и учиће их само подобним темама!

Name

Пр пен

21.01.2021 16:16

Влада је правилником о запошљавању дала комисији да може на интервју и тест да да оцјену у распону (разлици) од четири бода у једном и другом примјеру, што је апсурд. Ко је комисија да може да даје оцене ниске и побија просјек са факултета, а некога да оцијени високом оцјеном (боље речено страначком)???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миладин

27.01.2021 11:45

Тачно тако! То са интервјуом је примјењени непотизам и систем за запошљавање подобних. А најбољи на биро - по правилу је тако. Обје ове учитељице Нада и Неда су биле студенти генерације и за обје нема мјеста а доводе себи подобне на неколико конкурса. И то само у овој школи Бранко РАдичевић - ко зна шта се све дешава широм Републике Српске. Ова министрица Наталија Тривић је и промјенила начин избора директора. Нема више да га бира "Школски одбор" (којег чине представници Министарства, града/општине, родитеља и наставника) него га она директно поставља. И каже "до директора је избор наставника/учитеља". Сигурно :)

Name

Б. ЛУКА

21.01.2021 16:17

ЉУДИ СУ У ПРАВУ СВЕ ЈЕ ПОЛИТИЧКА ПОЗАДИНА. ЧУЈ РАДИЛА 4 ГОДИНЕ НА ОДРЕЂЕНО ВРИЈЕМЕ. ТО НЕ МОЖЕ ПО ЗАКОНУ. УКОЛИКО ЈЕ РАДИЛА 2 ГОДИНЕ РАДНИ ОДНОС ЈОЈ СЕ ПРЕВОДИ У РАД НА НЕОДРЕЂЕНО ВРИЈЕМЕ.... НЕКА УЗМЕ АДВОКАТА. БАГРА СЕКТАШКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милан

21.01.2021 16:55

Закон о основном образовању и васпитању у руке, прочитати па онда коментарисати!!!

Name

ре

22.01.2021 13:34

Не, закон се измијенио. Тако је раније било.

Name

ре

22.01.2021 13:34

Тако је било раније, сада не. Закон се промијенио.

Name

Адвокат

26.01.2021 12:28

У праву сте и Ви и коментари испод. Закон о осн.образовању се јесте промјенио али у случају гђе Мићић она је имала више уговора на одређено по основу мјењања радника са здравственим проблемима. Закон каже "не дуже од 60 дана по том основу". Осим тога, ту је и Закон о раду који додатно то дефинише (осим Леx специјалиса тј. горепоменутом Закону о основном образовању). Двије инспекције су позване, Испекција рада и Просвјетна. И по једној и по другој има посла. Такође, Школски одбор исте школе је заузео став (парафразирам) да се треба сачекати "мишљење испекција" о конкретном случају. Де фацто нису уважили одлуку директора. Али када неко "одозго" нареди онда се свеједно са учитељицом прекинуо уговор УПРКОС мишљењу Школског одбора, јеш непристиглом мишљењу испекција али и родитеља и дјеце. Ту су и два омбусмана чије се радње очекују: Омбудсман БиХ за људска права (у случају и учитеља али и дјеце/родитеља) и Омбудсман за дјецу РС. Тако да... БОРБЕ ће бити! Надам се да ће и политички наша Република сазријети и да нећемо убудуће имати никакву срамоту на челу овако битног министарства! СЕЛЕКЦИЈА кадрова треба бити таква да су НАЈБОЉИ приоритет, почевши од ВРХА тј. Министарства!

Name

051

21.01.2021 16:35

Ово је пракса у свим сколама у РС годинама уназад. Тако вам је када о сколству, као и свему осталон, одлуке доноси месар и сверцер Ронхилом. Он до благодети у којим узива није досао захваљујуци сколи, него захваљујуци својој бахатости, бескрупулозности и безобразлуку. За њега је сколство задња рупа на свирали. Срамота!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко је крив

27.01.2021 11:47

У овом случају је директно крива министрица (спикерка) Наталија Тривић. Зна се ко све то диригује око школа!

Name

Пм

21.01.2021 16:42

Народе пробуди се!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин

26.01.2021 12:29

ТАКО ЈЕ! БРАВО ЗА РОДИТЕЉЕ. УСКОРО ПРОТЕСТНА ШЕТЊА ДОК ВЛАДЕ!

Name

мислим

21.01.2021 16:46

Додик је јавно рекао дзабе вам дипломе ако нисте у стрнци.која будалетина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре родитељи

21.01.2021 16:50

Од када су родитељи одређивали просвјетне раднике за своју дјецу, јад и цемер

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воxпопули

21.01.2021 17:15

На жалост политика је највећа курва.Онда се питамо што омладина одлази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реални и дрзавни сектор.

21.01.2021 17:36

Ако су добри уцитељи ја могу преци странцко запосљавање. Ако нису не. Али сам свјестан и појаве медијаактивности. Политика је једна велика завада и треба је заједно са зељезарама и рудницима механизовати то јест ресурсизовати, да је има и као ресурс и да се сведе на апсурд и техницки, овако јесте вец. То знаци перестројка и да остане сама са собом, и ни у једној озбиљној пори друства. Потребе ових нивоа организовања да су доступни масински и кристализацијама ко с ким мозе, наравно неке сфере остале би у зони дрзавности, али медиаактивност да буде замјењена постојањима и одговорних медија. Политика се и свела у ствари само на медија с тацке гледиста њених клијената. Дрзавна политика слузи управљању дрзавом то јест организацијом друства, фондови, одбрана на неком нивоу, економија, ред и тако даље, али то је сведено на медиаактивност, сто је цесто горе него у неким тренутцима неки резими, наравно резими имају мане, али медиаактивност је врста резима информационе атмосфере, јел не ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

21.01.2021 17:44

и то је та Додикова власт , па гласајте за монструма и уништитеља свега што је некад ваљало .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брука

21.01.2021 18:13

Доле додик и његова багра фуј гадемисе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

21.01.2021 18:53

Ако је било ко од ових родитеља сто се сада буни гласао за позицију на парламентарним изборима, мислим да немају никакво право да се сад несто буне. Зељели сте да вам СНСД и УС кроје судбину, па ста сад хоцете? Немојте да будемо лицемјерни. Добијете оно за кога сте гласали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

21.01.2021 21:47

Да ви сто писете коментаре знате какве би проблеме имао овај директор сколе да не прими кандидата који му је препоруцен преко владајуце гарнитуре, не бисте коментарисали. У овом корумпираном друству сви конкурси су намјестени. Побунис ли се макар био и директор остацес без свега. Нема нам излаза такав смо народ. И та комисија за пријем је састављена од исте владајуце багре. И комисија ради оно сто директор нареди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стојан

27.01.2021 11:49

Не треба ни њега жалити. Дио је и он Наталијине екипе. Али да, главни кривац је министарска Тривић - то нема сумње. Зна се ко уништава ово образовање. Скупа са савјетницама Енеа, Бранка Топић-Павковић која ради и на Економском факултету и као савјетник је ангажована итд. Екипа да уништи образовање - а искуства у разреду и у настави скоро да нема. Срамота за Српску Републику и све они који су дали живот за њу да би овакве владале у уништавале генерације младих!

Name

Бивси просвјетни радник

21.01.2021 22:10

На залост просвјетари су у овој дрзави постали дно дна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ивица

22.01.2021 07:39

Тест састављају наставници за учитеље и онда га дају с рјешењима кандидату који треба проћи..како нити један новинар не узме тај тест, објави га и направи причу о томе..то су питања као да отвараш питање за милион

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелена

27.01.2021 11:50

Тачно тако али добијају само они који су "подобни". Глупост је тај интервју и тест. То је као ФОРМАЛНО ПРИЗНАЊЕ ДА ЈЕ ФАКУЛТЕТ БЕЗВЕЗЕ И ДА СУ ОЦЈЕНЕ БЕЗВЕЗЕ ОД УНИВЕРЗИТЕТСКИХ ПРОФЕСОРА ПА ДАЈ ДА "КОМИСИЈА" (КОЈОЈ СЕ НАРЕДИ БУКВАЛНО ШТА И КАКО) ДА ДАЈЕ СВОЈЕ МИШЉЕЊЕ. СРАМОТА! Уништиће нас Наталија и њој слични!

Name

Која Странка

22.01.2021 08:57

Него , никако да сконтам у којој странци је та уцитељица ? СНСД или УС ? Зар није УС са СНДС заједно ? У свим градовима су заједно исли на изборе. Гдје сад коци ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

осип

22.01.2021 13:19

Ста се правите луди? Као не знате како с е запосљава, није ли министарка Тривиц досла преко У Српске? Јесте ли се ви, родитељи, запосљавали преко странке? Јесу ли васи директори и сефови досли преко странке? Наравно да јесу. Смијете ли поставити њима питање како су се запослили? Превисе паметујете , а појма немате. Гдје то иам да родитељи одлуцују ко це радити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

питање за родитеље

22.01.2021 13:43

Како се запосљава у вашим фирмама? Је ли само стручњаци пролазе?Распитајте се мало како се прима радник данас у сколу. Чак ни директори не одлуцују него како им се одозго налози. Он само изврсава наређења тако што постави комисију, која це гласати како се трази. А, онда, главно. Онај који це радити добије питања. Ако буде неко добар да сам уради тест без греске, онда испада на фамозном ИНТЕРВЈУУ, који има функцију да "прогура" неког са просјецном оцјеном 6 на факултету, а онај са високом оцјеном отпада. Толико. То највисе скоди првенствено добрим студентима и радницима. Поздрав неупућенима.

ОДГОВОРИТЕ