Бивша директорица Бобар банке дошла сумњиво до стана

Полиција и тужилаштво Републике Српске истражују кривичну пријаву да је бивша директорица Бобар банке у Приједору Љиљана Мандић незаконито, знатно испод тржишне цијене, купила луксузни трособан стан клијента банке који је отишао „на добош“ због невраћања кредита.

Република Српска 20.01.2021 | 20:18
Бивша директорица Бобар банке дошла сумњиво до стана

Кривична пријава је поднесена и против њене ћерке Јелене, те судије Окружног привредног суда Сњежане Цепић, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Ријеч је о стану нешто већем од 100 квадрата и на два нивоа у улици Краља Петра И Ослободиоца у строгом центру града, а који је Јелена Мандић купила у септембру 2018. године на другој лицитацији за око 45.000 марака, три пута испод тржишне цијене, која се процјењује на око 120 хиљада КМ.

Пријаву је поднио Огњен Радић корисник стана, који тврди како је све урађено на превару и његову штету, док са друге стране Љиљана Мандић каже да је процедура спроведена у складу са законом те да су Радићеви наводи лажни и нетачни.

Кредит разграбили повјериоци, стан отишао на добош

У својој пријави Радић наводи како је стан купио 2008. године заједно са Себастијаном Баруџијом, власником и директором предузећа “Цонзос” у којем је био запослен. Стан су укњижили на предузеће, а Радиће је добио уговор о трајном коришћењу, након чега је у њега уложио 51.000 марака.

Стан је касније заједно са производном халом предузећа заложен, као гаранција за кредит од 840.000 марака који је подигнут код ИРБ-а, односно Фонда за развој и запошљавање, а намјена је била да се од тог новца купи репроматеријал, машине и опрема. Кредит је одобрен 2011. године, а у мају 2012 је пласиран на рачун предузећа “Цонзос” који је био отворен у “Бобар банци” у Приједору.

Ту, према тврдњама из пријаве, на сцену ступа тадашња директорица банке Љиљана Мандић.

“Она је као одговорна особа морала водити рачуна да се намјенска средства троше искључиво по плану инвестиција. За разлику од тога она је обавјештавала све повјериоце “Цонзос”-а о пристиглом кредиту и пласирала средства по разним могућим основама на основу мјеница или других инструмената, те у три дана расподијелила комплетан износ новца од кредита”, стоји у пријави.

Због тога како се додаје, фирма убрзо није могла пословати и плаћати кредит, те је морала обуставити пословање због чега је ИРБ након одређеног времена покренуо наплату својих потраживања по основу хипотеке на стан и производну халу.

Окружни привредни суд у Приједору током 2018. године покреће процедуру наплате потраживања у извршном поступку, гдје по тврдњама Радића свој дио посла у цијелој превари одрађује судија Сњежана Цепић.

 “Суд организује лицитацију, необавјештавајући заинтересоване странке попут мене као корисника стана или “Цонзос” као власника о предузетим радњама него истиче скривени, кратки оглас на огласној табли и спроводи продају једином понуђачу, а то је директорица Бобар Банке Љиљана Мандић, односно њена ћерка Јелена. Љиљана Мандић је у то вријеме била на листи стечајних управника те је кроз своје пословање свакодневно има приступ раду привредног суда, а Јелена је свјесно пристала да се појави као званични купац и легализује кривична дјела. Као једином понуђачу стан је продат по минималној цијени. Напомињем да је тржишна цијена тог стана у Приједору 120.000 КМ и да за такав стан постоји велики интерес, па и мој као корисника стана”, наводи се у кривичној пријави.

За Цепићеву се наводи да је са умишљајем провела поступак без заинтересованих страна, без уважавање прече куповине и без оглашавања у средствима информисања те продала некретнину по најмањој могућој цијени.

Иначе, Радић тражи да се наводи из његове пријаве испитају и одговорни процесуирају,  те обустави његова деложација заказана за сутра.

Питања о томе како је текао поступак продаје стана, гдје је и колико био истакнут оглас о куповини као и  то дали су власници стана били о томе обавијештени послали смо и  на адресу Окружног привредног суда у Приједору, а одговоре до објаве текста нисмо добили.

Мандић: Све је лаж, пријете ми људи блиски Радићу
Док Радић тврди како је жртва несвакидашње преваре, Љиљана Мандић у разговору за ЦАПИТАЛ негира све оптужбе и тврди како је Радић манипулатор који јој преко својих људи пријети, због чега је била принуђена да о свему обавијести полицију.

Она не спори да је њена кћерка купила стан за 45.100 марака, али и додаје да су се на лицитацију могли пријавити сви који су били заинтересовани.

“Закључак о продаји је био изложен на огласној плочи суда 30 дана и свако лице је имало могућност да се пријави. Тачно је да сам ја стечајни управник и да редовно пратим огласе свих врста на огласној плочи суда и на сајтовима банака и  јер ми је то посао. Огњен Радић је знао да је стан на продају, јер му је у стану била процјенитељ Боја Вучен и сликала га ради процјене и покренутог извршења 2014. године од стране Фонда, знао је за дан одржавања прве и друге лицитације, али он је само манипулисао са свим тим”, тврди Мандићева.

Она негира било какву умијешаност у вези са кредитом ИРБ-а који је био уплаћен на рачуне банке у којој је била директорица. Каже како је лично ургирала код тадашње директорице ИРБ-а Сњежане Вујнић да се “Цонзосу” не одобри кредит, јер је знала да су непоуздани клијенти и да га неће моћи отплаћивати.

“Фирма је била пред банкротом јер је рачун већ био у блокади од стране Пореске управе, УИО и многобројни добављачи су доносили своје мјенице на наплату.  Када су средства уплаћена на рачун у банци за неколико дана су добављачи кроз мјенице, налоге, намирили своја потраживања. Није тачно да сам ја позвала клијенте и подијелила средства. Мјенице, налоге и остало су добављачима дали Огњен Радић и директор Себастијан Баруџија, а да ни сами нису ни знали колико су их подијелили добављачима и који је износ”, казала је она.

Према њеним ријечима Радић нелегално борави у стану, служи се свим средствима да у њему остане, а она због свега тога сад добија и пријетње.

“У пријетње према мени осим Огњена Радића умијешан и некакав Саша Кос који ме је звао у ноћи између 17. и 18. јануара и слао пријетње путем СМС-а. Због тога сам морала отићи у Полицијску управу у Приједору да извршим пријаву, гдје је након обраде, један од инспектора мени рекао да ми је ,,угрожен живот“”, закључила је Мандићева.

(Цапитал) 

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Логика

20.01.2021 19:50

Све преваре и пљачке у овој назови држави се раде по закону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИМА ЛИ ИКО

20.01.2021 22:19

ИМА ЛИ ИКО ДА ЈЕ У ТОМ ЛОПОВСКОМ И НАРКО ЛЕГЛУ ПРИЈЕДОРУ ДОСАО НОРМАЛНО ДО СТАНА ПОСЛИЈЕ 1992.ГОДИНЕ.СВЕ ИДИОТСКИ ГАНГСТЕРАЈ. ЈА САМ ИЗ ПРИЈЕДОРА АЛ ПОКВАРЕНИЈИХ ЉУДИ НЕМА НАДАЛЕКО.

Name

Ре ИМА ЛИ КО

21.01.2021 05:37

Дођи у Зворник, демантоваћеш сама себе.

Name

Борац

21.01.2021 06:21

У социјализму је постојала "кадровска политика" па су давани станови дефицитарном али струцном кадру - данас неструцни кадар крадјом добија све! Папакланд Милокрада Додика.

Name

Срби на србе

21.01.2021 10:58

Приједор град криминала и старих људи који су умрли само не знају да су мртви...

Name

Митар

20.01.2021 19:54

Не Номе нам нико ниста јаци смо од закона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦИРКУС ДОДИК

20.01.2021 21:20

ДРЗАВА ЦИРКУСИЈАДА. НЕМА ДРУГЕ.

Name

Бошман

20.01.2021 20:18

А гдје потрошише паре прије кредита?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

20.01.2021 20:37

Знате ли колико је банкара тако купило станове, то мало преиспитајте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све је умрезено

20.01.2021 20:50

Хоботница је то

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ране

20.01.2021 20:54

Ста се ради у приједорском суду то се не мозе преприцати. О овоме се по граду вец ďуго прицало. Кад се процита јасно је да је сематски одрадјено као по образцу и да је криминал у питању. Вјероватно није усамљен слуцај. Треба само мало процесљати. Овима и око њих никад доста некретнина и земљиста по Приједору. А први су у цркви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идемооо

21.01.2021 17:27

Имам ја стан како би им поклонила...свакако це отети...

Name

А глупа текста

20.01.2021 22:02

Ста вама људи овдје није јасно. Кредит хипотека, принудна наплата односно плијенидба стана. Цаолина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неуки

21.01.2021 07:28

Теби није јасно да постоје закони,процедуре,правила и одговорност везана за поступање овластених слузбених особа и странака у овим поступцима.Цао,цаооо!!

Name

Кум

20.01.2021 22:07

То је пракса једног који се зове миле и у Бл као и цјелој СР сви његови на водецим мјестима су добили дјабе или папци и прелетаци на овај нацин а сиротињу за неплацених 60.-КМ на суд. Криви су гласаци који цуте бирају БАГРУ и они се веселе и узивају зној сиротиње. Али само до избора!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боско

21.01.2021 06:50

све је тацно да су они сви увезани преко судија и средјују куповину станова и објеката за мале суме новца,судије су толико корумпиране да је незамисливо ста раде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

21.01.2021 07:27

Ако риби смрди глава,јели треба да очекујемо да је остатак добар. Можда?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пироман

21.01.2021 12:38

Само почети примењивати библијски око за око, зуб за зуб. Па када почну губити очи и зубе, мало ће цурикнути по питању бахатости. Кад је ово вец Дивљиа Република, онда се сви требамо понашати као дивљачи. Па законом цијеви бранити имовину.

ОДГОВОРИТЕ