Меркелова уводи још ригорозније мјере у Њемачкој

Иако састанак њемачке канцеларке Ангеле Меркел са челницима савезних покрајина још траје, процуриле су неке информације.

Свијет 19.01.2021 | 20:19
Меркелова уводи још ригорозније мјере у Њемачкој

Међу њима је најважнија да ће Њемачка бити у још строжем закључавању, који ће трајати до 14. фебруара.

Меркелова и челници покрајина договорили су се да се, уз постојеће, уведу и мјере обавезног ношења висококвалитетних медицинских заштитних маски у продавницама и у јавном превозу.

То укључује такозване хируршке маске, те маске познатије по ознакама ФФП2 и Н95.

Према новим правилима, грађанима ће бити забрањено ношење платнених маски или шалова као замјене за маске у јавном превозу, јављају њемачки медији.

Уз то, документ с новим мјерама предвиђа да Савезно министарство рада и социјалних питања доноси уредбе о раду од куће.

Према њој, послодавци морају омогућити запосленицима рад од куће кад год је то могуће.

То би смањило контакте на послу, али и на путу до посла, што би требало да успори ширење корона вируса.

Од послодаваца се, такође, тражи да успоставе флексибилно радно време за све оне који морају да иду на посао да би се избјегла гужва у јавном превозу у раним јутарњим и послијеподневним часовима.

Ограничења су дјеловала, наводи се у радном документу који је процурио са састанка Меркелове и покрајинских премијера, јер се смањио број нових инфекција, а лагано је падао и притисак на болнице и јединице за интензивну његу.

Ипак, пад броја заражених у Њемачкој мора бити додатно убрзан како би се спријечио ризик од ширења новог соја корона вируса.

Једна од важнијих тема састанка је и одлука о отварању школа.

Од тога се, по свему судећи, за сада одустаје, те се наставља онлајн настава.

За наставак таквог режима у школству нарочито се залаже канцеларка Меркел, док су неки покрајински челници против, али се у овом тренутку чини да ће став Меркелове превладати, пренио је портал Индеx.хр.

Њемачка се још од новембра налази у некој врсти затварања, које је прво требало да траје само четири седмице и да се заврши прије божићних празника.

У земљи су, у међувремену, затворене школе, продавнице које не продају основне намирнице, барови, ресторани те садржаји за забаву и културу, уз мјере које су од увођења почетком новембра поступно појачаване.

На снази је и мјера према којој једно домаћинство може посјетити само једна особа која није члан породице.

У окрузима у којима има више од 200 новообољелих на 100.000 становника у седам дана није дозвољено напуштање куће даље од 15 километара.

(Тањуг) 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Цензура

19.01.2021 19:30

Капут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

19.01.2021 20:14

Интернетом кружи пар снимака из њемачког бундестага, на снимцима су изјаве доктора да се одавно претјерало у вези пандемије, те да нема основе за ове мјере. У болницама нема ни близу обољелих од короне. Међутим ове изјаве нико не преноси од јавних медија. Може се закључити да је и ова Меркелова припада фанатицима и сатанистима?

Name

дијаспора Д

20.01.2021 06:59

Људи моји,овдје не мозе ни мува да пролети ако није са ФПП2 маском!

Name

Ре босанац

20.01.2021 12:29

Да ли уопште знате како изгледа лечење у Немачкој оболелих од ковида.Нико не остаје у болници,сви се шаљу кући,нема антибиотика и сл лекова,јавити се једино ако вам нокти и усне поплаве.Код њих приоритет имају хроницни болесници,људи који се лече карцинома и сл.А код нас све супротно све је ковид а ови други болесници потпуно испаштају нажалост.Ово сам баш скоро сазнала

Name

Децко

19.01.2021 20:06

Поздав гастарбајтерима уз пјесму "Зар сам гост И у родном крају?"

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ;Босанац

19.01.2021 22:05

Еее мој земо да ми богдо овако поштеног политичара имамо као сто је госпођа Меркел гдје би нам био крај??!! То сто ти “сипас” неке небулозе и тјесис се да си “препаметан” може ти служити само за утјеху! БЛАГО ОНОМ КО РАНО ПОЛУДИ ПА МУ ЖИВОТ ПРОЂЕ У ВЕСЕЉУ!!

Name

Ами

19.01.2021 20:32

Најјаце ми је ово како су мислили да це се прво закљуцавање заврсити до Бозица,а знали су сигурно да их неце откљуцати прије Ускрса.Кад је јос грипа нестала у децембру.Каква демагогија,за оскара...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре од Босанца

20.01.2021 16:27

Мој савјет је да се појединци мало боље информишу у вези реплика на мој коментар. Неинфомисана и краткоумна особа није нигдје приспјела?

Name

Влад Тепеш

19.01.2021 20:47

Е моје будале шта радите од свијета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сомеоне

19.01.2021 20:55

у њемацкој кафици не раде јос од августа,морао сам купити себи апарат за кафу да бар мало се присјетим укуса кафане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОГ

19.01.2021 22:47

ГЛОБАЛИСТИ нећете успјети са вашим глупим плановима?

ОДГОВОРИТЕ