Планинар у инвалидским колицима и даље осваја висине, и то у добротворне сврхе!

Лаи Чи-Ваи први је човек у Хонг Конгу, који се у инвалидским колицима попео на небодер висине 250 метара. Подвиг је још већи, имајући у виду да је то урадио како би прикупио новац за особе које пате од болести кичмене мождине.

Занимљивости 18.01.2021 | 16:43
Планинар у инвалидским колицима и даље осваја висине, и то у добротворне сврхе!

Лаи (37) је због саобраћајне несреће пре десет година остао парализован до појаса.

Десет сати му је требало да достигне висину мало већу од 250 метара, али није успео да дође до самог врха 300 метара високе куле „Нина" на полуострву Ковлун. 

„Био сам прилично уплашен. Док сам се пењао уз планине, тада сам могао да се ослањам на камење и користим шупљине, али ово са кулом, дало је простора да се само могу ослонити на уже о које висим", рекао је Лаи.

Захваљујући овој иницијативи, прикупљено је нешто више од 670.000 долара.

Лаи је иначе пре 2011. године, четири пута проглашаван за првака Азије у категотији пењања по стени и у једном тренутку је заузео осмо место на свету.

Након несреће, наставио је да се пење причврстивши своја инвалидска колица на систем са ремењем.

Пре пет година попео се на 495 метара високу планину Лајон рок.

 

„Осим што сам само живео, питао сам се шта ме покреће? Тако сам почео да јурим за тим, знајући да постоји могућност да се попнем на планине, чак и у инвалидским колицима ", рекао је Лаи.

„На неки начин сам заборавио да сам особа са инвалидитетом, још увек сам могао да сањам и још увек могу да радим оно што волим", додао је.

Иако није стигао на врх небодера, због безбедносних разлога, Лаи се надао да ће послати праву поруку.

„Неки људи не разумеју потешкоће особа са инвалидитетом, неки мисле да смо увек слаби, да треба нам помоћ и сажаљење људи", рекао је Лаи.

„Али, желим да кажем свима - не мора да буде тако. Особа са инвалидитетом може такође да створи прилику, наду, светло, и  на њу се не мора гледати као на слабу особу", закључио је храбри Лаи.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар