Новчаница 20 долара вреди више од 57.000 долара!

Један редак амерички долар -новчаница од 20 долара нашла се овох дана на аукцији .Новчаница потиче из серије штампане 1996. а јединствена је због "банана" налепнице произвођача банана "Дел Монте“.

Занимљивости 18.01.2021 | 15:27
Новчаница 20 долара вреди више од 57.000 долара!

Налепница се вероватно случајно залепила између неколико фаза штампања.

Аукцијска кућа такође каже да је "Дел Монте“  новчаница од 20 долара изазвала огромно интересовање колекционара, а за сада је на аукцији достигла цену од 57.500 долара.!



У аукцијској кући објашњавају да је посебна јер је преко налепнице одштампан серијски број новчанице и зелени сигурносни жиг, што ову новчаницу чини јединственим примером такве грешке у свету.

Америчке доларске новчанице штампају се у три фазе: најпре се иштампа наличје новчанице, затим лице, а на крају се штампају серијски број и сигурносни жиг "Треасурy сеал".

У "Херитаге ауцтионс" кажу да је у овом случају интригантно на који је начин ова новчаница успела да прође све врло строге контроле пре него што је пуштена у оптицај.

Већина новчаница које садрже штампарске грешке међу колекционарима се најчешће прода за између 100 и 1.000 долара, казао је Ленард Аугсбургер, координатор нумизматичког портала на Универзитету Вашингтон у Сент Луису.

Према подацима "Херитаге ауцтионс", први се пут појавила 2003. године када ју је студент са факултета у Охају понудио на продају на Ебаy сајту. За њу је постигао цену од 10.000 америчких долара. Тада је рекао да се немало изненадио када му је банкомат "избацио" новчаницу од 20 долара с налепницом компаније еквадорског произвођача банана "Дел Монте".

Аукција траје до 22. јануара, када ће новчаница бити понуђена и уживо са почетном ценом која ће бити одређена понудама које стигну до тада.

Извор: Занимљивостидана.цом

Коментари / 0

Оставите коментар