Гдје држављани БиХ могу путовати, а гдје не?

Поједине државе у региону лагано релаксирају мјере за улазак бх. држављана, у вријеме пандемије корона вируса, попут Црне Горе и Србије.

Босна и Херцеговина 17.01.2021 | 21:26
Гдје држављани БиХ могу путовати, а гдје не?

Негативан ПЦР тест и даље је неопходан, уколико желите нпр. у Хрватску, али и то само ако испуњавате одређене услове. Слично је и са остатком ЕУ. И док се све гласније говори о тзв. ”ковид” пасошима, грађани у БиХ прилично су скептични, пише Н1.

Од почетка седмице, они који желе путовати у Црну Гору могу то учинити без претходног тестирања на корона вирус. Наиме, власти сусједне државе од понедјељка грађанима БиХ више не траже негативан налаз тестирања на корона вирус.

Подсјетимо, да би ушли у Црну Гору држављанима БиХ био је потребан прво серолошки или ЕЛИСА тест, да би се крајем децембра та мјера пооштрила, те је улазак био условљен негативним ПЦР тестом.

И Србија је релаксирала мјере за улазак. Тако грађани БиХ од јуче, одлуком Владе Србије могу да уђу у Србију без негативног ПЦР теста.

Мјере за улазак дјелимично релаксира и Словенија. Тако од суботе, 9. јануара, поново признаје ПЦР тестове из трећих земаља, међу којима су БиХ и Србија. Према новој одлуци Владе Словеније, у ту земљу се може ући уз негативан ПЦР тест који се може добити и у трећим земљама или у институцијама које признаје Словенија или уз негативан брзи антигенски тест, који се мора урадити у некој од чланица ЕУ или на подручју Шенгена. Словенија је укинула брзе тестове на пет граничних прелаза које је радила од 25. децембра.

Хрватска је донијела одлуку којом се забрањује прелазак преко свих граничних прелаза. Изузетак су путници који долазе из тзв. ”зелених” зона ЕУ, те њима није потребан ПЦР тест нити неки други услов за улазак у Хрватску. Иначе, тренутно готово да и нема зелених региона у Европи. Сви остали требају негативан ПЦР тест који није старији од 48 сати или се тестирати при доласку у Хрватску и у изолацији чекати резултат теста.

Тест је потребан и држављанима БиХ, чак и са двојним држављанством, а улазак је одобрен радницима, из породичних или економских разлога, те тразит уз задржавање краће од 12 сати. Ове мјере на снази су до 31. јануара.

Држављани БиХ углавном не могу путовати у ЕУ. Изузетак су они који имају боравишне или радне дозволе. И њима је потребан негативан ПЦР тест, не старији од 48 сати. У неким земљама и карантин у трајању од 10 дана.

Држављани трећих земаља, у које спада и БиХ, који немају потребне дозволе, само у специфичним околностима могу ући у ЕУ – најчешће се ради о здравственим радницима, поморцима, путницима у транзиту, дипломатама, те особама које улазе из хуманитарних и сличних разлога.

Све чешће се помиње да би за путовања, грађанима могао требати тзв. ковид пасош односно нека врста доказа да су вакцинисани против корона вируса.

Грчка је најавила да би услов за улазак у земљу могао бити ковид пасош, али и друге земље размишљају о сличним мјерама. Тако се нпр. у Француској размишља да се на сличан начин омогући улазак у позоришта, кино дворане, спортске и друге догађаје.

(Н1, Мондо)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Цијена

18.01.2021 07:03

Ово се зове понизавање, срозавање елементарног достојанства цовјека на најнизи могуци ниво. Уцјене, поготово које се тицу здравља, задњи су ударац на свеукупни дигнитет појединца,... нокаут без опипљивог разлога, резултат који је унапријед и уговорен и плацен,... неподобним, ситним, одавно проданим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ви рс овци

18.01.2021 12:26

Не мозете нигдје јер немате ста јести јос мало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

18.01.2021 16:23

Мрс имамо висе од тебе а и од амера сад кад их скеци били који је откупио вецину ораница.... Ми цемо опстати запамти добро.