Траже "паузу живота" да се искоријени корона

Група научника и интелектуалаца захтијева невиђено затварање свих канцеларија, фабрика и продавница. Циљ је, кажу, да се вирус потпуно искоријени јер досадашње мјере нису дале резултате, пише ДW и поставља питање колико је то реално?

Свијет 17.01.2021 | 15:57
Траже "паузу живота" да се искоријени корона

Њемачка је у најстрожем затварању од почетка пандемије, а планира се додатно пооштравање. Приватни сусрети су скоро сасвим забрањени, трговине затворене осим оних које су намијењене основном снабдијевању. Слично је широм Европе.

Али, то није довољно, тврди иницијатива ЗероКовид. У четвртак је велики број научника, љекара и интелектуалаца, махом из Њемачке, објавио апел у којем се тражи "солидарна пауза" комплетног живота "на неколико седмица".

Аутори пишу да је пропала тактика заравнања пандемијске криве, да су мјере малодушне јер ограничавају људе у њиховом слободном времену, али не дирају економију. Умјесто тога, предлажу, број зараза треба свести на нулу потпуним замрзавањем свих активности у Европској унији.

Међу заговорницима апела има веома утицајних људи, попут физичара Михаела Мајер-Хермана. Он развија статистичке моделе епидемије и спада у најважније савјетнике канцеларке Ангеле Меркел током кризе.

Давид Шритесер из иницијативе ЗероЦовид каже да је политика до сада уводила ограничења махом у приватном животу, али да је "комплетно игнорисала" контакте на радном мјесту, у фабричким погонима или продавницама.

"Проблематично је што се од људи тражи да умиру за добробит економије. Људи и даље иду на посао. И даље би требало да иду у куповину. Али вирус не разликује породична окупљања од сусрета у канцеларији", рекао је Шритесер за "ДW".

Шритесер, иначе математичар са Универзитета у Бечу, каже да су здравствени системи на границама и да може постати још горе због мутација вируса које се брже шире.

Познати бонски вирусолог Хендрик Штрек назвао је "потпуно нереалном" идеју да се вирус искорени. Он каже да је немогуће укинути све контакте - макар у породицама или у здравственом сектору неизбјежно је да се здрави људи срећу са зараженима.

Насупрот потписницима апела ЗероЦовид, Штрек вјерује да је политика грешила јер је, уводећи мјере, користила "чекић умјесто скалпела". Потребне су, каже, ограничене и циљане мјере како би се очувало што више од друштвеног и економског живота. Колатералне жртве затварања су велике, али још недовољно истражене, каже Штрек.

Математичар Шритесер, заговорник ЗероЦовид, на питање од чега би људи живјели и ко би платио комплетно затварање економије одговара да су у оптицају "гигантске суме новца, али у погрешним рукама".

Он сматра да има много богатих компанија и врло богатих људи који не доприносе колико би требало.

"Мислим да је јасно како се ово може финансирати: потребни су виши порези за веома богате и потребно је опорезивање компанија попут Амазона", каже Шритесер.

(Тањуг)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Проф. Др. Шупкет Чмаревић

17.01.2021 15:06

Ја имам бољу идеју, да се сви вратимо у вријеме прије "избијања епидемије", да се понашамо како смо се и понашали. Ко жив, ко мртав.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вебер

17.01.2021 16:26

Корона постоји исто као и свињски и птичији груп, то су већ давно виђени сценарији намтања епидемија.

Name

ПЛАНдемија

17.01.2021 16:36

Питам се шта би било са онима који вјерују у корону да се сутра објави да је епидемија завршена? Вјеројатно би пали у очај и депресију. Можда би тврдили да нас лажу и да корона и даље постоји. Који би смисао имао њихов јадни живот? А тако су се лијепо навикли на маску...

Name

Босанац

17.01.2021 16:51

Хахаха,све луђаци и фанатици. Доказано је да корона вирус има сасвим други циљ од било какве пандемије Треба времена да обични људи то сконтају?

Name

Ре

17.01.2021 17:10

Ти сто се са "пландемија" називас: Оваква изјава у некој другој ситуацији и о некој другој ствари јос би могла и проци, овде овако је неумјесна. Упоредимо америцки лет на мјесец у који многи невјерују јер је наводно у студију, у Холлywоод снимљен. Ок, мозе бити, али засто то Совјети нису комромитовали, оповргли ту прицу, а били су у могуцности и сами су хтјели да лете на мјесец и било је натјецање, ко це прије, ко је бољи. Е сад долази, ако је све измисљено, од било кога то са Корона вирус, зар мислис да се нека нација не би одвазила и разоткрила ту лаз свјетских размјера. Зар мислис, откуд то, да овај свијет који је толико неслозан одједном тако слозан и нико то не порице осим појединаца као ти? Објасни ти то нама овде, толико нас има знатизељних.

Name

Ја

17.01.2021 18:30

Па кретени засто це нам онда вакцине!!! И цему се овдје ради??!!

Name

Q

17.01.2021 18:39

Хахахаха.Браво!!!!

Name

Реално

18.01.2021 00:02

Ово је нова врста фашизма и много је опаснија од оне Хитлерове.

Name

Драган

17.01.2021 15:08

Једино то мозе помоци карантин та цитав свијет 20 дана и то је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хајде

17.01.2021 15:16

Сви, цитав свијет, три седмице у карантену и вирус це да нестане, као да га никад није ни било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маxо

17.01.2021 16:57

То мозе сам да неко казе ко нема појма о вирусима. Вирус заледис и после опет ради без проблема. Многи терористи су вец га ставили на страну кад затреба само га пусте.

Name

Домаци странац

17.01.2021 17:00

Ма ста реце тако паметно

Name

Деба

17.01.2021 15:18

Тако и треба! У сваком граду по једног тајкуна и да финансира зивот градјанима а све потпуно закљуцати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

17.01.2021 15:25

Какве су ово будале

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!??

17.01.2021 15:26

Можда и неби било лоше да се једном стане на крај овој Пошасти ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ами

17.01.2021 15:51

Какве везе Амазон има са короном.Цовјек плаца порез као и до сад,и ста сад,зато сто је корона,требало би га одерати.Какво је то примитивно размисљање...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

17.01.2021 17:06

Има јер је финансијер пландемије и зарадјује не устој преко уговора са циа

Name

Ами

17.01.2021 18:03

Ре хаха:па сто не казу јавно да је финансијер,ста је проблем,ако су толико сигурни?

Name

Тадивоје

17.01.2021 16:07

Глобална лаз о опасном вирусу ција је званицна смртност 0,03% и 1% заразених у свијету је атак на здрав разум.....медјутим здрав разум код вецине људске популације није присутан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта Рећи

17.01.2021 17:09

Све док се преко телефона може продати шерпа за 150 к.м., а реално не вриједи више од 25 к.м., све ће бити овако.

Name

Маxо

17.01.2021 16:55

Од страха од смрти изврсе самоубиство. Оцито превисе дуго зиве добро и незнају да је сиромаство најгора болест ал они мисле кад све зуставе да после мјесец 2 опет све це да крене они немају појма о економији и функционисању система.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

17.01.2021 17:07

Па код нас кад би похапсили ове корумпиране политицаре и узели њима и њиховим породицама све сто су нам покрали могли би годину дана да зивимо сви и то без стреса...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

17.01.2021 20:30

Ово је превелики здравствени проблем. Свјетски проблем. Ми смо навикли да угибамо у превеликом броју кад је год нека ратна, или епидемијска погибенија наишла. Не сумњам да ће сви наши који претекну након објаве престанка епидемије почети да галаме о нашој побједи. И о томе да смо се најбоље држали и пркосили смртоносном вирусу! Нека! Можда и нека јуначка пјесма настане о томе како смо херојски побједили и јуначки наџивјели пакости сићушног и невидљивог вируса инвентивно избјегавајући превенцију, имајући у виду да се најоштрије супротставимо вакцинацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па добро

17.01.2021 21:34

Будало овај доле сто писе мало процитај птицији и свињски грип су корона вируси сарс цов_1 знаци вец тад су знали да су то корона вируса а сад овај дигли на виси ниво једина ријец која одзвања у усима неписмених и крезубих мутаната је само корона корона корона као да је с мјесеца досла глобалисти имају план и остварили су га вец око 80 посто јос боце да приме овце и да те бог види

ОДГОВОРИТЕ