Изборни закон БиХ под хитно треба мијењати

„Изборни закон БиХ треба мијењати, то више није политичка већ правна обавеза. Ми то морамо учинити данас“, рекао је Златан Бегић, замјеник предсједавајућег Клуба посланика ДФ у Представничком дому парламента БиХ.

Босна и Херцеговина 17.01.2021 | 10:05
Изборни закон БиХ под хитно треба мијењати

Он је за Српскаинфо казао да се не смије наставити са праксом дискриминације било којег грађанина, по било којем основу.

"Грађани морају имати право да бирају и да буду бирани, одатле почиње демократија. То не би требало да угрози ниједан конститутивни народ у држави", казао је Бегић.

Он је додао како сматра да је владајућим странкама у БиХ одговара овакав модел изборног законодавства.

 "Владајућим партијама је у циљу овакав модел уставне организације, и овакав модел изборног законодавства да остане на снази, јер онемогућава провођење демократских принципа. Имам осјећај да владајуће политичке партије плаше грађане, да би равноправност свих грађана значила ограничавање права конститутивних народа, што је потпуно нетачно", сматра Златан Бегић (ДФ).

Измјене Изборног закона, значе и измјену Устава Босне и Херцеговине.

"Ми смо чак упутили у процедуру приједлог измјена и допуна овог закона, са приједлогом измјена и допуна Устава БиХ, јер измјене Изборног закона нужно подразумијевају и измјене Устава. Ако кренемо од одлуке Европског суда, па до одлуке Уставног суда БиХ, ми бисмо морали наћи балас да се тај закон измијени", истакао је Бегић.

Акценат ставља на једнакост грађана.

"На крају крајева сви плаћамо исти порез, а немамо сви иста права, а демократија почиње од избора ", закључио је Бегић.

Када је ријеч о Изборном закону БиХ он је темељни закон за организацију и провођење избора.

Иако се већ годинама говори о његовој измјени, до данас је имао пар десетина измјена и допуна, али потреба за његовим мијењањем и даље постоји.

Сматра то и делегат у Дому народа парламента БиХ Лазар Продановић (СНСД) који каже да би домаћи политички лидери требало да искористе ову годину, у којој нема избора, и постигну консензус о измјенама у изборном законодавству, јер је најбоље да се сами договоре, без мијешања странаца.

"То подразумијева озбиљну анализу мандата општинских изборних комисија и ЦИК-а, те низ других питања од техничких до суштинских. Једно од првих је уједначавање вриједности гласа у изборним јединицама, затим ту је прича о бирачким односима и тако даље. О томе се стално говори и то не треба радити “пет до дванаест” – рекао је Продановић.

Кодекс Венецијанске комисије препоручује да се Изборни закон не мијења у години избора.

Остаје да видимо да ли ће се политичари у Босни и Херцеговини коначно договорити по овом питању у овој неизборној години.

Проблеми у Изборном закону БиХ

Одредбама Изборног закона БиХ, једнако као и одредбама Устава БиХ, прописано је да се Предсједништво БиХ састоји од три члана: једног Бошњака и једног Хрвата, сваки изабран директно са територије Федерације БиХ, и једног Србина директно изабраног са територије Републике Српске.

Сходно томе, Изборним законом БиХ је прописано да се за избор чланова Предсједништва БиХ примјенује већински систем утврђивања важећих гласова, односно изабран је онај кандидат који је добио највећи број гласова, на начин да бирач уписан у Централни бирачки списак да гласа у Федерацији БиХ, може гласати за Бошњака или Хрвата, а бирач регистрован да гласа у Републици Српској, може гласати за Србина.

У том смислу Бошњаци и Хрвати са територије Републике Српске лишени су права да бирају представнике народа коме припадају у поменуте институције као и права да буду бирани, као што су и Срби са територије Федерације БиХ лишени права да бирају представнике народа коме припадају у поменуте институције, као и да буду бирани.

Такође је одредбама Изборног закона као и Устава БиХ, прописано да ће се Дом народа Парламентарне скупштине БиХ састојати од 15 делегата, односно двије трећине из Федерације БиХ (пет Хрвата и пет Бошњака) и једна трећина из Републике Српске (пет Срба), из чега јасно произилази немогућност да Бошњак или Хрват из Републике Српске или Србин из Федерације БиХ буду члан Дома.

(Српскаинфо)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

075

17.01.2021 09:37

Рече бивши портир тзв. Правног факултета у Тузли, " принципијелан човјек " који је промијенио више " странака " у Тузли него што је Роналдо промијенио клубова!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нормалан

17.01.2021 10:27

И коментар даде полуписмени, совиниста, оптерецен национализмом и потребом да омаловазава све људске вриједности. Коментатор склон дискриминацијама и мрзњом испуњава празну дусу изгубљену у времену.

Name

Борац

17.01.2021 10:30

Ниста не мењати. Како це онда имати гласове дусица,вулицка,митриц...и други?

Name

Ре

17.01.2021 11:34

Ништа не смета ако неко мијења странке, фирме или клубове. Ионако је 90% прљаво све, тако да је поштен човјек приморан на то. Код овога је питање колико је стручан, способан и добронамјеран...ја појма немам о њему.

Name

А

17.01.2021 10:00

Наравно, али на нацин да се надлезности врате ентитетима према Дејтону и висе не спутавамо једни друге!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ух та политика

17.01.2021 11:08

Кад Богови нестану из политике,И климоглавци око њих и ноцни факултети који издају дипломе рано у зору онда би могло да буде боље народу.

Name

Воxпопули

17.01.2021 10:13

Наравно да треба мијењати.страка те стави на листу,улози новце у кампању и твоје гласове а ти када продјес за одборника предјес у другу или будеш "независан" и подизес своју цијену.Неко је за тебе гласао а ти прелазис у контра опцију.Гдје је ту воља бирача.Треба да странка има право на мандат.Ако је неко способан нека се кандидује као независтан.Посебна прича је за националне мањине,гласа за тебе 50 људи и ти одборнок читав живот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина не зиви овдје

17.01.2021 11:12

Комплетан послијератни период је показао да је све велика трговина, политика- најуноснији бизнис, гдје се криминалисе, а нико не одговара. Једне те исте подбуле, изоблицене фаце нас "гуле и магарце" годинама, намјестају резултате, кревеље нам се у лице, ругају и неродјеним... Привреда унистена, људи осиромасени, све затровано и инфицирано њиховим злом,... правда, закони и истина одавде су одавно прогнани, зато и јесте овако.

Name

Реалиста

17.01.2021 10:19

Ово све што ова господа предлаже је мање битно, треба у изборном закону успоставити одредбе да нема прелетача из странке у странку и да једни исти немогу бити бирани у исте сазиве више од два пута и све ће бити уредно. Гласове у федерацији за председниче функције не може ни теоретски добити србин ни у Републици Српској хрват или муслиман.

ОДГОВОРИТЕ
Name

меxико

17.01.2021 11:25

Моје мисљење је да су Хрвати оваквим изборним законом увијек остецени Ј ер ако овако остане увијек це им се десавати неки Комсиц Изборну јединицу ФБХ би за вријеме избора требало расцланити на двије федералне јединице од којих је и састављена па нека свак гласа за своју нацију па цак дати иправо Хрватима и Босњацима из РС да тамо гласају

Name

Интелектуалац

17.01.2021 15:13

Знаци ти предлазес да се Федерација расцлани у двије изборне јединице са једне стране да би Хрвати из једне изборне јединице могли себи бирати представника. У другој га не би моги бирати. А у првој не би Босњаци могли бирати прдставника. И док са једне стране предлазес за Федерацију двије изборне јединице истовремено предлазес да Хрвати и Босњаци из Српске могу у Федерацији гласати, знаци да БиХ буде само једна изборна јединица!? Јер ако становници једног Ентитета могу гласати у другом одмах они из другог могу гласати за оне у првом. То изгледа ниси схватио. У твом приједлогу си истовремено и за једну изборну једницу и за висе њих. То доказује да ти уопсте не мислис својим мозгом, или мислис али у њему нема ниста...Ти си најбољи доказ засто је моја уцитељица у основној сколи говорила да је цутање понекад злато....

Name

правда

17.01.2021 11:25

мијењајте изборни закон у бих .Републику Српску пустите на миру

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.01.2021 12:21

Бас тако. Сваки дан се појављују душебрижници који би мијењали изборни закон бих а све исти циљ иста жеља. Да се мајоризује, да се подвали Србима и Хрватима кобајаги нешто боље или нешто демократскије. Циљ је увијек унитаризам и будуца владавина муслимана јер сматрају да их је највише па ће тако /један цовјек један глас/ они да диригују. Једина измјена треба бити да мандат припада Партији, и да Хрвати бирају цлана Предсједниства само у својим кантонима( већинским хрватским). Толико од мене јбг.

Name

Дудук

17.01.2021 12:25

А шта са оним да се пријавиш да си оно сто ниси. Па као нац. мањина удјес у Скупстину а не представљаш никог. Ни оног сто си а ни оног сто си стварно. Ту аномалију укинути јер је спрдња.

Name

меxико

18.01.2021 11:17

Хајде ти интелектуалац објасни свима како Хрвати могу изабрати себи представника а да то није увијек неки Комсиц посто смо ми сви глупи а ја најглупљи

Name

оо7

17.01.2021 11:26

Сејдић-Финци????????????????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Изборни закон

17.01.2021 12:05

Мој приједлог је да се изврши анализа у којој земљи ЕУ има нај више Босанаца и Херцеговаца кад се утврди једногласно и тај резултат прође Вјеце министара и конацну одлуку ЈЕДНОСТАВНО УЗЕТИ УСТАВ ТЕ ЗЕМЉЕ ЗАЈЕДНО СА СВИМ ПРАВНИМ АКТИМА И ПРОГЛАСИТИ ГА УСТАВОМ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ!!У питању је чиста логика ОЧИГЛЕДНО ЈЕ ДА НАШИ ГРАЂАНИ СЕ ИСЕЉАВАЈУ У ЗЕМЉУ У КОЈОЈ ИМ ЈЕ НАЈ БОЉЕ !ЗАСТО ОНДА НЕ БИ МИ НАПРАВИЛИ ИСТЕ УСЛОВЕ КАО И У ТОЈ ЗЕМЉИ ДА НАШИ ГРАЂАНИ ОСТАНУ У НАШОЈ ЗЕМЉИ ТИМЕ БИ СМО РИЈЕСИЛИ ВИШЕ ТРЕНУТНИ ПРОБЛЕМА А НЕ САМО ИЗБОРНИ ЗКОН!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

УСА

18.01.2021 10:50

Највисе нас је у УСА и нас устав је копија америцког био док није досао специјални ниски представник.