Опоравак привреде ни на видику, власти ништа не чине

Економске прогнозе кажу да опоравак економије у БИХ не треба очекивати ускоро. Према мишљењу економиста неколико је кључних фактора који ће утицати на економски и привредни опоравак.

Босна и Херцеговина 15.01.2021 | 19:34
Опоравак привреде ни на видику, власти ништа не чине

Прва половина ове године у економском смислу могла би да буде гора него у прошлој години. Пад запослености, блокаде одређених предузећа, буџетска нестабилност – све је то на листи проблема који ће се појавити до љета – прогонозе су економиста.

Предвиђају да се постепени опоравак у најбољем случају може очекивати тек крајем ове или почетком наредне године.

''Достизање нивоа привредних активности из  2019. можемо очекивати у 2022. години. Тек тада када привредна активност крене напријед БИХ треба да се позабави привредним реформама и правим опоравком, а то треба да буде засновано на развоју домаће производње, пољопривредне и прехрамбене производње, јер имамо ресурсе''- каже проф. др Мирјана Орашанин.

Уколико економије, прије свега, Њемачке, а онда Италије, Хрватске и Србије почну расти и бх. економија ће стати на ноге. Међутим, опоравак неће зависити само од тога.

''Опоравак наше привреде зависи и од политике. Зависи од тога колико су наше власти спремне да покрену економију да помогну привреди да она заживи''- каже економиста Предраг Дудуковић.

Економисти поручују да без обзира на буџетске проблеме који су неминовни, не треба драстично резати трошкове и смањивати јавну потрошњу. То би, кажу, било контрапродуктивно.

''Потрошња се мора задржати на постојећем нивоу и никако не би тебало доћи до смањења потрошње, јер онда привреда не може да се развија. Иста потрошња доводи да се предузећа развијају''- каже Дудуковић.

Бх власти према мишљењу економиста мораће да обезбједе и квалитетне међународне кредите. А осим кредита и конретне, реалне и спроводиве мјера за излазак из кризе.

''Оно што је карактеристика тих мјера је да буду брзе. Уколико се данас одлучи једно, сутра може да буде друго, а то ствара неизвјесност. Можда у другом кварталу  ове године можемо очекивати неке помаке, јер је било великих корекција, али не требамо очекивати враћање економије на ниво 2019. године уколико не буду дискреционе мјере усмјерене на потрошњу'' – каже за БН ТВ економиста и аутор књиге ''Економски живот РС'' Саша Стевановић.

Опоравак у БиХ у значајној мјери могао би зависити и од љетне сезоне, односно од тога да ли ће бити омогућен долазак дијаспоре и туриста у Босну и Херцеговину.

БН ТВ

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

БЛ

15.01.2021 19:41

Ал ста казе министрица финансија - нето задузење од 120 мио КМ... хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

економиста

15.01.2021 20:59

Цуј, опоравак економије, ха, ха.. Е бас се слатко насмијах.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

15.01.2021 21:06

Какав опоравак ми тонемо у суноврат то знају и птице на геани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФЕДЕРАЛАЦ

15.01.2021 22:33

Знаци по овоме струцњаку ниста не треба мијењати,знаци да се настави овим путем.Треба да се задузује сваки мјесец да би се те паре тросиле И крале у недоглед.Е мора да си добио диплому у Сироком Бријегу

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

16.01.2021 06:25

није по диплому ни исао уплатио на рацун добио брзом постом.

Name

Потросња

16.01.2021 08:24

А коме це привреда продавати своје производе и услуге ако се потросња смањи?? Како мислите да се привреда развија а да не продаје оно сто произведе? Цовјек је у праву...

Name

мислим

16.01.2021 05:05

Не прицајте глупост ма каква и која економија поставља се питање дали це се њемацка опоравити а не ми просјаци који зивимо од ММФ-а

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

16.01.2021 05:16

Сав свјет се бори за тржиште а БиХ неможе добијати кредите ако заштити домаће производе.Заледјена говедина,свињски папци,кисели купус ,разна роба сумљивог квалитета,хало па флаширану воду више пијемо из увоза него домаћу.Увелико смо загазили у дужничко ропство.Сви нас уцјењују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сана

16.01.2021 06:42

Европа и свјет се тек затварају и све иде у пропаст а ви прицате о опоравку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјокс

16.01.2021 07:45

А јел ви разумијете да привреда не интересује никога?? Али никога..

ОДГОВОРИТЕ
Name

брат Ђуро

16.01.2021 08:52

Како не предузима ништа? Прдузима све да уништи сваку могућност да се нешто корисно уради за овај напаћени и излуђени народ. И јако добро раде свој посао. За тако добро одрађен посао стварно су мало плаћени.

ОДГОВОРИТЕ