Рудари Зенице и Брезе иду у штрајк

Пореска управа Федерације БиХ до сриједе, 20. јануара, одблокираће рачуне рудника мрког угља (РМУ) Зеница и Бреза.

Босна и Херцеговина 15.01.2021 | 16:08
Рудари Зенице и Брезе иду у штрајк

Ово је договорено у петак на састанку представника "Електропривреде БиХ", рудника и Пореске управе ФБиХ, а којем је присуствовао и Фадил Новалић, премијер ФБиХ.

Након састанка нико од учесника није желио давати изјаве медијима, али је речено како би сад одлука о генералном штрајку, који је заказан за 22. јануар, требало да буде стављена ван снаге. Међутим, из синдиката најављују да то не долази у обзир.

Синан Хусић, предсједник Синдиката радника рудника у Федерацији БиХ, за "Независне" каже да нема повлачења одлуке о штрајку све док се у потпуности не реализује све што је тражено.

"То значи деблокада и исплата плата у рудницима Зеница и Бреза, а у складу са Колективним уговором, те исплата плата у бруто износу, тако, кад се све то заврши и оконча, тек ће тада синдикални одбор у ова два рудника, уз сагласност Управног одбора Синдиката рудника ФБиХ, приступити усвајању одлуке о стављању ван снаге одлуке о штрајку заказаном за 22. јануар", казао је Хусић.

На питање да ли је могуће све услове радника испоштовати до 20. јануара, Хусић је рекао да неће да се баве претпоставкама, јер веома добро знају са чиме се суочавају и како функционишу и на који се начин ради и дјелује.

"Уважавамо договор и његов модел. Пружамо подршку том моделу и очекујемо његову потпуну реализацију што хитније. Све морају завршити да би се одлука о генералном штрајку рудара ставила ван снаге. Није само у питању деблокада рачуна, него исплата плата рударима те поштовање Колективног уговора", казао је Хусић у петак.

Муамер Омерсофтић, директор Рудника мрког угља Бреза, рекао је за "Независне" да раде на деблокади рачуна, али да не зна да ли ће најављени штрајк бити обустављен.

Упитан да каже да ли ће рудари до 20. јануара добити зарађене плате, Омерсофтић је рекао да хоће, јер деблокада рачуна значи да ће се моћи подизати средства да се уплате плате за децембар.

"Ми инсистирамо и радимо на деблокади рачуна, али још нисмо добили све упуте", рекао је у петак Омерсофтић.

Подсјетимо, због блокаде рачуна РМУ Бреза и Зеница у наредним данима неће бити могућа примјена актуалног колективног уговора о правима и обвезама послодавца и радника у области рударства у ФБиХ, али ни исплата плата и других накнада за децембар прошле године.

Ово није први пут да је блокиран рачун РМУ Бреза због дуговања која, према посљедњим информацијама, износе 4,5 милиона КМ.

Зенички су рудници због неплаћања доприноса на плате блокирани на износ од 4,9 милиона КМ.

Због овога није било плата за 1.247 радника зеничких рудника Распоточје и Стара јама, а за то у нето износу треба осигурати око 1.300.000 КМ.

(Независне)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ТЕШКО НАМА

15.01.2021 15:15

НАЈВАЖНИЈЕ ЈЕ ДА СТРУЧЊАЦИ ШПИРИЋ И РАДМАНОВИЋ КУПУЈУ НОВЕ ЛИМУЗИНЕ. А РУДАРИ НИСУ ВАЖНИ. ОВАЈ НАРОД ЈЕ ТОТАЛНО ЛУД ШТА ЈЕ СЕБИ ДОЗВОЛИО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.15.01.2021

15.01.2021 17:42

Што неодреши вреће са злато Бакир,штому је мати по свету збирала добровољне прилоге за БИХ.

ОДГОВОРИТЕ