Све релеватне информације су доступне јавности

- Тачно је да се све релевантне информације објављују редовно и да су доступне читавој јавности, тврде из Фонда и додају да је након што је у новембру 2020. године на локацији Черкезовац постављена сеизмографска станица, која је укључена у националну мрежу, резултати мјерења и очитавања са сеизмолошке станице су јавно доступни и објављивани у случају уочених потреса у најбржем могућем времену.

Регион 15.01.2021 | 12:00
Све релеватне информације су доступне јавности

Фонд за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошенога нуклеарног горива Нуклеарне електране Кршко демантовао је изјаву начелника Новог Града Мирослава Дрљача, коју је дао за агенцију СРНА, а у којем говорећи о постављеним сеизмолошким станицама на локацији Трговске горе каже како се не може „очекивати да Хрватска објави релевантне податке о сеизмичкој активности на локацији Трговска гора“.

"Тачно је да се све релевантне информације објављују редовно и да су доступне читавој јавности. Наиме, након што је у новембру 2020. године на локацији Черкезовац постављена сеизмографска станица, која је укључена у националну мрежу, резултати мјерења и очитавања са сеизмолошке станице су јавно доступни и објављивани у случају уочених потреса у најбржем могућем времену. Тако је било и након потреса 28. и 29. децембра 2020. године", каже се у демантију.

Даље се наводи да уз извјештаје сеизмографских служби који су јавно доступни, а у циљу детаљног информисања од стране те установе направљен је детаљан извјештај након наведених потреса с резултатима забиљеженим на сеизмолошкој станици Черкезовац.

"Извјештај је 30. децембра 2020. израдио Геофизички одсјек Природословно-математичког факултета Свеучилишта у Загребу те је исто објављено 6. јануара  2021. на wеб страници www.радиоактивниотпад.орг  у чланку под насловом „Акцелерација у Загребу 2,43, а на Черкезовцу 0,49 м/с2“", каже сеу  демантију Дрљачине изјаве, коју је пренијела агенција СРНА.

Додаје се да је на истој страници објављен и исцпран извјештај о стању на самој локацији на дан 30. 12. 2020. године, према којем нису уочена никаква оштећења на самој локацији и објектима, а што потврђује како је објект сигуран и погодан за складиштење ниско и средње радиоактивног отпада те да не постоји опасност за локално становништво, како у Републици Хрватској тако и у Босни и Херцеговини.

"Сматрамо како нема разлога за неаргументовано и сензационалистичко узбуњивање јавности, а ми као установа ћемо наставити транспарентно, истинито и јасно информирати јавности те све заинтересиране дионичаре", каже се у демантију СРНИНЕ вијести, коју је пренио и портал БН.

Дрљача је у изјави СРНИ рекао да је сигуран да се не може очекивати да Хрватска објави релевантне податке о сеизмичкој активности на локацији Трговска гора у периоду од 28. децембра прошле године, кад је забиљежено прво јаче помјерање тла.

"Серија земљотреса јасно је потврдила да одабрана локација није ни за одлагалиште, ни за складиште. Након земљотреса из Аустрије, поставља се питање о сигурности Нуклеарне електране Кршко и продужетка њеног рада још 20 година с обзиром на то да се ради о једној од најстаријих нуклеарки", рекао је Дрљача.

Он је подсјетио да су на локацији Трговска гора прошле године постављене сеизмолошке станице које су забиљежиле сеизмичке активности, али се не може вјеровати да ће бити објављени подаци који су релевантни.

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Душан

15.01.2021 11:27

Прича О нуклеарном отпаду је готоваСкладиште се гради и то може можда нешто урадити само пресједништво БИХ Ал Додо је код Пељешког моста изгубио бобе тако да и не смије то питање поставити на дневни ред пресједништва јер зна да би био узалудан....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Груцо

15.01.2021 12:36

Сад це вратити Неумски мост као бумеранг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Козарска Дубица

15.01.2021 19:06

И сад моји суграђани и даље гласају за оног који је прогласио Пељешки мост Српским националним интересом. Ма браво за 50 марака и понеки сендвич. Нека укине педес керми доста је нама и сендвич, ми смо стока ситног зуба.

ОДГОВОРИТЕ