Гацко: Бесправна сјеча однијела и шуму и паре

Годинама је у планини Бјеласници, на подручју Шумског газдинства “Ботин” Невесиње, бесправна сеча шуме пролазила без адекватне реакције надлежних. Резултат је гола сеча у три одела из којих, резигнирано констатују познаваоци, у наредних сто година скоро да неће бити дрвета да се посече.

Република Српска 15.01.2021 | 09:15
Гацко: Бесправна сјеча однијела и шуму и паре

Село Луковице у општини Гацко је смештено на обронцима Бјеласнице. Мештанима овог, али и неколико суседних села је, стога, огрев надохват руке. Мада је шума државна, шумари су знали да прогледају кроз прсте.

“Да су брали дрва само за себе, могли су, да их нико и не дира, сто година да се греју. Али, ситуација је измакла контроли када је једна група почела практично организовано да сече и продаје дрва. Годинама је трајала, могу слободно да кажем, гола сеча, а да адекватне реакције надлежних није било”, прича је саговорника који се нису осећали безбедно да именом и презименом стану иза својих речи.

Мала велика штета

То и не чуди јер се поменута група шумокрадица толико осилила да је у неколико наврата новопостављени шумар полицији пријављивао претње.

Каква је ситуација на овом подрују покушали смо са се распитамо у Шумској управи у Гацку, у испостави Шумског газдинства “Ботин” Невесиње. Они су, наиме, одговорни за газдовање Бјеласницом. Упутили су нас да одговоре потражимо у централи - ЈП Шуме РС који су овлашћени да дају информације. У кратком допису из овог предузећа су рекли да се ради о нижевредној шуми као и да је у сезони набавке огрева појачан надзор на овом подручју.

“Евидентирана је бесправна сеча у изданачким шумама, односно бесправна сеча нижевредних дрвних сортимената (огревно дрво). У летњим месецима, односно, сезони снабдевања огревног дрвета, интензивиране су бесправне сече. Из тог разлога појачан је надзор од стране чуварске службе на том локалитету, као и на локалним путевима који би могли да се користе за превоз бесправно посечених сортимената”, стоји у одговору који нам је достављен из ЈП Шуме РС.

Имајући на уму дубиозу од преко 40 милиона марака у којој су тренутно Шуме, штета у Бјеласници јесте направљена у изданачкој шуми на, како кажу, “нижевредним дрвним сортиментима”. Али, ако узмемо да је само у овој години, од априла до октобра, на поменутој локацији посечено преко 400 кубика огревног дрвета, што је на тржишту преко 20 хиљада марака, штета нанесена предузећу је за послењих пет година, колико се процењује да интензивно траје крађа шуме, прелази сто хиљада.

Ипак, то је ситница у односу на стварну штету која је начињена на овом подручју.

Шумокрадце су, кажу наши извори, извлачили само најквалитетнија стабла. Иза себе су оставили један потпуни шумски неред, кубике друге класе и грање, укратко, на стотине кубика дрвета које сада трули и тако представља потенцијалну опасност за развој шумских болести.

Немерљива је штета нанесена и животинском свету јер је дивљач онемогућена да се креће својим стаништем.

Али је зато кретање шумокрадица било несметано. Упућени тврде да је већина тог дрвета прошла кроз Гацко и, даље, магистралом према Билећи. Полиција је, притом, ретко заустављала да провери порекло сортимената и пратећу документацју.

Из ПУ Требиње смо добили одговор да су током ове године евидентирали три крађе огревног дрвета и одузели нешто више од 30 кубика.

“Такође, евидентиран је један случај транспорта огревног дрвета у количини мањој од 5м3 , што су речили радници Шумског газдинства Ботин покретањем прекршајног налога”, стоји у одговору из ПУ Требиње.

Додају да је у протеклих 1о месеци евидентирано 6 лица као починилаца овог кривичног дела за које је запрећена новчана или казна затвора од три до у најгорем случају, 10 година.

За све ће бити криви само шумари

Незамерање је можда основни разлог зашто надлежни нису чували шуму, што је посао за који су задужени и плаћени.

“Неколико мештана Луковица, углавном су све рођаци, годинама су крали шуму без икаквих санкција. Сирови и склони конфликтима, са њима је тешко разговарати аргументима. Зато су се сви повлачили и избегавали конфронтацију са њима. Мада је државна, они шуму посматрају као своје власништво, а овде нико не жели да се замера, најлакше је игнорисати и чутати о свему”, објашњава нам један саговорник своја искуства.

Сматра да је шумар ту немоћан јер изостаје адекватна реакција надлежних.

Из ЈП Шуме РС истичу да о предузетим активностима и мерама постоје записници комисија које ”су извршиле увид у стање на терену, а у којима су садржани подаци о локацијама где је евидентирана бесправна сеча, процене величине штете, врстама дрвних сортимената”.

У одговору за “Директ” нису навели колика је та процењена укупна штета. Контактирали смо и републичког инспектора за ловство и шумарство Зорана Окиљевића који нам је потврдио да је обишао терен, сачинио извештај и доставио надлежним службама. О својим налазима није хтео да говори за јавност истакавши за то нема овлашћење.

Из ЈП Шуме су рекли у да су поднели пријаву за “лице за које је утврђен идентитет као и за НН лица за која шумар није могао да утврди идентитет. Такође, против чувара шума покренут је поступак за утврђивање одговорности, односно да ли је било пропуста у раду”, стоји у одговору. Додају да је на том подручју распоређен други шумар до кончања поступка.

Из Тужилаштва у Требињу још немамо потврду да је формиран предмет и подигнута оптужница иако смо питања послали крајем децембра, али ће, незванично смо сазнали, предмета бити и да се помиње 1600 стабала која су бесправно посечена.

Укратко, за стотине кубика који су бесправно посечени протеклих пет или више година, за непроцењиву штету начињену на овом подручју, како тренутно стварти стоје, дисциплински ће одговарати само шумари. Упркос томе што су за интензивну крађу знали сви- од мештана, запослених у ШГ “Ботин”, па до полиције.

С обзиром да се дубиоза ЈП Шуме РС мери десетинама милиона, штета од стотину или више хиљада заиста и изгледа незнатно. Али много говори о томе коме смо поверили национално благо на чување. Шума у Бјеласници је еклатантан пример који, нажалост, није усамљен.

(Директ портал)

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

Чупо

15.01.2021 08:37

А Проинтер?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.01.2021 14:17

Исто овако су од прошле године почели да пустоше и Мајевицу.

Name

Наша шума

15.01.2021 16:24

Шта је рекао Караџић.

Name

Јапа

15.01.2021 08:39

Све ће то наш Лаки пошумити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раденко

15.01.2021 16:00

Лаки је мсло нервозан

Name

Теслицке суме

15.01.2021 09:05

Медији не знају или их из неког разлога не интересује да наголо исјецене сумске одјеле у Цецави и Оцаусу 24 сата цува полиција и да је све блокирано јер је под истрагом. Инспектори и ако додикову људи су у тоталној невјерици. Криминалац Руфи и његови пајдаси су направили масакр сума овде, сијеку наголо и поправит природа неце за 50 година оно сто је он пред изборе и све ове године направио а медији цуте. На крају це бит тресла се гора родио се мис а да мало погледате ста овде Богданицев криминални клан ради са насом сумом мода тако и не би било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ШУМЕ СРПСКЕ

15.01.2021 09:27

ПА ОВОЛИКО НАРОД НИЈЕ КРАО НИ У ТУРСКО ДОБА.Е ПРАВА СЛИКА НАШИХ ПРИЛИКА. ПОЛИТИЧКО ЕКОНОМСКИХ. КАКАВ ЈЕ ОВО СЛОМ ТО СРПСКИ НАРОД НИЈЕ ДОЖИВИО У ТИХ 7725 ГОДИНА.

Name

Пјесник

15.01.2021 09:07

Мене моја наговара гара да украдем цекиц од сумара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

15.01.2021 09:11

Људи са мање школе а више пара нисам видио од тих лугара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

врс бањалука

15.01.2021 09:30

битно да полиција легитимисе ко гестапо по бањалуци и сије страховладу медју нормалним свјетом, а за праве лопове их брига јер имају кохонес само за боранију ситну..сто си ситнији то си им веца мета..ја би прије у земљу пропо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјокс

15.01.2021 10:05

Тооооо, сјекире у руке и руси суму..ко јој је крив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

15.01.2021 10:11

У Теслицу је Кљецанин Срдјан звани Руфи уз помоћ командира полиције Станковић Мирослав и директора СГ борја Теслиц Бозиц Стојана украо око 10 000 кубика, масакр је банда направила

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сумар

15.01.2021 10:12

Ма додјите у Соколац па да видите ста је пљацка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теслиц

15.01.2021 10:12

Од када је Бозиц Стојан директор сумарија је отисла у минус 7 милиона км

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соколац

15.01.2021 10:26

Засто нико не додје у Соколацку сумарију да видите ту катастрофе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго

15.01.2021 10:32

Ако доде Теслићки бос Руфи неце вам остати ни жбуња. Шта кукате за дрвећем код нас је он то давно покро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

15.01.2021 10:59

Ово је мала маца за пљацку у СГ Романија Соколац

ОДГОВОРИТЕ
Name

025

15.01.2021 11:00

није треба питат јадована и пејину унуку гдесу паре моздасу однели они којису потковани јерје зимско доба и морасе носит зимске подкове јерса љетним немогу радит у суми моздасу подкивани однели паре и дрва

ОДГОВОРИТЕ
Name

Здравко

15.01.2021 11:02

У Соколацком газдинству до јуце биједе,а сада милионери

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синдикат

15.01.2021 11:09

У сг Романија Соколац све на голо се сијеце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наданици

15.01.2021 11:15

Знају се имена и презимена људи који су покрали суму задњих пет год.Није ријец о 100 кубика вец хиљаду кубика и висе,знају и у сумском предузецу у гацку али суте боје се,хапсите банду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Људиииии

15.01.2021 11:18

ВапајјјјјјјСтара Дубраваа исјецена голааа сјеца Сикањиц директор и елита другара извезли Итyлија тамо синови Експорт Импорт и сад всљају милионеееееее цијела групааа а одроњ клизиста криминалноооо од рата траје пљацк сумеес!!и нико ниста°појелааа мацааааа!!богатаси пре рата љеба нису имали голаци!!!!!! Партијаси свих бој опљацкали до коскеееее!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соколац

15.01.2021 11:30

Код нас је опста пљацка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миладин

15.01.2021 11:55

Додјите на Соколац па да видите како се краде сума

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока

15.01.2021 15:19

У Теслицу ухапсен и овај нови директор сто су га послали из БЛ

ОДГОВОРИТЕ
Name

мими53

15.01.2021 15:34

Ова прица је заједницка за сва С.Г. у РС, нити суме ,нити пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

15.01.2021 16:02

Раденко Лакетиц је глави организатор крадја вец пуних 20 година!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инзењер

15.01.2021 16:08

Ово су стварно постале Српске Голети

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелена

15.01.2021 18:02

Па ово је за плакање, узасно, страсно за видјети и процитати...ста радимо сами себи нисмо ни свјесни !? Додирнули смо дно јер нам ниста висе није свето... све смо продали и унистили!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко

15.01.2021 20:19

Организовани криминал

ОДГОВОРИТЕ