Божићно јахање и вожња кочија - обичаји који изумиру

Обичај јахања коња за божићне празнике, био је некада заступљен у готово свим селима Семберије. Мјештани неколико села, извели су своје коње из штала и јашући на њима обишли село Велика Обарска надомак Бијељине, те на тај начин наставили ову лијепу традицију.

Република Српска 14.01.2021 | 20:55
Божићно јахање и вожња кочија - обичаји који изумиру

Коњ је некада у сембериским селима био незамјењив у домаћинству. Савремена механизација га је истиснула, па тако и обичаје везане за ту племениту животињу. Један од обичаја је празнично јахања који готово да је нестао.

Ипак, чланови Коњичког клуба “Вранац” из Велике Обарске код Бијељине нису одустали од традиције, те су са многобројним љубитељима коња организовали божићно јахање и вожњу кочија.

“Када сам био мали ишао сам на коњичке трке и од старијих гледао како јашу коње. Обилазак села коњима за велике празнике стари је обичај и ми смо жељели да то наставимо, као лијепу традицију”, прича Драган Симић из семберског села Велика Обарска

“За божићне празнике људи су изводили коње и јахали кроз село, честитајући празник. Ми смо имали жељу да то наставимо, тај обичај стар двије стотине година. Данас нас има овдје из неколико села тако да смо заједничким снагама наставили ту традицију”, каже предсједник Коњичког клуба “Вранац” Борко Симић

Старији причају да су зиме некада биле изузетно хладне, па су се за ове прилике морали обући добар гуњ,дубоке чизме и шешир. Некада је на празнике селима  пролазило стотинак коња, причају они који се сећају тих времена. Данас је то далеко мање.

“Ја имам 52 године и његујем коњички спорт већ четири деценије. Ово је лијепа прилика да се обичаји пренесу са кољена на кољено и да млади знају за њега. Бавити се коњарством јако је лијепо, ја сам обишао цијели свијет на коњу,”додаје Муниз Хасић из Бијељине

Уз песму и весеље, ови људи дали су дашак наде да ће чувајући обичаје очувати и село. Коњички клуб “Вранац” из Велике Обарске неће одустати од обиљежавања значајних датума, тако су предвиђене васкршње коњичке трке и фијакеријада за Митровдан.

БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Како Да Не

14.01.2021 20:24

иман ја таквих у комшилуку колико хоћеш, за Божић пију, пуцају, пјевају, веселе се , а кад све то прође, Бадњак баце у нај ближи контејнер за смеће. Све су то новокомпоновани стручњаци за домаћи фолклор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

15.01.2021 05:44

Свака цаст пресеравање славио се бозиц и у моје вријеме али мхого пристојније.

Name

Дзони

15.01.2021 00:38

Има и сад коња доста само нема ко да јасе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мара

15.01.2021 14:59

Није вазно ста ти мислис, Вазна је позитивна порука ових људи и радост коју нам цине.

Name

Бијељина

15.01.2021 00:39

Традиција? Ја се сјецам долазења у коњским колима на пијацу, у дом здравља код парка у улици Фадила Јахица. Традиција јахања за Бозиц или православну нову годину, нисам бас сигуран. Али, данас зивимо само од традиција (сто и није тако лосе) и врацања у далеку прослост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

П

15.01.2021 04:51

Муче и пате коње по хладноћи.

ОДГОВОРИТЕ