Министар неће моћи у исто вријеме бити и посланик

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је измјене Изборног закона БиХ којима се онемогућује истовремено обављање функције у извршној и законодавној власти, а што је био случај након избора 2018. године, када је, рецимо, Денис Звиздић истовремено обављао функцију предсједавајућег Савјета министара БиХ и предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ.

Босна и Херцеговина 13.01.2021 | 07:24
Министар неће моћи у исто вријеме бити и посланик

Поред Звиздића, и тадашњи министри Драган Мектић, Мирко Шаровић, Адил Османовић и Игор Црнадак такође су освојили мандат у Представничком дому, односно Народној скупштини РС и неколико мјесеци били и министри и посланици.

Предложеним измјенама Изборног закона, које још треба да усвоји Дом народа Парламента БиХ, лице које је изабрано у законодавну власт на свим нивоима власти у БиХ за вријеме трајања мандата може прихватити вршење једне функције, под условом да за вријеме вршења извршне функције свој мандат у законодавној власти стави у мировање.

То значи да онај ко стави мандат у мировање на његово мјесту у неком од парламената долази сљедећи са исте листе са које је изабран и то све док не престане обављати изабрану функцију у извршној власти, када, уколико жели, поново преузима посланички мандат.

"Измјене Изборног закона једногласно су подржане у Представничком дому и зато очекујем да га усвоји и Дом народа БиХ", рекао је Саша Магазиновић, посланик СДП-а, који је и предложио измјене Изборног закона.

Иначе, приједлог измјена Изборног закона БиХ услиједио је након што се послије избора 2018. године на формирање власти чекало дуже од годину дана, а у том периоду велика већина министара у Савјету министара БиХ па и ентитетским владама практично је обављала двије функције, у извршној и законоднованој власти, што је, с обзиром на подјелу власти, неспојиво.

Приједлог о стављању мандата у мировање преписан је из Хрватске, гдје су законом таксативно прописани случајеви неспојивости функција.

"Институт мировања утиче и на квалитет парламентарног рада. Посланик који замјењује посланика чији је мандат у мировању има већи мотив за рад и бори се за наклоност бирача на сљедећим изборима", наводи се у образложењу измјена Изборног закона БиХ.

Вехид Шехић, бивши предсједник Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ и предсједник Стратешког одбора Коалиције "Под лупом", рекао је да је стављање мандата у мировање добро рјешење које је неколико пута до сада предлагано, али до понедјељка вече није имало подршку.

"Имали смо ситуацију послије избора 2018. године да један човјек обавља функцију предсједавајућег Савјета министара БиХ и предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ. Предложено рјешење је најбоље да се избјегне да функционери истовремено обављају и извршну и законодавну функцију", рекао је Шехић.

(Независне)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Драган Мд

13.01.2021 06:36

Све им треба омогућити а сав народ оградити бодљикавом жицом, да им неко случајно не нашкоди..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.01.2021 07:32

То се десавало због касњења конституисања изборне власти на нивоу БиХ. Па сад им је требало годину дана док се нису договорили око Тегелтије и других министара.

Name

цц

13.01.2021 10:11

У праву сте.

Name

Национални интерес

13.01.2021 07:21

Позвати се на витални без одлагања, ово је напад на конститутивне. Ма дајте људима да раде за шта су способни да нису џаба куповали дипломе, пропашће нам толики таленти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Треба нови члан закона

13.01.2021 08:19

Да месар-тракториста не може истовремено бити члан предсједништва БиХ.

Name

У

13.01.2021 07:44

Глупој БиХ може све и са законом и без закона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

13.01.2021 09:25

у још глупљој пропалој и биједној рс ааа то исто се дешава само горе барем 50x горе глупсону...

Name

Тврда линија

13.01.2021 18:20

Само какав протекторат и овако смо окупирани али од наших лопова.

Name

Јаффа

13.01.2021 07:53

Багра писала себи закон, уз подршку стране дипломатије. И сад кажу “све је по закону”.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воxпопули

13.01.2021 08:27

Ма ниста им не ускраћујте,они су способни да раде у исто вријеме 3 посла и да буду у управним одборима више предузећа и одборници у опстинама.Само да се то њима добро плати све могу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

13.01.2021 08:30

Брзо напредујемо. 30 година и успели смо несто. Супер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

13.01.2021 09:42

Сваста.. примати двије, три, четири плате и причати о неком напретку и поштењу. Отвори се земљо и сво зло на њој поравнај!! Увести смртну казну к по лратком поступку! .

ОДГОВОРИТЕ