Потврђено: Слатки пелин зауставља вирус корона

Слатки пелин биљка је поријеклом из Азије која производи антималаријски агент артемисинин, а научници са Универзитета Цолумбиа у Неw Yорку, Универзитета Wасхингтон и Политехничког института Wорцхестер показали су да екстракти слатког пелина базирани на артемисинину, потпуним флавоноидима или само из сувог лишћа те биљке показују антивирусну активност против новог корона вируса.

Здравље 12.01.2021 | 18:25
Потврђено: Слатки пелин зауставља вирус корона

Ово је први извјештај о дјеловању екстраката добивених у врућој води из А. аннуе с четири различита континента против вируса САРС-ЦоВ-2.

Додатне студије одредиће ефикасност ин виво како би докучиле може ли А. аннуа послужити као јефтина терапија за лијечење инфекција вирусом САРС-ЦоВ-2, каже америчка научница Памела Wеатхерс, која је заједно с колегама из наведених институција провела студију.

Сама студија налази се у биоРxив научном репозиторију и чека научне рецензије, прије службене објаве у неком од научних часописа.

Слатки пелин показао је антивирусну активност и раније

А. аннуа у медицинске сврхе користи се већ јако дуго и за читав низ здравствених тегоба, посебно лијечење маларије. Као љековита биљка употребљава се дуже од 2000 година.

Једна студија проведена 2005. године исто тако је показала да слатки пелин има антивирусни ефекат и против вируса САРС-ЦОВ-1, који је био одговоран за епидемију САРС-а 2002. и 2003. године.

Исто тако, слатки пелин и артемисинин показали су да смањују разину упалних цитокина, интерлеукина-6 (ИЛ-6) и фактор некрозе тумора алфа (ТНФ-α), преноси Зимо.

Те молекуле могу бити проблематичне тијеком ‘цитокинске олује’ коју доживљавају многи пацијенти са САРС-ЦоВ-2 , истиче Wеатхерс.

Јефтина пилула као лијек

Амерички научници поставили су хипотезу да у прах смрвљени осушени листови слатког пелина који би се ставили у пилулу, могу представљати јефтин приступ лијечењу инфекција са САРС-ЦоВ-2.

Тестирали су екстракте из седам различитих узгоја А. аннуе и с четири различита континента на станицама Е6 зараженим новим коронавирусом у епрувети. Исто тако оцијенили су и повезаност антивирусне ефикасности с артемисинином, садржајем потпуних флавоноида те сухом масом лишћа слатког пелина.

Сви екстракти показали су анти-коронавирусну активност. Чак нити старост узорка није играла улогу у ефикасности, јер је и узорак прикупљен још 2008. године показао једнаку антивирусну активност као и свјежији узорци.

То заправо сугерише да су активни састојци у биљци хемијски стабилни без обзира на узгој и ако су дугорочно остави на сувом мјесту и на собној температури, закључили су амерички научници.

Открили су и да екстракти те биљке имају минималан антивирусни ефекат против псеудовируса који садрже шиљасти протеин вируса САРС-ЦоВ-2, помоћу којег тај вирус улази у станице. Због тога су закључили да слатки пелин кочи вирус тек кад се он нађе у станици домаћина.

Испитали ефикасност на себи

Како би истражили ефекат конзумације праха сухог лишћа слатког пелина, Wеатхерс је узела 3 грама тог праха у облику пилула, а њезин тим пратио је артемисинин као маркер молекулу из узорака њезине крви које су прикупили два и пет сати након узимања пилула.

Дужине артемисинина након два сата биле су 7,04 микрограма по милилитру, а након пет сати 0,16 микрограма.

На крају истичу како су клиничка тестирања јасно потребна за потврду ефикасности, но студија сугерише да конзумација разумне количине праха сувог лишћа слатког пелина може послужити као јефтина терапија инфекције новим корона вирусом.

(Н1)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Хвала Богу

12.01.2021 18:16

Е хвалим те Бозе да цујемо за несто сто није вакцина, ал фарма це одмах да убије ово истразивање и даљу апликацију. А ја јос од марта пијем цај и користим тинктуру од слатког пелина кад сам први пут цула у интервјуу предсједника Мадагаскара да је код њих успјесно користен. Том приликом га је сзо изнападао како њихова терапија не ваља. Ниста сто је јефтино и од користи народу не ваља. Али зато експерименталне вакцине пуне нуспојава треба прогурати и форсирати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глупо питање

12.01.2021 18:24

Па ни од грипа ни од прехладе се не заразе сви вец само они којима падне имунитет....није то цудно....а за корону не бисмо никад ни цули да није глобалног пландемијског пројекта....било би регистровано несто висе упала плуца....стопа смртности није веца видјецете кад објаве статистике да нема разлике са 2019 и ранијим годинана....то знаци да пландемијски пројекат и напухана хистерија слузе за друге сврхе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Глупо питање

12.01.2021 19:37

Србија је објавила званицне статистицке податке - показују да је 2020 умрло скоро 6% висе људи него у истом преиоду 2019. Вијест је била објављена и овдје на порталу. Мислим да не треба ниста висе да коментарисем.

Name

Сасарс

12.01.2021 19:04

Имао сам корону и то јако тезак облик, пио сам чај од слатког пелина и ниста ми није помогао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

роки

12.01.2021 19:48

Цудно ??? Теби ни маљ неби помогао ????

Name

Боки

12.01.2021 19:19

Ја на свом примјеру могу ово да потврдим. Цај од слатког пелина сам поцела пити цим сам осјетила прву температуру. Знала сам да је корона због блиског контакта. Пила сам га 6 дана, дузе се и не препоруцује и вец 5. дан сам била готово здрава (само сто ми се цула нису вратила наредних 20 дана). Тај 5. дан сам тестирана, тест је био негативан :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалан

12.01.2021 19:49

Ниста цај само пелинковац и то Баделов и нема проблема

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корона глупост

13.01.2021 07:43

Обицна грипа...

ОДГОВОРИТЕ