Руским инвеститорима намјештани милионски тендери у Српској (ВИДЕО)

– Руским инвеститиорима који су купили фабрику ,,Енергоинвест – Расклопна опрема” (Е-РАОП) из Источног Сарајева и прије те куповине су обећавани милионски тендери, те је припремана документација да исте добију након што почну пословати у БиХ, тврди један од инвеститора Дмитри Кузнецов.

Република Српска 11.01.2021 | 13:19
Руским инвеститорима намјештани милионски тендери у Српској (ВИДЕО)

Након што је руски држављанин Дмитри Кузнецов крајем октобра ове године проговорио о томе како је 2013. године групи руских инвеститора, од стране људи из власти Републике Српске намјештена продаја фабрике Е-РАОП, сада је одлучио да изнесе више детаља.

Кузнецов је раније рекао да су Руси донијели мито од неколико милиона марака у БиХ, што руске службе истражују.

„Овдје се води истрага већ пола године, службе прате изношење новца из Русије и уношење у Русију. И управо је то оно на шта су они фокусирани. Код нас се таквим стварима бави Државна безбједносна служба (ФСБ), а који тачно њен одјел, не би знао рећи. Истражују подмићивање, корупцију и привредни криминал“, тврди Кузнецов.

Истиче да се ниједно тужилаштво из БиХ није огласило поводом истраге у Русији о умјешаности њених држављана у нелегалне радње у БиХ.

„Русија нема право да испитује људе на вашој територији, ни ваше људе све док се ваше тужилаштво не обрати да пружи помоћ у овом смјеру. И тада ће моћи да размјењују информације“, наводи Кузнецов.

Кузнецов је показао поруке из којих се, како тврди, види да Милан Кесеровић, зет тадашњег министра финансија РС и садашњег предсједавајућег Савјета министара БиХ Зорана Тегелтије, извјештава Русе и прије него што су купили Е-РАОП да су им намјештени тендери у Републици Српској.

„У преписци су види ко је у шта био укључен, види се да је још прије куповине фабрике, Кесеровић организовао, односно натјерали су директоре предузећа да мимо свих законских процедура дају нама тендере. У преписци нису сви послови, било је још, један уговор је био на 37 милиона, било је и мањих, на милион, пола милиона евра, али било их је много“, истакао је Кузнецов.

Додаје да ове, али и друге поруке доказују да Кесеровић инвеститорима предлаже документе за тендере који су већ припремљени, а при томе сами тендери нису још увијек ни објављени.

„За инвеститоре су већ сви документи припремљени и тамо су укључене и друге компаније како би све ишло као по правилима“, наглашава Кузнецов.

Тврди да су он и други руски инвеститори стално били у контакту са Кесеровићем, његовим братом Мариом и са тадашњим министром индустрије и енергетике РС Жељком Ковачевићем, чији је Марио зет.

„Могу вам послати и преписку, гдје смо ми у доласку, доносимо поклоне, њих тројица одговарају, дописујемо се у авиону, пишу нам ко ће нас чекати, на једном веома блиском нивоу смо били“, каже Кузнецов.

Додаје да је значајно да му се Кесеровић у почетку представљао као помоћник/замјеник министра енергетике.

„Отприлике мјесец дана сам мислио да је то његова позиција док нисам схватио да то није истина“, наглашава Кузнецов.

Додаје да је све што се тиче „Електроинжењеринга“, који купио Е-РАОП, било само на папиру.

„Све је то био блеф. Организована је јединица која се звала Ремонтна бригада, односно тим за поправке, то је све било на папиру, само блеф“, истиче Кузнецов.

Кесеровић избјегава да одговори на конкретна питања
Ковачевић је раније рекао да он и његова породица немају везе с Кузнецовим иако фотографије и снимци показују да су се дружили чак и на једном приватном имању.

Кесеровић на конкретна питања да ли је прије продаје Е-РАОП-а достављао Русима податке о милионским тендерима који су унапријед “намјештени“ за „Електроинжењеринг“ када купи „Е-РАОП“, не одговара.

Тврдње Кузнецова назова небулозом и клеветом.

Кузнецов на тврдње Ковачевића и Кесеровића каже да „нема никаквих скривених мотива“.

„Не плашим се никога и већ сам 2013. године почео говорити о томе јер ја сам дошао да развијам фабрику, да свима буде боље, нисам желио да људи остану без новца и посла“, рекао је Кузнецов.

Најавио је да ће ускоро открити и шта се десило у Врњачкој Бањи, када су Руси предали „поклон“ људима из Републике Српске.

„Све што се десило у Врњачкој Бањи дешавало се у винском подруму гдје се примају званични гости, односно стране делегације. Руси су донијели поклон који су предали у жутој згради у којој се примају званични гости у винском подруму. У тој просторији смо се налазили ја, (Сергеј) Арјешкин, (Валериј) Арапов, (Милан) Кесеровић и још три лица“, навео је Кузнецов.

Догађај о којем он говори поклапа се са Међународним ЦЕДЕФ енергетским форумом одржаним 19. и 20. септембра 2013. године у Врњачкој Бањи. На форуму је био Ковачевић и представника „Електроинжењеринга“ што показује и званични програм форума, али и фотографије са тог догађаја.

Кузнецов каже да је Кесеровић био у Москви почетком августа 2013, прије куповине Е-РАОП, како би се све око тог посла договорило.

„Зато је и долазио авионом у Москву. Он је дошао у Мосву на два дана, срео се са свим инвеститорима и ту је постигнут коначан договор. Отишао је 7. августа 2013. Дошао је сам, био је у хотелу „Метропол“, то је један од најскупљих хотела у Москви. На Црвеном тргу. Он се добро сналазио у Москви“, наводи Кузнецов.

Кесеровић и питање о „поклону“ игнорише, као и питање да ли је тачно да је прије продаје фабрике био у Москви, почетком августа 2013, како би све било договорено.

Кузнецов писао Дачићу

Кузнецов каже да је о свему писао још 25. новембра 2013. године лично тадашњем премијеру Србије Ивици Дачићу, са молбом да се умијеша зато што у БиХ није било никога ко би зауставио нерегуларности у вези са Е-РАОП.

„Послао само писмо са потпуним описом свега шта се дешавало са фабриком Е-РАОП. Тамо је изложено све. Није било одговора“, каже Кузнецов.

Превод поруке упућене Дачићу:

“Руска страна је ушла у договор заједно са господином Миланом Кесеровићем, који је са своје стране договорио са Владом Републике Српске аферу куповине фабрике „Енергоинвест“. Млађи брат Кесеровића је муж старије кћери министра енергетике Републике Српске. Руска страна није ни планирала да оствари улагања у фабрику „Енергоинвест“ и да исплати дуговања радницима, Приликом куповине фабрике било је договорено … милиона евра и да ће вриједност имовине фабрике и документације бити смањена на минимум и подијељена на два дијела. Први дио је куповина непокретне….“

У Дачићев кабинет још 25. децембра прошле године упутили смо допис с питањима о Кузнецовим тврдњама, али одговора нема. Допис смо поново упутили 3. јануара, али на исти такође нема одговора.

Подсјећамо, Кузнецов је крајем октобра у интервјуу порталу ЦАПИТАЛ рекао да су представници Републике Српске добили мито од неколико милиона марака да би Руси ушли у куповину РАОП-а, да је распродаја имовине предузећа била унапријед испланирана, да је добијао пријетње уклањањен, те да је о свему покренута истрага у Русији.

(Цапитал) 

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

србац

11.01.2021 12:36

ста це сад зетови мултимилијардери?

ОДГОВОРИТЕ
Name

рембрант

11.01.2021 13:20

ре србац...гледај ти ста цес ти исто као и ја.они су покрали стотине милиона и бас њих боли к....ц а ја и ти цемо захваљујуци њима јест исто тако к...ц а правосудни органи ,тузиластво ,сипа цуте јер су и они умијесани и такодје их боли к....ц хахаха прдез ентитет и бурлетова прција.а то сто смои трунули по рововима и сто умиремо од глади заболи некога к...ц опет.

Name

075

11.01.2021 13:59

Порука "кметовима", шути и трпи, србуј и гладуј, ваш Милорад !

Name

Борац

11.01.2021 14:15

Опет це лопови казати. Били смо наивни и покупили сав новац.

Name

Руси

11.01.2021 18:06

Зато нам недајте ниста нека покрепано..Миле је вама био дао икону да ублази колко било бол..а ви нецете..

Name

Баја велики

12.01.2021 06:12

Сад че неки да посумњају и на мене

Name

Ако је тачно

11.01.2021 12:37

Има снимљено ,кад Радишић каже даје Додик уложио 10 мил у зграду у пицином парку , па шта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злаја

11.01.2021 12:50

Која је багра ова наша власт па ми нисмо ни свјесни тога .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лана

12.01.2021 06:04

Нису они багра него смо ми јер ми их бирамо

Name

Њемац

11.01.2021 12:58

Нисте поштени Срби, шаљете нан свохе овдје да зарађују плате и пензије а фирне и ресурсе продајете Русима, треба по хитном поступку депорзовати све "Србенде" из ЕУ и ставити им забрану уласка на њену територију па онда идите да радите и зарађујете код те своје браће којој сте све распродали. Ја ћу тешка срца бити њемачки кмет а ви поносно будите руски и турски кметови. Уживајте и све најбоље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васо

11.01.2021 12:59

Важно је ДА ЈЕ СВЕ ПОШТЕНО У РЕЖИЈИ СНСД-а! НЕПОПРАВЉИВА ГРЕШКА И БИЋЕ ПЛАЋЕНА ВИСОКА ЦИЈЕНА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

11.01.2021 13:27

Зетта обучава у пословима пуница Душанка Т. ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД Бањалука

11.01.2021 13:49

А сто Додик пакује Радмановицу и Ковацевицу....ово је рат унутар странке,а да се одврати пазња од осталог

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само једни

11.01.2021 14:04

У низу, пљацке народа са резијом СНСД криминалаца на највецим функијама у ентитету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Досадно

11.01.2021 14:05

Висе је досадан овај Рус , као Касандра у наставцима . Преко сваке мјере укуса и вец сад губи кредибилитет , прица из 2013 се у 2020 и 2021 даје у безброј наставака. Једина логика је да неко покусава да направи инстант прицу због неког интереса , у супротном би дали све сто има у једној објави . Не унам али ми цак лици на покусај рекета или сл.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Досадно

11.01.2021 14:17

Је мозда теби, нама нормалним и постеним није. А бице јос занимљивије кад ови тупави разбојници заврсе у затвору, са одузетом краденом имовином

Name

40 Британских обавештајаца...

11.01.2021 17:57

Господин досадни, све зна као видовита Зорка, превише је ту дима, а сигурно има и ватре, сигурно!

Name

Брига је то

11.01.2021 21:32

Свака ријец погадја. Не цуди, није лако ни једном лопову....

Name

Мрква

11.01.2021 14:31

Тоооооо Бурлееееее

ОДГОВОРИТЕ
Name

Урош

11.01.2021 16:30

Шта каже Вулићка секташица јел миле бог за преваре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То је економски

11.01.2021 17:35

Злоцин против народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

11.01.2021 19:12

ПРИЈАВА ИНТЕРПОЛУ ПОД ХИТНО ЖЕЉКО КОВАЧЕВИЋ И ЗОРАН ТЕГЕЛТИЈА СУ ВЕЋ ОДАВНО ТРЕБАЛИ БИТИ У КПЗ ФОЧИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

опа

11.01.2021 19:31

Па људи ста јос треба.

ОДГОВОРИТЕ