МХЕ: Може ли опште добро да постане општа штета?!

Година која је пред нама може бити пресудна када је градња малих хидроелектрана у БиХ у питању. То напомињу и из удружења за заштити животне средине али и економисти. И Енергетска заједница чији је БиХ члан упозорила је недавно власти у БиХ да се мора престати са досадашњом праксом давања концесија и субвенција.

Босна и Херцеговина 10.01.2021 | 20:55
МХЕ: Може ли опште добро да постане општа штета?!

Градња малих хидроелектрана користи само инвеститорима годинама упозоравају из удружења за заштиту животне средине али и економисти. Неколико студија показало је да држава губи на годишњем нивоу десет милиона марака када се сабере и одузме концесиона накнада од новца који се даје за субвенције. 

Јасно је да градња малих хидроелектрана није исплатива али и поред тога од субвенционисања се за сада не одустаје, појашњавају у Центру за животну средину.

Економиста Дамир Миљевић радио је студије економске оправданости изградње малих хидроелектарна у БиХ. Он тврди да је допринос енергије произведене у малим хидроелектранама у укупној енергији произведеној из обновљивих извора енергије само 3 одсто и да је штета и по природу и по буџет несразмјерна користи. Корист имају само они који добију концесију и одређени лобији,  сматра Миљевић.

Прије неколико мјесеци Енергетска заједница писмом је препоручила властима у БиХ да се одустане од досадашњег начина давања концесија и субвенционисања малих хидроелектрана јер се инвеститори дословно стимулишу да преграђују ријеке.

У БиХ је било неколико најава да ће градња малих хидроелектрана бити забрањена. Такав покушај, уколико је био озбиљан, недавно је пропао у Народној скупштини Републике Српске.

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

XXX

10.01.2021 20:11

Е неда то др Петар Дјокиц, шта ће он онда радити,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

11.01.2021 08:10

Људи по Еуропи протестују ( странци) против униставање најцистијих и најприроднијих блага у Еуропи, босанских ријека због тих хyдроцентрала, ал нас народ се усутио и цека не би ли какав послиц му ту улетио... Цути и пуси !!! Друго и не заслузујемо!

Name

Петар

10.01.2021 21:35

Режиму и њиховим слугама у БиХ и Републици Српској много значи пљачкати обесправљене и понижене грађане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страсно

10.01.2021 21:41

Зло похлепника које се обрусава на свако зиво бице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сребренко К.

10.01.2021 22:08

У Фочи један човек ће да смјести све ријеке у цијев. А зна се и који . Док је режимске власти може да ради шта хоће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

10.01.2021 23:04

Позовите јавно људе да рушимо урадите плакате да све градове позовемо у акцију шта је то Гоци, нека дође кад се маса скупи

Name

Фениx

11.01.2021 03:18

Овај однос владара према држави у којој владају је исти као однос већине зетова према миразу. То им је пало са неба.Нека се рибице играју,спуштају кроз цјеви које постављају као тобоган али само једном.Лопарице тупбина су њихов крај.Тужно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деда

11.01.2021 11:15

Зивотом треба ститити природу јер природа нам зивот знаци и даје. Ради посраних неколико киловата упропаставају флору и фауну да би зарадили. Лопиви једни. Нека праве вјетро електране. Недај народе док сте зиви.

ОДГОВОРИТЕ