Иницијатива: Посао у јавном сектору путем конкурса

У септембру прошле 2020. године Удружење "Рестарт Српска" предало је петицију са око 4 хиљаде потписа грађана Републике Срспке који су жељели да се уведе обавезан конкурс код запошљавања људи у јавне институције, агенције, фондове. Из Народне скупштине Републике Српске су одбили петицију уз одговор да је само половина прикупљених потписа валидна. 

Република Српска 10.01.2021 | 16:33
Иницијатива: Посао у јавном сектору путем конкурса

Иако је прикупљено скоро 4 хиљаде потписа за увођење обавезног конкурса код запошљавања у јавне институције, агенције, фондове, Народна скупштина није прихватила петицију. Из Рестарта кажу да ипак имају начин како да ово питање дође на дневни ред у парламент Републике Српске.  

"Контактирали смо народног посланика Давора Шешића који ће у име свих грађана који су потписали петицију, у име Клуба посланика СДС-а да преда приједлог закона који би, ми очекујемо, требао да дође на дневни ред већ идућег мјесеца", рекао је Стефан Благић, предсјендик Удружења "Рестарт Српске".  

Тренутно је стање такво, сматрају у Рестарту, да погодује пракси да се умјесто способних запошљавају подобни јер јавне институције  немају законску обавезу да распишу конкурс када запошљавају раднике. 

Током прикупљања потписа уочено је да постоји проблем и са Законом о референдуму и грађанској иницијативи Републике Српске, кажу у Рестарту, на начин да се за један потпис тражи много непотребних података као и информација које онај ко прикупља петицију не може да провјери. 

У Рестарту сматрају да сви народни посланици у парламенту Српске треба да подрже измјене Закона о систему јавних служби којим би се увео обавезан конкурс, јер то представља основу за почетак борбе са партијским запошљавањем у јавне институције. 

(БН)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Ха ха

10.01.2021 15:51

Као двије матичарке у Челинцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

10.01.2021 17:17

Колико знамо обавезан је јавних конкурс и транспарентно запосљавање .Мислим да Агенција за државну управу проводи конкурсе.

Name

@Бањалука

10.01.2021 19:54

Ви сте или цлан секте, или најнаивнији и најнеобавјестенији становник Српске. Огромна вецина ухљеба се запосљава без конкурса, тако сто се користе рупетине у закону (као на примјер рад на одредјено вријеме, док не додје до момента када ухљеб ради двије године и тада је аутоматски добио стални радни однос). Они конкурси који се расписују су ствари детаљан опис будуцег ухљеба за који је конкурс расписан, тако да нико други нема сансу. Има јос безброј нацина да се избјегну закони и транспарентност при запосљавању. Једино цега нема је истински конкурс гдје се запосљавају најбољи кандидати.

Name

ре@Бањалука

11.01.2021 07:53

Колико знам нема шансе да се неко прими за стално а да се не проведе јавни конкурс,зато немојте молим Вас да лупате глупости. Што се тиче рада на одређено за ту врсту запослења нема конкурса него се радник прима на одређено и колико исто знам никада се није десило у јавним институцијама да је неко након двије године добио аутоматски продузење.

Name

Мирко

10.01.2021 16:08

Браво , копирајте аустријски или Немачки закон и нема више корупције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

10.01.2021 16:58

Какви Аустријанци и Нијемци, они су нула-аматери за БиХ политичаре.

Name

За Мирка

10.01.2021 18:07

Ко ти казе да у Аустрији нема корупције? Има има, али овдје мало мало па неки велики буде осудзен, знаци туцилац и судови функционису а то је несто сасвим друго од расписивања јавних конкурса...

Name

Андриц

10.01.2021 16:11

И ста це се добити с тим сто тај приједлог иде на скупстину,кад га секта неце усвојити јер цине вецину.Кад промијените закон,да у скупстини неки приједлог треба да добије 80 посто гласова,тад це сви приједлози бити једнаки,и они које предлазе секта и они које предлазе опозиција.Све остало иде на руку секти.Јбг,тако им одговара...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

10.01.2021 16:31

Ја мислио са тај Рестарт више не постоји...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

10.01.2021 18:03

Ста имам Ја сто сам заврсијо редовну сколу за Ватрогасца кад нисам цлан СНСДе секте немогу никад радити у ватрогасниој цети ту раде ватрогасци са сколом из Сироког бријега они су струцнији са том сколом и црвеном књизицом.

Name

Нн

10.01.2021 17:15

Није проблем у конкурсу. Он и данас већином постоји,али су правила лоша. Када Конкурс буде јаван када сви који су учествовали буду могли да виде све оцјене конкурса и добију објашњење зашто је неко примљен а неко је , онда ће то имати смисла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.01.2021 18:51

Треба смањити дрзавни апарат ,све те непотребне институције угасити и нестаце корупције и све ове прице око диплома.Људе који су ту запослени послати на курсеве и образовати их да покрецу неке своје реалне бизнисе и оснивају властите компаније .

Name

@ре

10.01.2021 19:47

Таквима као сто сте ви треба увести систем као у САД гдје људи банкротирају ако зеле да се сколују или лијеце или да роде дијете. Та неолиберална глупост није никоме донијела добро. Треба да се угледамо на скандинавске земље гдје је јавни сектор велики али тако добро уредјен да нема криминала. Порез који ми сви плацамо не би требао да се троси као у САД на војну масинерију и глупости вец на образовање, здравство, социјалне услуге. Засто бисмо ми градјани прихватили систем гдје нам дрзава узима новац за порезе а не даје нам ниста заузврат? Треба се отарасити криминалаца а не јавних установа. Њих треба уцинити ефикасним а не укинути.

Name

Марко

10.01.2021 18:00

Свака част, ово је требало прије 20 година овако!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.01.2021 18:55

Мислис да економија мозе функционисати кад вецина становниства ради у јавним институцијама, агенцијама, фондовима,опстинама тек мали дио несто стварно ради и ствара реалну вриједност .То је неодрзиво ово код нас опстаје захваљујуци само кредитима ММФ и огромној дијаспори која упумпава велике новце

Name

Пера

10.01.2021 18:50

Како ће се запошљавати ФАМИЛИЈА, СТРАНАЧКИ ВОЈНИЦИ, ПЛАЋЕНА РАДНА МЈЕСТА, ПРЕДИЗБОРНА СТРАНАЧКА ЗАПОШЉАВАЊА и сви други коруптивни начини запошљава ја!?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само казем

10.01.2021 19:25

Пречешљајте ви мало Пореску управу. Тамо раде ови сто си једва средњу школу завршили или купили приватну средњу ;)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

10.01.2021 21:45

У праву сте Ја сам радијо у фирми која је приватизована и приватник је одмах из рацуноводства отпустијо оне најгоре.Ти исти су се запослили у пореску управу и тамо су добри радници и раде и дан данс сто знаци да знање није битно.

Name

Фениx

11.01.2021 03:39

"Народна"Скупштина: Чуј их ,конкурс,ха ха ха . Па ваљда је то пљен "побједника ?" .Пљен се дјели како хоће и коме хоће побједници,освајачи.? А глупе опозиције боже драги.

ОДГОВОРИТЕ