Гујон: Окупити Србе који живе у расејању

Министарство спољних послова Србије покушаће да српску дијаспору чвршће веже за матицу и да наше сународнике искористи као лобисте за интересе Србије и српског народа на различитим нивоима у државама широм света, пишу данас "Вечерње новост.

Србија 10.01.2021 | 12:13
Гујон: Окупити Србе који живе у расејању

Лист наводи да ће тај задатак бити поверен Арноу Гујону, новоименованом директору Управе за сарадњу са Србима у дијаспори и региону Арноу Гујону, који истиче да је први циљ Управе да препозна и окупи Србе који живе у расејању и имају политицки, економски и медијски утицај.

"Након тога ћемо моћи да заједно делујемо у истом правцу, за добробит наших људи који тамо живе, као и матицне државе Србије. То је улица са два правца, да матица помаже дијаспори, али и да Срби из расејања помажу Србији. Веома је важно то што људи који су се родили у инострантству или тамо дуго живе, перфектно разумеју, не само језик, већ и туђу културу", рекао је Гујон.

Он је истакао да "баш ту они могу да буду значајни и да својим контактима и културолошким разумевањем земље у којој живе заједно радимо праве ствари за Србију".

"Новости" преносе и речи министра спољних послова Николе Селаковића да ће држава настојати да ојача дијаспору и искористи тај, како је рекао, велики потенцијал који држава до сада није препознала на прави начин.

Лист подсећа да ван граница Србије живи око четири милиона Срба, од тога половина у региону, док су њих око два милиона припадници тзв. праве дијаспоре, највише у Аустрији, Немачкој, САД...

Дугогодишњи цлан скупштинског Одбора за дијаспору Александар Чотрић каже да би Срби у дијаспори највише могли да учине за државне и националне интересе у најутицајнијим државама света попут САД и Немачке, где их живи 500.000, односно око 800.000.

"Они могу да помогну остваривањем контаката са утицајним политичарима, као и тиме што ће те политичаре подржати својим гласовима да би они, заузврат, били благонаклони према интересима Срба и Србије", каже Чотрић.

(Тањуг)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Милица

10.01.2021 11:29

Која шупља прича. Па нису људи отишли вани јер је држава била добра и ефикасна. Побјегли су од политичара који би сад да се огребу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ицх бин дијаспора

10.01.2021 13:21

Ево мене у Њемачкој- имам и држављанство! Ненпада ми на памет никакво “окупљање” и “сабирање” нинза какве идеале и режиме (политичаре) у Србији, нити ме интересује народ у Србији- сам је себи изабрао, па сада заједно нека “уживају”! Живот је кратак да се троши на испразне пароле и идеале...!!!

Name

Наталија

10.01.2021 15:31

За овакве мјере је касно. Срби из дијаспоре су вец одавно схватили на цему су!

Name

Треба

10.01.2021 17:45

Лове...кеш...пара...

Name

тридесет година

10.01.2021 11:40

Шта сте чекали до сада? Боље икад него никад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

10.01.2021 11:40

Србе у дијаспори изгледа да броје само од 90 година док приказују број од 4 милиона па само у турској зиви око 9 милиона срба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сви живе

10.01.2021 11:41

...на "мрском западу" Гујоне. Како да се окупе када не могу ни они на двије столице да сједе. Да пљују на Њемачку, Аустрију и САД? ПА Срби су у прве двије селили већ 1960их (25 година од капитулације)која је тада била 100 година испред нас!? Какво окупљање, побогу Гујоне. Боље да се преселе у Србију, БиХ па нека онда помажу. Али, авај! Нису будале! Зашто не позиваш Србе у Русији, у Кини? Они нису релевантни? Битно је да живе у твојој Француској, да живе у окупаторским, Њемацкој и Аустрији? Сви су они издајници! Треба их заборавити! Или да се врате и помогну у матичним земљама, БиХ, Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

10.01.2021 11:41

Па Срби су углавном отишли одавде да би побјегли од комунизма и бједе. Неће они ваљда сада да улажу у све то. Збиља, а ко је овај Човјек, он је све само не Србин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

4008

10.01.2021 13:09

Тачно је да није србин, већ француз, али је за србе са косова учинио виже доброг него већина срба не само у дијаспори, већ и Србији. Није тачно да је већина Срба побјегла због комунизма. Они који су за вријеме комунизма одлазили да раде на запад су сву зараду трошили у Србији и другим републикама, а данас већина живи у Србији и имају добру пензију из дијаспоре којом помажу Србију. Данашњи млади који одлазе, углавном одлазе са породицом и без повратка иако данас није комунизам. Морамо да схватимо да су срби увјек одлазили због сиромаштва, тако да од приче да се позову да се врате нема ништа. То могу бити само појединачни случајеви. Срби су ваљати и паметни радници и зато их воле на западу, а што није ситуација код нас. Наши политишари воле само послушне и који причају како је код нас добро иако није добро. Оно што је најлошије код Срба то је неоспорна шињеница да је Срба сваке године више у дијаспори, а мање у Србији, а поготово Републици Српској.

Name

Ре 4008

10.01.2021 13:32

Дијаспора и Људи на привременом раду у иностранству су два различита појма.

Name

Јесу

10.01.2021 14:14

Побјегли од комунизма, мозда не директно. Комунизам је био неефикасан за привреду. На Западу је привреда у приватним рукама, појединца или као актионарско. Њихов ауто је возио и био ефикасан, ми нисмо ауто знали направити без Фиата. Приватно власниство је било забрањено. На Западу смо се код приватника запосљавали. Данас због ранијег комунизма нисмо способни уздици привреду, оснивати фирме, сами несто подузети, бити подузетник. Сви оцекују да дрзава уцини несто за њих. У селима су сви сељаци, сви који су остали се баве пољопривредом, а требало би бити само два три велика подузетника, пољопривредника, као фирма да функционису. Комунизам је крив за све.

Name

Да су

10.01.2021 11:44

...хтјели, помогли би тиме сто ће се вратити из земаља које иначе пљују које смаyрају окупаторским а које им деценијама пружају утичиште. То је, по мени, болест! Не требају нам, Гујоне!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мигранти?

10.01.2021 11:47

Мора да су? Па они раде све, они су једини у Србији који чине кроминалне радње. Срби поштени и побожни, мисле на фамилију, не излазе из цркве, раде поштено 8 сати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац Р СРПСКЕ

10.01.2021 11:51

Овоме момку свака цаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

10.01.2021 11:52

Многи цуте о томе косу и одакле су(говорим из искуства)

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

10.01.2021 11:55

Који зиве у РАСЕЈАЊУ. Ста знаци "расејању"?

ОДГОВОРИТЕ
Name

3509

10.01.2021 12:20

Инересује ме ко је то утврдио колико Срба живи у дијаспори? Сигурно знам да је то више од четри милиона како се наводи у овом тексту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ексилант

10.01.2021 12:50

Зивим и радим у Њемацкој, академски сам образован и овакој понуди и резиму АВ казем НЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

добро јутро

10.01.2021 13:02

Ја сам од 1969 у Мüнцхену и дозивио сам у висе наврата и упознао доста људи који су галамили за диаспору али никада није ниста успјело а поготово сада. То су радили само профитери или они који су хтјели да буду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злата

10.01.2021 13:04

Хвала вам, Арнолде, за пожртвовани рад и ентузијазам који дајете за овај народ. То нас теши у нашем очајању да нису сви људи на свету лоши. Али не обраћсјте пежњу на ове коментаре, јер се мени чини да ови оператери ипак цензуришу и објављују оно што њима одговара. Ви верујте оним донаторима бројним који стално шаљу помоћ за Косово, заједно са вама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Људи

10.01.2021 15:22

Који су вец на Западу, тамо пустају коријење, дјеца им тамо се радјају, иду у вртице и сколе, раде, могу и тамо активни у политици бити и јесу, то је њихова домовина. Исто као и у УСА, сви су они однекуда досли, види само ко су им политицари, поријеклом из Европе, Азије и слицно, и нико из Њемацке не покусава те људе који су њиховог поријекла регрутовати да за њих раде, нити било ко други. Србија мозе покусати, али исход ми је познат, а види се и по коментарима. Зар је проблем Вуцицу назвати Меркел и реци Халло Ангела, ицх хабе еине Идее. Или незна њемацки као Зоран. Ко покусава то су исламисти, манипулису са "њиховим" људима од којих су они сами побјегли, позивају на терор и ИС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гру

10.01.2021 21:47

Нека хвала! Засто се не могу отргнути од осјецаја да би ме то могло опрзити по новцанику. Друзе..... танте за кукурику!

ОДГОВОРИТЕ