Предност морају имати дипломе од партијске књижице

Млади људи у БиХ на посао чекају од двије до пет година, а скоро немогућа мисија је запослити се без страначке књижице. У таквој амбијенту рађају се фрустрације и све јаче жеље за одласком из земље.

Република Српска 08.01.2021 | 20:23
Предност морају имати дипломе од партијске књижице

У Босни и Херцеговини тренутно живи 777.000 младих у доби од 15 до 30 година, од чега је 60 посто незапослено. Више од половине младих посао чекају двије године, а једна петина и до пет година, подаци су Министарства цивилних послова БиХ. Један од њих је Петар Микавица, дипломирани економиста из Вишеграда.

“На бироу сам од априла 2015. године. Млади људи који не желе да буду чланови владајуће странке за њих посла у струци нема”, рекао је Микавица.

Још 2018. године то је сасвим јасно и гласно поручио предсједник СНСД-а Милорад Додик:

“Само ангажман у политици омогућава да реализујете своје идеје.  Можете да будете најбољи студент и можете да будете најбољи стручњак у некој области, али ако нисте у систему власти то све изгледа као заблуда”.

Овакве поруке су узнемирујуће за младе људе који желе да се баве својом професијом, без икаквог уплитања у политику. Најпоразније од свега је што сматрају да се на том плану ништа посебно не може промијенити.

“Тешко може да се ријеши, једино да дође до смјене власти, али не само до смјене власти, треба да се промијени цјелокупан систем, да се при запослењу не гледа страначка књижица, него да се вреднују неке друге ствари”, каже Микавица.

Кључни проблем у БиХ је то што они који руководе овим друштвом не препознају да су млади најдрагоцјенији развојни ресурс.

“Проблем је што су ресурси у БиХ заробљени. За 21. вијек нису ресурси само земља, шума, руда. Ресурси су информатичка знања, дигитална знања, нови простори информатичко дигиталних центара гдје ће млади људи да се развијају, а ви то немате”, каже социолог Иван Шијаковић.

Умјесто да власт чини све да задржи своју младост, она је олако препушта другим земљама. Па тако одлазак постаје једини излаз.

“Ја сам локал патриота, веома волим овај град, али нажалост све сам ближе тој одлуци да га напустим”, каже Миаквица.

Пандемија вируса корона је привремено зауставила тренд одлазака, али предвиђања су да ће, како се здравствена ситуација у свијету буде стабилизовала, грађани наставити да бјеже из БиХ.

БН ТВ

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

НЕСО БЛ

08.01.2021 20:02

Ко код Драсовог тима има предност?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

08.01.2021 20:29

Само све приватизоват.

Name

ре

08.01.2021 22:28

поништити све дипломе купљене на приватним универзитетима у Брчком.

Name

Ре друго Ре

09.01.2021 06:43

А ста мислис о универзитету у Бијаковицима? Прогуглај па цес наци!!!

Name

Миле

11.01.2021 05:23

.ебес диплому ако ниси повезан са лоповима

Name

гастарбеитер

08.01.2021 20:17

Радио сам у Сиеменсу 40 година и у водецим позицијама и на пословима које нисам уцио код нас. Врло лако је радити многе послове који су организовани и свак вам казе сто год погрјесис знано или незнано нико вам неце помоци поготово у конфликту са законом. Вазно је знати њемацки и енглески. Ја сам стипендиста "Руди Цајевца" и никада ми нико није одговорио на моју молбу те послије војске одлазим у РИЗ и од датле 1969 у Сиеменс све до пензије.Оно сто се код нас уци ту нема ни 1ппм ста се у раду треба. Техника и технологија је толико отисла испред нас и насе навике су велики проблем у сваком погледу.Ту велику греску праве сами професори јер и за њих је све претеско или не могуце. Они имају свога Бога а ми јадног Милу нити зна језика нити има какве праксе осим сверца и крадје- Ја сам упознао висе ињзињера који за оно сто су измислили поред своје плаце добије куцу са плацом и он не треба да краде. Тако сви запослени имају и Сиеменссову пензију зависно од ранга која је и неколико пута веца од дрзавне па нам се мили радити. итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дипл.-Инг.

08.01.2021 20:36

Након сто се угасила електро-индустрија у РС (Р. Цајавец) Бања Луци није потребан ни електро-факултет!

Name

Зоран

08.01.2021 20:36

Не могу имати предност кад су многи купили партијске приватне факултете. Многи на државним факултетима нису могли пребацит нити први прву годину, а сада млате неком квази дипломом. Рак рана овог друштва је приватних факултета који су деградирали образовање до најнижих грана. Владине институције и јавна предузеца морају запошљават са јавних факултета. Тим би се многи проблеми рјешили.

Name

Кап у мору

08.01.2021 21:40

Код нас је огромна потреба за еколозима који це се борити и изборити против свакојаког отпада тј.смећа којим смо затрпани.

Name

За Зорана

08.01.2021 22:22

Било би одлично када би државни факултети продуковали истински добар кадар, међутим то се деценијама не дешава...од завршавања факултета у војничким униформама за вријеме последњег рата итд. итд. до данашњих дана. Немојмо се лагати и дизати у небеса државне факултете.

Name

ре

08.01.2021 22:31

Не само електро, него јој није потребан ни један факултет, а толико су тога на отварали, док су фабрике само затварали. Све смо наопако радили.

Name

Q

08.01.2021 21:16

Да ли ће под лупом бити и стицање дипломе правног факултета Универзитета у БЛ, те звања магистра и доктора оног назови професора, иначе сина судије суда у Б.Луци, С. Савић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

08.01.2021 21:48

Док год људи раде и преко 40 година стаза неиду у пензију и ослобадјају радно мјесто неком младјем раднику тако це бити немогу да схватим да поједини раде и после 65 ко да су незамјенљиви ако имас право на пензију идес брате силом прилика требају и млади да се запосљавају а немогу од таквих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко

08.01.2021 23:01

Затворите приватне факултете и поништите досадашње дипломе са истих и ето простора за људе са редовним факултетима да подигну ефикасност и квалитет државних институција и предузећа.

Name

Марцел де Вите

08.01.2021 22:24

БиХ је као и земље у окрузењу једна банана-дрзава, али за разлику од истих, банана која је вец одавно огуљена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Астра

08.01.2021 23:28

Овом Микавици боље би било да несто ради него да коцка и дзабаљебари! Спрцо 40 година ни куцета ни мацета

ОДГОВОРИТЕ