Други дан Божића славимо Сабор Пресвете Богородице

Српска православна црква и њени верници славе данас празник посвећен Пресветој Богородици која је родила Исуса Христа. 

Република Српска 08.01.2021 | 07:46
Други дан Божића славимо Сабор Пресвете Богородице

Зато се празнује други дан по Христовом рођењу. Иако постоје многи празници посвећени Пресветој Богородици, овај јединствени празник се зове даном Сабора (сабрања) Пресвете Богородице. Сабором се назива зато што се тог дана сабирају сви верни, да прославе Њу, Матер Богородицу и што се свечано, саборно, служи у част Њену.

Пресвета Богородица Марија је, рађањем Господа Исуса Христа од Ње, највише послужила нашем спасењу и спасењу целога света и све твари. Зато и приличи, и доликује, и достојно је изузетно празновати Њу увек, а поготову одмах сутрадан по Рођењу Христову, као Мајку Богородитељку Христа Бога и Спаса нашег.
 
Јер, слика Мајке са Дететом на рукама постала је и заувек остала главна, најдубља и најрадоснија слика наше вере.

Овај дан је у народу познат и као Божији дан. Наиме, на други дан после великих празника Црква се увек сећа главних учесника догађаја који се славио првога дана празника.

Бројни су и народни обичаји који прате дане око Божића.

За три дана око Божића, кућа се не чисти. Изузетак су куће које славе Шћепандан као своју Крсну славу. У Поповом пољу, домаћин куће, на овај дан, даје чобанину главу печенице коју овај носи са собом на пашу. Кад је поједе, натакне је на јасенову грану, да је живина не може дохватити и кљуцати.

У другим крајевима, глава се чува до Василице. На овај дан се не секу кости, а људи се обраћају један другоме са: “Помоз’ Бог, Радоване.” На овај дан, који је други дан Божића, обилазе се пријатељи и комшије и примају гости у кућу.

Трећег дана Божића, СПЦ слави Светог архиђакона Стефана.

СПЦ Божић слави три дана, те су у црквеном календару 7. 8. и 9. јануар обележени црквеним словом.

(Курир.рс)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Попо

08.01.2021 07:11

7,8 и 9. јануар се обиљежава црвеним словом а не црквеним словом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.01.2021 07:48

Дани 7,8 и 9 јануар се обиљезавају ... Ако цемо вец правилно.

Name

Како га је родила

08.01.2021 07:27

...кад није имала "односе"??? Била је дјевица, побогу? Још један од мотива којом је црква привољевала људе да јој се придруже и да јој, наравно, плаћају (све је био профит, а љубав , тек послије плаћања долазила)...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

08.01.2021 10:56

Ово је мени несхватљиво све у комплету, несхватљиво са тачке здравог разума. 21-ви је вијек људи, не могу да вјерујем да се људи скупљају око најобичнијих бајки које немају везе ни са чим.??

Name

Рибар

08.01.2021 11:53

За ре. Да ли је већа будала онај који невјерујућем покушава доказати да има Бога, или онај који не вјерује, па вјерујућем покушава доказати да Бога нема?

Name

ре

08.01.2021 12:09

Није Бог мачка да одмах за очи хвата.Схватићеш једног дана о чему ти пишем.