Божић нас учи љубави, вери, праштању и човекољубљу!

Прослављени глумац Радош Бајић пред крај године успео је да победи корону, а Божић ће, како и доликује, прославити са супругом Миленом, децом и унуцима.

Забава 07.01.2021 | 18:33
Божић нас учи љубави, вери, праштању и човекољубљу!

За Курир он говори о смислу најрадоснијег хришћанског празника, али Србији као земљи ријалитија.

Нема Србина у земљи и у расејању који не слави Божић. Како се Божић слави у породици Бајић?

- Велики просветитељ, хроничар традиције, културе, фолклора, обичаја и начина живота у Срба Вук Стефановић Караџић је забележио да се скоро у сваком српском селу Божић слави на другачији начин. Бадњак, чесница и положајник су обавезни део божићног ритуала - док многе друге детаље карактеришу различитости социјалних средина које настањују православни Срби. У мојој породици Божић је празник радости који се слави онако како су га славили моји преци, мој дедови и мој отац Милош. И верујем да ће га на исти начин славити и моји унуци.

Да ли се поносите утиском да ваша породица слови за једну од најузорнијих и најугледнијих на јавној сцени?

- Није у духу православља да се човек горди - чак и када су тако лепе ствари у питању. Треба пустити друге људе да говоре о томе - какви смо, какав траг и каква дела остављамо иза себе, какав је пород који смо родили, којим и каквим вредностима обележавамо своје животе. Свакако да се поносим својом породицом, која је била и остала средишњи део мог живота - важнији од сваког мог пословног успеха и професионалне каријере.

Постигли сте једно и друго. Како вам је то успело?

- Тако што су ми опстанак и егзистенција породице били мотивација да снажно и што боље радим свој посао - и резултати нису изостали. Познато је да шоу-бизнис и породица тешко иду заједно. Потребна су многа одрицања. Моја супруга Милена и ја смо одувек централни део наше пажње посвећивали породици и својој деци - која данас имају своју децу, па чине то исто. Треба васпитавати генерације, да буду добри, хумани, племенити, радни и честити људи - ако упорно радите на томе, имаћете сложну породицу која је највеће богатство. Као што видите, све изгледа прилично једноставно.

Какве животне поруке нам доноси Божић?

- Љубав, веру у Бога, рад, фамилију, праштање - и човекољубље. Нажалост, очевидно је да је у нашем друштву породица у озбиљној кризи.

Шта бисте поручили младим људима који треба да заснују породице, да постану родитељи и чувари породичних традиција?

- Да у науци, спознајама, образовању, у свим новим технолошким искорацима цивилизације не буду аутсајдери. Да се боре, да буду активни и да препознају све оно што је добро за човечанство и за њих. Али да се никада не одрекну своје вере, традиције, националног идентитета и духовног наслеђа свог народа. Које, за разлику од седам, осам деценија просечног људског живота - траје хиљадама година. Жалосно је ако помислимо - да живот почиње од нас.

У судару божићних вредности и ријалитија - ко ће бити победник?

- Ако држава нешто не предузме - мислим да ће то, нажалост, бити ријалити, који афирмише бахатост, деструкцију, агресију и нерад као облик друштвеног понашања. Разумем продукционе разлоге телевизија да емитују те будалаштине, јер се од нечега мора живети - али дугорочно гледано, последице по ментално здравље нације, посебно младе популације - већ су катастрофалне.

Следећи Божић 2022. године дочекаћете са снимљеним филмом "Хероји Халијарда", који дуго припремате? Мислите ли да ће вам бити потребна божја помоћ да успешно савладате огроман посао који је пред вама?

- Без Бога се ниједан посао не може успешно завршити, а камоли тако велики филм и ТВ серија. Кад сељак узме риљ, пре него што почне да риља, он се прекрсти и каже: "Боже помози". Припреме за "Хероје Халијарда" су почеле, настављамо их у пуном капацитету одмах након празника, а почетком маја крећемо са снимањима.

Срећан сам што данас свим вашим читаоцима могу да честитам дан Христовог рођења - са Христос се роди, тим пре што је могло да буде и другачије.

Извор: Курир.рс Фото: приватна архива

Коментари / 0

Оставите коментар