Питања која траже хитне одговоре надлежних људи

Питања која траже одговоре надлежних, кско би унаприједили процес имунизације.

Република Српска 07.01.2021 | 16:41
Питања која траже хитне одговоре надлежних људи

Пише: Доц. др сци. мед. Слободан Станиц

Искуства из земаља у којима је почео процес имунизације показују различита искуства, док нпр. у Француској тај процес споро иде до 30.12 вакцинисано је око 190 људи.

У Израелу је показан висок степен одговорности и изузетне организације. Израел је у врло кратком року успјешно провео вакцинацију преко милион људи.

Посебан значај лежи у чињеници да је вакцинација против САРС- ЦОВ 2 вируса проведена вакцином која захтјева посебне услове транспорта, складиштења и дистрибуције.

Највиши степен подршке вакцинацији при анкети градјана забиљежен је у Кини и иде до 80% испитаника, у другим земљама је неупоредиво нижи.

У БиХ када ријешимо проблем набавке вакцина, јавиће се нови, колики број људи ће бити спреман да се вакцинише.

У другом кварталу прошле године имали смо значајна ограничења кретања људи, који су били код својих кућа, имали су доста времена и у недостатку информација од здравственог сектора ту празнину су искористили разни антивакцинални покрети, теоретичари које каквих теорија завјере.

Грађани су били буквално запљуснути порукама и текстовима на друштвеним мрежама што је значајно утицало на негативне ставове према вакцинама и процесу имунизације.

Сада је нужна велика јавно-здравствена интервенција на промјени тих ставова.

Потребно је путем свих модерних облика комуникације послати према грађанима одговоре на бројна питања око којих имају дилему, а здравствени експерти имају јасне ставове и одговоре на њих.

Тих питања је много, а ово су само нека од њих:

- Које вакцине це бити обезбијеђене за наше градјане?

- Која су клиничка испитивања вршена на предметним вакцинама и која тијела су је одобрила у свијету и код нас?

- Шта све чини састав вакцине?

- Колико је вакцина безбједна?

- Ко гарантује да је све наведено о вакцини тачно?

- Које су нус-појаве и контраиндикације за имунизацију?

- Да ли је могуће да на свој захтјев пацијент добије амбалажу и упутство вакцине коју је примио?

- Које технологије су кориштене у добијању предметних вакцина?

- Да ли произвођач гарантује безбједност вакцине и који су правни аспекти тога?

- Да ли ће онај ко прими вакцину, добити потврду надлежних да је вакцинисан?

- Да ли у саставу вакцине постоје било које материје означене ка опасне (алуминијеве соли, жива наноцестице)?

- Да ли ће здравствени професионалци пристати на вакцинацију?

- Ако се вакцина прима у двије дозе, шта ако се закасни са ревакцинацијом?

- Да ли се требају вакцинисати они који су преболили корону?

- Постоје ли докази да је код транспорта, складиштења и дистрибуције испоштован хладни ланац и ко то гарантује?

- Да ли су прије имунизације потребни клинички прегледи или лабораторијски налази и за које категорије?

- Како ће тећи имунизација код имунокомпромитованих особа?

- Које старосне групе и стања ће бити искључена из обухвата имунизације?

- Да ли се може вакцинисати неко ко је непосредно пред имунизацију имао близак контакт са обољелим?

- Да ли се можемо заразити измедју двије дозе вакцине и непосредно послије друге дозе?

- Да ли ће се након имунизације морати носити маска и дрзати дистанца?

- Постоји ли узрочно-посљедична веза измедју имунизације и појаве других обољења ( нпр. аутоимуних)?

- Колико дуго су заштићени од обољевања они који се вакцинишу?

Вјероватно је још много питања на која треба дати јасне и недвосмислене одговоре који и дали јаку подршку процесу имунизације.

Наша јавност очекује одговоре. Потпуно сам свјестан да здравствени експерти и здравствени професионалци имају јасне одговоре на ова и сва друга питања и када их подјеле са градјанима значајно ће унаприједити процес будуће имунизације како би се сузбила пандемија КОВИД-19.

(БН)

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

Не Контам

07.01.2021 16:28

Људи се сваке године вакцинишу против сезонске Грипе а она је и даље ту, хиљадама година и ко зна колико. Од сезонске Грипе се разболе чак и вакцинисани и невакцинисани. Од компликација изазаних сезонском Грипом умиру вакцинисани и невакцинисани. Ако се неко разумије у ово, нека појасни о чему се овде ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

07.01.2021 18:39

Моја мајка годинама прима вакцину против сезонског грипа,као тежак хронични болесник,са оперативним захватом на срцу,изљеченом сепсом,паркинсом итд.итд.За њу би јача грипа и температура била фатална,и из нашег искуства вам тврдим да је помоћу те вакцине успјела пролазити са лакшим симптомима грипе,ако је добије у сезони.Тако да се не слажем с вама и вашим мишљењем.Као и свака таблета,вакцина,ињекција...све то има неке контраиндикације,али ако се стави све ЗА и све ПРОТИВ,ипак буде више користи него штете.Наравно,благословени су они који не морају мислити о томе,али вјерујте да је пуно болесника који се радују тој вакцини јер су људи тотално изоловани,а с њом ће бити заштићени колико-толико.Они једноставно мисле боље ишта него ништа ,јер су већ превише угрожени са својим постојећим болестима.

Name

Борац

07.01.2021 18:59

Браво докторе! Само тацне одговоре не моземо добити од зељковица и сареница. Њих само тендери занимају. Ето празником не тестирају. Тада вирус спава или одмара.

Name

Вегета

07.01.2021 23:49

Мајко мила ових шупљава...

Name

БАЊА ЛУКА

07.01.2021 16:34

БРАВО ДОКТОРЕ ВАШ ТЕКСТ ЈЕ ПУН ПОГОДАК У СРЦЕ ПРОБЛЕМА ОТВОРЕНИХ НА ПРОСТОРИМА БиХ АЛИ И ШИРЕ... ПОЗНАЈУЋИ НАЧИНЕ РАДА ВЕЧИНЕ РУКОВОДИЛАЦА И НОСИОЦА ВЛАСТИ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ ТАКО И У БИХ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЛАНдемија

07.01.2021 16:35

И најважније питање, Зашто уопште да се вакцинишемо против обичне прехладе?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опет

07.01.2021 17:25

Ће наш свемогуци бурле на ово одговорити

Name

Бл

07.01.2021 17:54

Треба да се заразис да видис да није обицна прехлада

Name

РеПландемија

07.01.2021 17:58

Назалост друзе, НИЈЕ обицна прехлада, вец вирус који мозе бити веома опасан. Срецом, огромна вецина инфицираних се успјесно изборе са вирусом СарсЦов2, медјутим, код старије популације (наси родитељи, баке, деке, нане и дједови) цесто заврсе са теским симптомима, а њих око 30% остане и са трајним посљедицама (нпр БУБРЕЗИ отказу, примјер у фамилији)... Наравно, многи злоупотребљавају овај вирус па своје незнање и распали здравст . Систем правдају ЦОВИД19, али то је вец друга тема. Остаје јос тврдња француског НОБЕЛОВЦА Лика Монтањијеа да је вирус СарсЦов2 ГЕНЕТСКИ модификован са вјестацки убаценом секвенцом ХИВ вируса и на то питање треба одговорити науцна заједница..

Name

Ре

07.01.2021 18:32

Питај оне којима су умрли чланове породице од Цовида и надај се да се нећеш наћи у њиховој кожи.

Name

Ре

07.01.2021 19:26

Глуп си као пајсер,моли бога да ти се не деси

Name

ПЛАНдемија

07.01.2021 19:57

Ре, кад би ја тврдио да вожња аутом није толико опасна, ти би рекао : ВИДИО БИ ДА ЈЕ ОПАСНА КАД БИ ТИ ДОЖИВИО САОБРАЋАЈКУ.

Name

3509

07.01.2021 16:38

Ово је досад најдетаљнија структура питања и проблем дата од стране компетентне медицинске особе. Зато све честитке др Станићу. Очекујем да ће одговорни ово прихватити као веома важну стручну помоћ или боље рећи упозорење прије него что отпочне вакцинисање. Оно што је веома битно да грађани знају, а то је да данас све што чините има одређени ризик, па тако и вакцинација, али је зато много већи ризик за заједницу ако већина не прими вакцину. Пропуст може да се деси код прозвођача вакцине, код складиштења, у транспорту, приликом самог вакцинисања због грешке здравственог радника, а наравно и због одређених здравствених проблема код особе која прима вакцину. Међтим ако вакцину не прими већина, онда због недостатка колективног имунитета обољети и умријети велики број и тај процес ће да траје већи број година. Све ове ризике кад саберете и одузмете онда би прави одговор са математичком тачнушћу гласи: ТРЕБАМО СЕ ШТО ПРИЈЕ ВАКЦИНИСАТИ У ШТО ВЕЋЕМ И МОГУЋЕМ БРОЈУ. На одговорнима је да под хитно набаве вакцину, а ако нема новца нека одустану од оних ствари које могу да чекају боље дане. Они који покушавају да финансијски нешто ушићаре треба да се третирају као дезертери издајници у рату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.01.2021 19:52

Колико кошта промоција?

Name

ФЕДЕРАЛАЦ

07.01.2021 16:40

За све медије,поцните да едукујете људе,људи И даље не вјерују да је цовид стваран И опасан,нико не носи маске,нема размака измедју људи,брине те се око глупи ствари које нису толико вазне за сада.Нас народ је толико несколован И глуп, тако И кад се добију те вакцине нико их неце узети,засто?зато сто нас народ вјерују у "цонспирацy тхеорy "

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.01.2021 18:47

Теби нико не брани да је примиш чим дође. Пусти људе да сами одлучују, у складу с Уставом земље.

Name

Ре

07.01.2021 19:44

Проблем је сто су овдје медији назалост дио проблема заједно са неодговорним политицарима и необразованим становниством, умјесто да ове двије компоненте јавног мјења буду водеце у просвјецивању градјана, они се у потрази и борби за рејтинзима и гледаносцу утркују у повладјивању најнизим поривима људи, бавеци се његовим јос вецим затуцавањем, манипулисањем цињеницама, сензационализмом, политицком пропагандом, измисљању догадјаја и вијести тотално небитних за зивот обицног цовјека, док се правим проблемима друства нико не бави на прави нацин, од медија се не кандидују зивотне теме као сто су стандард, загадјење зивотне средине, и сада видљиво пандемија и борба против исте, не врси се притисак на владајуце да дјелују у правом смјеру и тиме овом народу уцине стварну корист и побољсају зивот сто им је основна улога. Размјере непостојања основних цинилаца цивилног друства у БиХ су поразавајуце и забрињавајуце.

Name

РеФЕДЕРАЛАЦ

07.01.2021 22:18

Друг, према вазецим медјународним законима НИКО НЕМА ПРАВО да нареди носење маски или физицку дистанцу (кад напису СОЦИЈАЛНА дистанца додје ми да повратим)... Људи морају сами одлуцити

Name

Одговори

07.01.2021 17:02

А гдје је питање ко одговара за посљедице вакцине, односно нус појаве? Баријум, жива, алуминијум и остали метали. Да ли је за 8 мјесеци тестирана на животињама? Или су људи животиње и на њима се тестира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ре Федералац

08.01.2021 03:31

Па нема то у БИХ али му могим земљама је законом прописано да се маске морају носити на јавним мјестима.Сто се тице вакцина није морање али на крају це те приморати да је примис ако мислис да рецимо одес да посјетис некога у болници,старацком дому...једноставно дрзава це ти ограницити гдје се мозес кретати.

Name

Ре ре Федералац из Руданке

08.01.2021 03:36

Па то има само код нас, ста немозе наредити,зато обољелих има у свакој куци, сви се крију , кога год питас гдје је сви казу има упалу плуца.

Name

За ре Федералца

08.01.2021 03:43

Зато друг, ја бјезим од тебе када тако размисљас... моли бога да не закацис

Name

хаха

08.01.2021 10:34

не одговара нико сви производјаци су изузети од огдоворности, њима сав профит а народу сва стета

Name

дарко

07.01.2021 17:03

Свака част за ова питања, али сумњам да ћете добили било какве одгвооре осим оних уопштених.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боро

07.01.2021 18:11

Питај да те питам

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фасизам на помолу

07.01.2021 18:40

Обзиром да је треци св.рат кренуо 2001год и да се води без муниције,нормалном довољно ста знаци депопулација становниства и то плус на св.нивоу.Природно је да се радја и умире.Актери само о вакцинама и море других пропасти које све имају само један смијер., ДОБРО они не знају ста је то,али за зло силу и моц то у то се разумију. ПОЗДРАВ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ања

07.01.2021 20:06

Постовани докторе Станицу, на Васа питања ни свјетска јавност нема одговоре, а не да це их наса добити. Од кога, од кризног стаба на целу са М.Д.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цињеница

07.01.2021 22:44

Код нас медицински радници који вакцинису дјецу/бебе програмом имунизације који се, додусе, мијењао неколико пута у последњој деценији, нису упуцени или едуковани, како би могли објаснити засто није исти програм код обоје дјеце разлике 8 година, засто немам право знати коју вакцину и којег производјаца је беба примила, засто не могу купити у апотеци вакцину као прије 9 година старијем дјетету сто сам купио 5 доза, па цак дуго размисља и кад питам за нуспојаве, евентуалну темп.или друге симптоме на које бих морао припазити...ста оцекивати онда од вакцине која је "сезонска" направљена на ад-хок нацин, практицно нетестирана и прва у историји садрзи РНК молекуле, односно вјероватно мијења и ДНК организма у који се убризга... узмите у обзир да су код нас доктори и Николина из Приједора, Ловро, такодје, Стевандиц из БЛ..и многи други слицни њима, како онда имати толико, рекао бих, безграницно повјерење у здравствене раднике? Из свега тога, могу закљуцити да је Станиц требао покусати бар, на она питања ције одговоре зна, одмах и одговорити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

08.01.2021 10:28

фајзерове и модернине МРна су толико безбједне да вец и младји доктори умиру након примања истих, а нису ни одобрене од ФДА писе вам на упутству.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јој

08.01.2021 10:38

е мој докторе немају они одговоре ни на која питања вец само млате упразно ста им казе глобалистицка крими организација рокфелерова фирма сзо која ради на поробљавању глобално.... цаст поједницима али доктори су глобално потпуно изгубили сваки ниво и ауторитет залосно је стање.

ОДГОВОРИТЕ