Објављен шири избор романа за НИН-ову награду

- Жири за додјелу НИН-ове награде објавио је данас листу од 38 романа који су ушли у шири избор за ову престижну књижевну награду.

Република Српска 05.01.2021 | 20:40
Објављен шири избор романа за НИН-ову награду

Прву селекцију начинио је жири у саставу Марија Ненезић, Иван Миленковић, Марјан Чакаревић, Бранко Кукић и Теофил Панчић, као предсједник жирија.

Списак наслова који су ушли у избор биће објављен 14. јануара у НИН-у, а име 67. добитника признања које овај београдски недјељник додјељује од 1954. године жири ће саопштити у понедјељак, 25. јануара.

На листи од 38 романа који су ушли у шири избор, а уређена је хронолошки, по редослиједу пристизања у редакцију НИН-а, су романи: "Замалек" Дејана Тиаго Станковића, "Слобода говора" Владана Матијевића, "Немају све куће двориште" Катарине Митровић, "У јарку" Слађане Нине Перковић, "Што на поду спаваш" Дарка Цвијетића, "Контраедорфин" Светислава Басаре и "Људи без гробова" Енеса Калиловића.

У шири избор ушли су и "Скрик" Љиљане Малетин Војводић, "Сироти мали ратови" Уроша Димитријевића, "Љубави, магле, острва" Светозара Влајковића, "Ђубре" Марка Видојковића, "Подстанар" Филипа Грујића, "Полазећи од краја света" Јовице Аћина, "Пурпурна декада" Владимира Копицла, "Прекрасне рушевине" Саве Стијеповића и "Фрактура" Ненада Теофиловића.

Ту су и "Параноја барона Алдина" Бошка Крстића, "Љубавна песма" Срђана Срдића, "Пелерина" Радивоја Шајтинца, "Хостел Калифорнија" Звонка Газиводе, "Југословени" Бориса Миљковића, "Коначни извештаји о равнотежи" Фрање Петриновића, "Човечуљак у крошњи" Милана Белегишанина, "Пет годишњих доба марвеног доктора" Милоша Николина и "Биће једном" Угљеше Шајтинца.

На списку су и "Духови новембра" Милоша Живановића, "Катарина" Драшка Сикимића, "Не могу сви да умру лети" Милана Тодорова, "Ништа није ничије" Бојана Савића Остојића, "Вивид" Уроша Ристановића, "Спам" Лазара Пашћановића, "Стојна ветрењача: четири каната" Радована Белог Марковића.

У шири избор ушли су и романи "Пратећи вокали" Ласла Блашковића, "Чији то траг видим у крошњама?" Милана Вурдеља, "Под оба сунца" Огњена Спахића, "Колосеум" Жељка Обреновића, "Квартида" Шабана Шаренкапића и "Давид против оптужног злодуха" Предрага Марковића.

(Срна) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

мо

05.01.2021 20:50

Било би лијепо када би НИН стампао ове романе у дзепној верзији и дијелио их цитаоцима уз цасопис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

05.01.2021 22:51

Ко јос цита НиН? Новине уопсте?!

Name

Па

06.01.2021 01:58

Коме пишу ови људи књиге бас ме занима? Имамо Парове и Задругу, имамо Пинк за културу, Вучић држи монологе на ТВ, Хепy има секса колико хоћеш, кафици су пуни, дилери раде пуном паром. Коме пишете људи те књиге? Ко да чита ? Какве награде дајете? Све је девастирано а култура поготову.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алиса у Земљи Чудеса

07.01.2021 21:28

Па не пишу се књиге за вас што се питате тако гласно и јасно за кога се пишу књиге! ??? То је неки други свијет, има га вјерујте. И НИН је доајен штампаних медија. НИН-ова награда вам је несхватљива! Божеее. Једино ми је жао што на списку не видјех роман "Острво пеликана" Миодрага Мајића. Ал јбг, ето можда неко прочита овај кометар па и наведени роман прочита да види шта је моћ изражавања и стварања у модерном времену. Лп

ОДГОВОРИТЕ