Ко насљеђује Меркелову након 16 година?

У новој 2021. години Нијемци ће, први пут послије 16 година, добити новог канцелара, којег намјерава да постави ЦДУ/ЦСУ, а у трци је пет кандидата, истиче бечки дневник "Стандард".

Свијет 04.01.2021 | 10:20
Ко насљеђује Меркелову након 16 година?

Лист подсјећа да је већ два пута скупштина ЦДУ због вируса корона морала да буде одложена, и сада је заказана за 16. јануар, када треба да се изабере нови челник странке, а скуп са 1.001 делегатом биће дигиталан.

Актуелна канцеларка Ангела Меркел званично не жели да се мијеша у потрагу за њеним насљедником.

Коначну ријеч, ко ће бити канцелар, има и лидер сестринске странке ЦСУ, премијер њемачке покрајине Баварске Маркус Седер.

За сада, како истиче дневник, неизвјесно је да ли он жели да се кандидује за канцелара, јер је до сада увијек говорио да је њему мјесто у Баварској.

Од кандидата за шефа ЦДУ њему би мјесто канцелара препустио бивши министар заштите животне средине Норберт Ретген, али други кандидати Фридрих Мерц и премијер покрајине Сјеверне Рајне Вестфалије Армин Лашет то не би учинили.

У трци за мјесто шефа ЦДУ је Лашет, који, упитан зашто је он најбољи кандидат, каже да не може нико предводити странку који није барем једног дана владао.

Лашет је од 2017. премијер најмногољудније покрајине Њемачке, гдје је био и министар за интеграцију.

Уколико би он дошао на чело ЦДУ, према "Стандарду", то не би значило окретање леђа ери Меркел, јер је Лашет годинама подржавао политику канцеларке и посебно по питању политике азила стајао уз њу.

Током кризе због вируса корона, међутим, дошло је до разлика, пошто је Меркел била за строгоћу, а Лашет је тражио попуштање.

Кандидат је и министар здравља Јенс Шпан, али он би желио да влада заједно с Лашетом.

"Стандард" истиче да би према његовој замисли Лашет требало да буде шеф странке, а он замјеник.

Прије двије године је Шпан желио да сам предводи ЦДУ, али је изгубио 2018. против Анегрет Крамп-Каренбауер, која се није дуго одржала на челу странке.

Прије неколико година Шпан је важио за критичара Меркелове у вези с политиком азила, те је тако придобио конзервативни дио странке.

Међутим, након тога Меркел га је довела у владу, па се Шпан сконцентрисао на свој ресор.

У борби против вируса корона његова популарност је порасла због чега многи мисле да он треба да преузме мјесто шефа странке.

Али Шпан је локалан Лашету, и пошто је тек 40 година стар сматра да ће имати још шанси.

Сљедећи кандидат је Фридрих Мерц, некадашњи шеф посланичког клуба, који важи за великог противника канцеларке Меркел.

Меркел га је 2002. потиснула са мјеста шефа посланичког клуба, што јој он, до данас, није опростио, тврди "Стандард".

Мерц, након десет година повучености из политике, покушао је 2018. да дође на чело ЦДУ, али је тијесно изгубио против Крамп-Каренбауер.

Мерца подржавају прије свега југ и исток Њемачке, а ако постане шеф странке намјерава да буде и кандидат за канцелара.

Даљи кандидат је Норберт Ретген, бивши министар заштите животне средине, којем се дуго нису приписивале шансе да може преузети ЦДУ.

Иначе њега је Меркелова избацила из владе када се противио да се као вођа опозиције у покрајини Сјеверној Рајни и Вестфалији, након губитка на изборима 2012, пресели у Диселдорф.

Након рјешавања питања шефа ЦДУ доћи ће на ред и питање ко ће да предводи изборну кампању као кандидат за будућег канцелара.

У тој трци, сматра "Стандард" је и Седер, који до сада није јасно рекао да се неће кандидовати.

Његово управљање актуелном кризом је допринијело расту популарности, те много Нијемаца може да га замисли као будућег канцелара.

(Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Миркан

04.01.2021 09:32

Небитна ствар,Њемачка је Њемачка ко год дошао. Чисто сумњам да би и сам Додик,који је све у стању да уништи,успио да уништи једну такву тврђаву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једина

04.01.2021 10:53

Опасност за демократију у Њемацкој је афд партија, десница, коју руски резим подрзава. Е, они би могли пољуљати.

Name

Срамота

04.01.2021 11:36

Поредити и стављати Додика и Њемацку у исту раван. Тај у Њемачкој би давно био у затвору а никако се не мозе ни довести у везу са влашћу.

Name

Милан

04.01.2021 10:24

Бити це нови Армин Ласцхет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клопарало

04.01.2021 11:41

Нека иде Њемацка је гора него икад Стандард су срозали тотално Стампају новац као новине Није то Њемацка као некад.

ОДГОВОРИТЕ