Орбан: Мађарска ће се окренути Кини за вакцину

Мађарски премијер Виктор Орбан поручио је да ће се Мађарска окренути Кини за вакцину против вируса корона након што западни добављачи и ЕУ нису испунили њихове потребе.

Свијет 03.01.2021 | 21:40
Орбан: Мађарска ће се окренути Кини за вакцину

Орбан је за радио "Косут" рекао како није задовољан темпом централизоване бриселске набавке вакцине, као и да Мађарска жели да разбије ефективни монопол "Фајзера" на тржишту ЕУ.

"Идеално би било да ви можете да бирате да ли хоћете да се вакцинишете вакцином са Запада или из Кине", рекао је Орбан.

Он је подсјетио да су неке земље Запада изван ЕУ имале рани приступ вакцинама других компанија као што су "Фајзер", "Модерна" и "Астразенека".

"Постоје произвођачи чији су производи раније били доступни у Канади, Британији и у Израелу него у ЕУ. Али то је посао Брисела, они треба тиме да се баве", рекао је Орбан.

Он је навео да је Мађарска примила довољно доза за имунизацију само 35.000 људи од популације од скоро 10 милиона, док држава има капацитет за вакцинацију више милиона људи, пренио је "Спутњик"

ЕУ до сада је наручила 300 милиона доза од "Фајзера" што је довољно за имунизацију око трећине популације блока од 450 милиона. Брисел је раније одбио понуду од 500 милиона доза од компанија "Фајзер" и "Бионтек".

Британија, која је напустила ЕУ прије 11 мјесеци, вакцинисала је скоро милион људи "Фајзеровом" вакцином, а вакцинација јефтинијом и лакшом за складиштење вакцином Универзитета Оксофрд и компаније "Астразенека" почиње сутра.

Орбан је рекао да се његова Влада сада окреће према Кини чија је вакцина "Синовак" у трећој фази клиничких тестирања, што је ниво који је Свјетска здравствена организација сматрала довољним за одобрење масовне вакцинације "Фајзеровом" вакцином.

"Ми сада тражимо контакте на истоку, јер Брисел то није учинио. Боље је стајати на двије ноге", рекао је Орбан.

(Срна)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

РадеЛукиц

03.01.2021 21:29

Само се бодите игла и Бил Гејтс су вада будућност

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цудно

03.01.2021 21:43

Да цудно је то сто на једној страни имамо националне вакцине, Русија, Кина, Индија, Турска, дакле исток и с друге стране компаније попут Модерне и Пфизера, па и Британци петљају са својим призама. Свакако да је цијела корона у Кини пала на испод 20-тог мозда и 30-тог мјеста. Нисам сигуран, Корона је настала у Кини и превазидјена је тамо, али сада ми се цини да је борба за престиз нароцито на западу који за разлику од оне неке, да ли Хипократове заклетве покусавају створити комерцијалну медицину и видјети како се то прихваца медју свијетом, како год то није ниста ново за јако стара времена и запад који је изгледа по многоме закрзљале савјести, па и свијести, и ове насе земље које су вецину времена тепали, па не могу у просјеку људи да им мисле својом главом (укљувцив и неце). Ет ста ја знам, али да су системи у природи толико резонантни и контрадикторни били би само прелазне фазе, цини ми се. О противности оваквим активностина, нема, довољно је имунитет на пропаганде познавањем антимедиаактивних ињекција у интернет и медије, а од стране потросаца и да то превисе не таласа ствари или изазове нуспојаве и то је то. Сто се тице здравства, па адидас сланина и не би било лосе кад би неки људи били запослени, како би избјегли глад и били здравији, како год. Yатоспаце и адидас сланина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ек

04.01.2021 00:09

Руске или кинеске требају и наши узети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

04.01.2021 00:16

Диктатор...

ОДГОВОРИТЕ
Name

КИКИ

04.01.2021 00:45

И ТЕБЕ ЦЕ ТАТИЦА ИЗ ВАСИНГТОНА УСКОРО ДОТЈЕРАТ У РЕД .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Копиле

04.01.2021 04:44

ЦРВЕНОАРМИЈСКО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лицни избор

04.01.2021 06:45

Мадјари, као и остали нек набављају ста хоце, али је овај притисак на слободну мисао и интегтитет људског бица, постао не неумјесан, него безобразан и насилан. Нек свако изабере хоце ли ту имунизацију, а ако неце, све је на "лицну одговорност". Цињеница је да нас цијелу годину тиранису овом прицом, упропастеним зивотима, угусеном привредом,...а ја лицно, не зелим ниједну вакцину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Лицни избор

04.01.2021 08:58

Не треба да страхујес. Градјани БиХ це добити вакцину тек у мају-јуну и то 5000 доза. Кад и и хтио нецес бити медју овим градјанима,