Економија БиХ из рецесије прелази у депресију

Раста бити неће. Осим на папиру и код оних којима је партија рекла да од минуса направе плус, каже Ценић.

Босна и Херцеговина 03.01.2021 | 17:44
Економија БиХ из рецесије прелази у депресију

Босна и Херцеговина годину завршава са падом друштвеног производа од око пет посто. Због великог пада привреде, посљедице су неминовне у овој години а према свим показатељима, БиХ више није ни у рецесији, пише ДW.

Снажан пад економске активности обиљежио је економију у БиХ у протеклој години а то ће се и у овој осјетити у свим секторима друштва и економије. Оптимистичне прогнозе показују да значајнијег раста економије неће бити до 2022. а до тада ће посљедице економског пада, које су према прогнозама у протеклој години од четири до пет посто, имати снажан ефекат и у години пред нама.

Према дефиницији, рецесијом се сматра пад привреде током два узастопна квартала а депресијом, уколико овај пад траје дуже од тог периода. С обзиром на то да БиХ биљежи пад већ трећи квартал, економисти тврде да ће ово још гора година, а статистички подаци о ранијем расту су се „шминкали“ за потребе политике.

- Ми смо на европском дну. Колико год шминкали податке, најмање трошимо, најсиромашнији смо. Не треба нико да прича ништа, стање показује реалну ситуацију. Најважније је да видимо ко ће да пише ћирилицом а ко латиницом, а о томе како неко предузеће ради, то је друга прича. Приказивање нас да смо најбољи у региону је бесмислено - каже економиста, Светлана Ценић подсјећајући да власти, осим мање подршке у доба короне, нису урадили ништа како би одговорили изазовима са којима се сусрећу све свјетске економије.

Међународне финансијске организације предвиђају да би свјетски БДП могао бити у паду до пет посто, што и у пракси значи рецесију. Ако узмемо у обзир да су то прогнозе из октобра а да значајнијег раста није било, посебно у БиХ, пад економије није упитан.

С друге стране, тврде економисти, прича о малом паду БДП-а у БиХ не може се приписати реалној слици, с обзиром на то да економија која је већ била на кољенима, тешко да може много да падне. Оно што је преостало, одржаваће се даљим задужењем а конкретног раста неће бити још најмање годину дана.

Актуелна криза изазвана коронавирусом, довела је до великог пада потражње, како на домаћем, тако и на иностраном тржишту. Незабиљежен пад извоза роба и услуга, који је по неким процјенама био преко десет посто. У исто вријеме, приватна потрошња грађана опала је за око шест посто и то је основни показатељи за пад БДП-а од преко пет посто.

Прогнозе нису добре ни за ову годину, јер се пад очекује и до краја године, од сектора транспорта, инсдустријске производње, пада промета у малопродаји. Приходи од индиректних пореза су за 9,3 посто мањи у односу на прошлу годину а разлог је мањи увоз. Дошло је и до пада наплате ПДВ-а у унутрашњем промету, као и укупног смањења потрошње.

- То су основни разлози. Чињеница је да су за 9,3 посто мањи приходи. Упоређујући те податке са земљама у окружењу, можемо рећи да су приходи били добри - каже Ратко Ковачевић из Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Извоз производа из БиХ у првих десет мјесеци је износио 8,85 милијарди марака и то је пад од 11,4 посто. Увоз је 14,2 милијарде, што представља пад од 14,8 , подаци су Спољнотрговинске коморе БиХ. Спољнотрговински дефицит је 5,3 посто. Потпредсједник коморе, Немања Васић, каже да би могло доћи до опоравка али не тако брзо.

- Ми смо оптимисти да би, уколико се ово са пандемијом оконча, привреда БиХ у наредне двије три године могла да се врати на стање које је било прије, чак и боље - каже Васић.

Економије које буду имале довољно снаге, опоравит ће се. БиХ није у том рангу, каже економиста Зоран Павловић. Наводи да су слабости привреде у БиХ плод политике која мора да с мијења. БиХ је, имајући у виду да се ради о једној од најсиромашнијих земаља, доспјела у ситуацију да због политика које су вођене, дође у веома тешку ситуацију.

- Статистика показује страховит пад ПДВ-а што значи да није било купаца, није било дознака из  иностранства, тако да ове године морамо рачунати на даљи пад БДП-а. Очекивати опоравак од три посто би можда било могуће да финансијска средства из кредита буду употребљена за јачање привреде. До сада то није био случај - каже Павловић.

БиХ по најоптимистичнијим прогнозама, може очекивати ниво привреде из 2019. године, тек за двије године. Да би се то остварило, потребна је подршка најпогођенијим секторима економије у БиХ, посебно приватном.

Светлана Ценић каже да је БиХ већ годинама на дну, што показују подаци из 2019. када је забиљежен најнижи стандард. Партијске вође имају своје институције, статистику и спиновања по којем приказују успјехе.

- Раста бити неће. Осим на папиру и код оних којима је партија рекла да од минуса направе плус. Власти су и буџете правили по потрошној страни, што је сулудо. Појавиће се огроман јаз, биће већи дефицит али се они ипак надају да ће ММФ одступити од својих принципа и да ће на тај начин да обезбиједе новац. Тако да ми живимо у једној огромној лажи а људи се мире са тим да живе све горе. И тако ћемо годинама слушати да је разлог корона - каже Ценић.

БиХ у нову годину улази са старим преговорима о аранжману са ММФ-ом "тешким" 750 милиона еура, који су прекинути крајем прошле године због противљења из Републике Српске. Услови ММФ-а су да се при Централној банци БиХ осигура регистар рачуна за физичка лица, да се уреди питање електронског потписа и да се испостави Фонд финансијске стабилности при Агенцији за осигурање депозита. РС је одбацила услове које нуди ММФ, јер се како тврде, злоупотребљавају посљедице пандемије и покушавају наметнути политички аранжмани.

Проблем је што су буџети у БиХ пројектовани са овим новцем од ММФ-а, па уколико не буде договора у наредних неколико дана, извјесно је ће пројектовани пад бити ништа наспрам оног што очекује привреду БиХ у овој години, пише ДW.

(ДW)

 

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

Економија

03.01.2021 17:08

Колко ја знам економија је ипак виртуелна ствар и ако не слузи сврси и треба да пропада, али ови Титаници насукани на њу, е па спектар таласа и мирно море од времена. Време је такодје виртуелна ствар јер имају кретање, простор, спознаја (запазање) и знање или поредјење. Сат и није ниста друго до референтна ствар по којој мјеримо колико се несто промјенило или колико није.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.01.2021 17:44

а глад је исто виртуелна ствар

Name

Пропаст

03.01.2021 18:21

У праву је ова господја. Зато ја и нецу нист да радим, свакако це пропаст. Гледам будала, један мој комсија утрпо се у опстину -ухљеб. Други набавио пре 10 година двије овце. Сад има 37 оваца које ојагње око 50 јагњади и плус неки воцњак. Пита мене сто пустам да ми земља пропада , будала а свакако це све пропаст. Мозете замислит а треци комсија исао да се уци зидат и сад иде сваки дан зида -цигла малтер за биједних 70 марака. А цетврти лудак отисо воза камион код неког газде. Невиде будале све пропада

Name

Милош

03.01.2021 19:11

Људи умиру од глади, самоће...сломљени и болесни, и ником ништа. Манијаци силују дјевојке и жене гдје стигну, убијају их и ником ништа. Дроге само што још нема у драгсторима, полиција поткупљена, политичари луди...бездушници шутну гладно и промрзло маче, куче...брат на брата ударио, гризе и кида му гркљан, багра и стока се богати и одлучује...формира, шљам одређује како ће се живјети, систем вриједности се само срушио, умро и већ смрди на цркотину...људи све више гледају само себе, алтруизам и љубав постају застарјели, беспотребни и сувишни...људи се боје, ћуте док ђубрад влада...новац је постао мјерило свега а цијена нам је све мања. Продаје се душа за 12 сребрњака и мање. Све је на продају и све се купује! Људи су усамљени, бјесни, тужни и разочарани. Болесни. Говнари ме уче како се живи, држе ми слово по цијеле дане...ћутим и трпим. Мука ми је а не могу ни да повратим! Гледам, дишем а као да се давим.

Name

Посматрач

03.01.2021 19:14

Редовно пратим шта говори ова госпођа и по њеном сам умро од глади прије најмање 3 године...

Name

075

03.01.2021 19:37

@Милош Трећи дан је ове године али ваш коментар можемо прогласити коментаром 2021., нажалост све сте тачно написали!

Name

Реал

03.01.2021 19:46

Луди народ на национализму ко на дрогама. Фино ти, а пропадас.

Name

Ста

03.01.2021 20:58

Економија БиХ постоји????

Name

шта - ста

03.01.2021 17:26

Луд ,народ цека да им опет у руке лопови подјеле тандјаре . Луд ,народ чека да им опеѓ у руке лопови поднеле ѓанџаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леб и мотика

03.01.2021 19:01

Век и цекиц, леб и мотика зар немас све, наравно ти размисли о времену у ком јеси ста хоцес и мозес и да ли си и сам то сто ти је около.

Name

д

03.01.2021 17:33

Зна то и обићни народ, а нису универзитетски професори. Ценићка, приђи власти или опозицији и конкретно мјењај стање. Тешко је правити нову вриједност треба радити а не причати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

03.01.2021 17:41

Ова Ценићка је мора. Глуми да све зна. Олади мало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клебетрија

03.01.2021 19:10

Зена само износи истините цињенице јер за сада ми и јесмо највеца биједа на балкану.све лопови и криминалци сви оце неке паре од кредита и разни задузења а немамо од цега врацати ..

Name

Ре Хаха

03.01.2021 19:27

Везе ти немас само лупас. Док је била министар урадила је позетивне ствари у привреди и економији Р. Српске. Наравно без великих кредита ММФ-а

Name

Јаффа

03.01.2021 17:47

Народ који се не бори за свој стандард живота и куповну моћ, који дозвољава мафији да влада и намеће начин живота, ни не заслужује боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДМ

03.01.2021 17:49

Ценицки нико не ваља И ниста не зна осим ње.Засто она не ради И помогне привреду.Ста је најасила на Станивуковица И цирилицу.Цовјек је досао прије неколико дана за градонацелника, који И нема неку велику улогу у привреди, Засто је своју церку смјестила у невладину организацију? Превисе се вуца по медијима, а никакве вајде, познајем је из Карадјицевог кабинета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

О цему се овдје прица

03.01.2021 18:24

Зиви се у фулу ко хоце реално да гледа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

04.01.2021 03:20

Фул хљеб, млијеко, по која паштета и јефтина салама. Реално.

Name

Борс

03.01.2021 18:28

Ценицка ццццццц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лова до крова

03.01.2021 18:41

Одавно смо ми у депресији, али ми нису јасни висе људи у овој проклетој дрзави, до када мисле да суте и трпе ове мафијаске политицаре, па ми смо их поставили, па само ми их и моземо макнути са политицке сцене! Одавно смо требали сви на улицу изаци и ријесити једном заувијек ове мафијасе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роббие

03.01.2021 18:51

Како ја видим, Федерација це некако изгурати и испливати из овога, а ста цемо ми у Резервату Српском без новца ММФа? А да, сјетио сам се... продати оно сто је остало, нпр. Електропривреду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

03.01.2021 19:16

извини гдјо ЦЕНИЦ битно је да ми Срби користимо насе писмо ЦИРИЛИЦУ јел нато имамо законско уставно право

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Митер

03.01.2021 20:58

Ти си законска будала само јос незнас. Народ изумире а он прица о Церилици. Ко це је писати за 30 година ако ови црвени буду наставили радити сто раде.

Name

Лелемуд

03.01.2021 19:31

Ма има ко мислити о томе имамо ми министарку финансија. Само сам заборавио како јој је име. Нас министар привреде ни њему незнам име а ни презиме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брецало

03.01.2021 19:33

А из депресије иде на депонију или смо вец на депонији бих дрзава је јад и цемер

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

03.01.2021 19:40

Па ова Ценићка је била министар финансија. Радила исто ко пијана Зора Видовић. Млатила глупости као што млати и сада. Боже нас сачувај оваквих стручњака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Q

03.01.2021 22:26

Господја Цениц има велике резултате иза себе

Name

Ек

04.01.2021 00:06

Народ живи добро са овом влашћу, шта хоћете више?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

04.01.2021 13:28

Да, народ у администрацији, с тим да и то је мало.

Name

Зоран

04.01.2021 04:12

Ја би волио да знам да нам кажу ако могу ови политицарекономисти, шта ће бити с интернетом? Хоће ли интернет пропасти, пустите ви економију у то се и онако не разумете као економисти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЛЕ

04.01.2021 04:45

ВИШЕ ОД 10 ГОД.СЛУШАМО ОВЕ НАШЕ ПРЕПАМЕТНЕ ЕКОНОМИСТЕ АНАЛИТИЧАРЕ И ДРУГЕ ШУПЉОГЛАВЦЕ А СТАЊЕ ЈЕ СВЕ ТЕЖЕ И ТЕЖЕ.АКО ИМАТЕ РЈЕШЕЊА И ЗНАЊЕ ШТО ОНДА НЕ ПОВЕДЕТЕ ОВУ ДРЖАВУ ПРАВИМ ПУТЕМ.ЦЕНИЧКА КАЖЕ ДА НИЈЕ БИТНО КОЈИМ ЧЕМО ПИСМОМ ПИСАТИ ПА ЗАШТО РУСИ НЕ ПИШУ ЛАТИНИЦОМ.АКО МИ ПРАВОСЛАВНИ НАРОДИ НЕ НАПРАВИМО САВЕЗ СА РУСИЈОМ МИ ЧЕМО НЕСТАТИ ВЕОМА БРЗО.

ОДГОВОРИТЕ