Питање „живота и смрти“ за Џулијана Асанжа

У понедељак британски суд саопштава одлуку да ли ће оснивач Викиликса бити изручен Сједињеним Државама којима је стао на жуљ кад је открио њихове ратне злочине. Однос према Асанжу посматрачи називају тортуром.

Свијет 03.01.2021 | 08:59
Питање „живота и смрти“ за Џулијана Асанжа

Притисак је огроман. Затвореник се налази у самици у лондонском затвору максималне безбедности у Белмаршу. Нилс Мелцер, специјални представник УН за борбу против тортуре, чак говори о тоталној изолацији – облику лишавања слободе у којем се затворенику ускрац́ује контакт са другим затвореницима и са спољним светом.

Затвореник је Аустралијанац Џулијан Асанж (49) иза кога је седам година азила у амбасади Еквадора у Лондону, а пред њим претња да ц́е остатак живота провести иза америчких затворских зидова под условима које Мелцер описује као мучење.

Џулијана Асанжа америчке власти вец́ десет година прогоне као непријатеља државе. Открио је њихове мрачне тајне. Судија Ванеса Бараитсер саопштиће у понедељак (4. јануар) у Лондону одлуку да ли ц́е оснивач платформе Викиликс бити изручен САД.

За Маргит Штумп, посланицу Зелених у Бундестагу, овај поступак је „ватрено крштење за западну заједницу вредности“. Заједно са посланицима Социјалдемократа, Демохришћана, Либерала и Левице, Штумп је средином децембра основала групу у Бундестагу под називом „Слобода за Џулијана Асанжа“.

Она је за ДW рекла да се поступком за екстрадицију „крши владавина права“. Све започиње чињеницом да јој као посматрачу процеса није омогуц́ен приступ суђењу. „Често сам била у Турској, и нисам имала никаквих проблема да уђем у судницу“, каже Штумп, правец́и поређење које баш није пријатно за Велику Британију.

Диктатори се радују

Диктатори су одавно схватили: прогон Џулијана Асанжа масовно подрива кредибилитет западног света као заговорника људских права.

Пример? Почетком новембра дописница ББЦ Орла Гуерин суочила је председника Азербејџана Илхама Алијева са питањима о слободи штампе у његовој земљи. Он јој је узвратио да – с обзиром на третман Асанжа – Британија нема право да другим државама држи предавања о људским правима и слободи штампе.

Нилс Мелцер није само специјални изасланик УН за борбу против мучења, он предаје међународно право на Универзитету у Глазгову и упознат је са британским правом. Његова оцена обрачуна са Асанжом је поражавајуц́а: „Процес јасно крши основне стандарде људских права, правила судског процеса и владавину закона.“

За Мелцера је мотив за такво понашање очигледан, имајући у виду Асанжова откриц́а о америчким „ратним злочинима, корупцији и другим озбиљним злочинима“. „САД покушавају да криминализују истраживачко новинарство, а британски систем нажалост следи САД.“

Мелцер је 21. децембра апеловао на америчког председника Доналда Трампа да помилује Асанжа током својих последњих дана у Белој куц́и.

Браниоци људских права су шокирани

Репортери без граница (РОГ) помно прате поступак. Међутим, Кристијан Мир генерални директор РОГ у Немачкој, за ДW каже да се све одвија под „потресним околностима“. Он је више пута био у Лондону ради праћења процеса и оптужује британске власти да „систематски покушавају да спрече међународне посматраче да раде свој посао".

Чак је и загарантовани приступ видео-преносу процеса био ускраћен у кратком року. Малобројним посматрачима није било дозвољено да уђу у судницу – морали су да гледају лош видео пренос у одвојеној соби, под изузетно непријатним условима и на ниским температурама.

На крају је РОГ била једина невладина организација која је била присутна на суду сваког дана суђења.

О исказима сведока – вец́ину њих је позвала одбрана – шеф Мир каже да је постало јасно да је „ово питање слободе штампе“, али и „питање живота и смрти Џулијана Асанжа“. Психолози и психотерапеути, па чак и психијатар тужилаштва, говорили су о веома проблематичном здравственом стању Асанжа. „Постоји акутни ризик од самоубиства у тоталној изолацији“, рекао је Мир.

Што се тиче одлуке која се очекује у понедељак, Мир каже: „Одувек сам говорио да је ово политички процес. То значи: постоји политички притисак. А то значи – колико год то било тужно и трагично – не бих био изненађен када би суд одобрио изручење.“

Жалбени поступак – до Европског суда

Без обзира на пресуду, обе стране имају могућност жалбе. После две инстанце у Великој Британији, поступак изручења могао би завршити пред Европским судом за људска права. Питање да ли ц́е Џулијан Асанж бити изручен САД могло би да се вуче још годинама.

Због тога је стручњак УН за питања тортуре Нилс Мелцер 8. децембра званично позвао британске власти да Асанжа одмах пусте из затвора. Власти Велике Британије могле су да га ставе у куц́ни притвор док траје поступак изручења. Мелцер је нагласио да Асанж није осуђивани злочинац, него превентивно затворен док се не доносе одлука у вези са изручењем.

За то постоје истакнути примери и то баш у Великој Британији: Чилеанском диктатору Августу Пиночеу деведесетих година било је дозвољено да удобно чека свој поступак изручења у вили ван Лондона. Масовни убица је чак могао да за Божиц́ прими свештеника, који је стигао специјалним авионом из Чилеа.

(ДW)

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Није него

03.01.2021 08:30

Ово је примјер тортуре свјетске банде, а ћутање народа. Банда ради што хоће, сад су народу увалили вирус, а иза вруса иде нови атак на народ, а ти народе ћути и роштиљај, бићеш ускоро у стравичним говнима због неког биједног комфоризма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

03.01.2021 10:00

У потпуности се слазем, овце блеје и трпе све док им не додје до врата, а вец је и досло.

Name

...

03.01.2021 10:05

Овог човјека треба спасити, украсти, отети да га сачувају од злотвора, ма шта год само да га спасу. Гдје су толики људи који се боре за људска права, познате светске личности које могу утицати на свијест осталих око себе. Уопште не разумијем зашто се не дигну на ноге и ослободе га! Уништили су га, тај човјек је буквално пропао у 4 зида због тога што је објелоданио зло, муче га, злостављају, ето у данашње вријеме усред Лондона! Ово је пораз за читаво човјечанство откад постоји.

Name

ЕНГЛЕСКА ПОСЛА

03.01.2021 11:00

ЦУВЕНИ СУ ПО АРОГАНЦИЈИ И БЕЗОБРАЗЛУКУ.

Name

Ре Није него

03.01.2021 13:10

А ти би Цегевара правде...и то своје!?

Name

Страниx

03.01.2021 08:45

Све осим слободе је неправда за овог хероја 21.вијека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

03.01.2021 08:48

И ста сад? Испаде да је веци злоцин открити мрацне радње дрзаве, него поцинити их. То је тек страсно! Ста је са тим демократским свијетом, сто не устане против судјења (муцења) Асанзу, а осуди мрацњаке? Али, не, овај свијет је сувисе покварен да би могао уцинити неко велико добро дјело. Једино сто мозе је да се непрестано улизује змијурини оцекујуци од ње мрвице, а не схватајуци да јој даје своју слободу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знај

03.01.2021 09:37

Нажалост сте све у праву, овај наш свијет је увијек такав био. Обезглавиће човјека када укаже на зло, уништиће му живот и дјело, а река када му кости почну трунути у земљи га славе и исказују част. Истина се разапиње, а зло чува на престолу као краљ!

Name

Страсно

03.01.2021 08:49

Свако ко стане на зуљ масонерији и сатанистима продје слицно као Асанз, неки и горе.. Хвала му за истину и за сав допринос, правда се мора тјерати..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рест

03.01.2021 09:30

Због чега малтретирају овог човјека ти Американци? Клинтонови су најгора пошаст овог доба, ништа он није измислио него разоткрио њихове зле тајне ..педофилију сатанизам и остало с чим се баве

ОДГОВОРИТЕ
Name

Управо

03.01.2021 10:02

Због истине га и гоне, а да се не открије истина народу уваљују пландемију и вирусе. Али људи морају устати и престати толерисати срање. Све је до нас.

Name

Због

03.01.2021 10:16

Тога сто није цовјекомрзац, зло по цовјецанство.

Name

Цовјек је отворио оци

03.01.2021 10:07

Цијелом цовјецанству.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сраман

03.01.2021 10:10

И нељудски цин. Је ли 21 вијек или.....?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

О каквим

03.01.2021 10:11

Људским правима и слободама је овдје ријец?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Је ли то

03.01.2021 10:12

Демонкратско друство или несто јос горе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Он је

03.01.2021 10:13

Цовјецанство упозорио на вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

03.01.2021 10:16

У ОВОМ СВИЈЕТУ НИЈЕ КРИВ ОНАЈ КОЈИ ЧИНИ ЗЛОЧИНЕ НЕГО ОНАЈ КО ИХ РАЗОТКРИЈЕ! ТАКО ЈЕ И КОД НАС МАЛИХ ЉУДИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТРШЉЕН

03.01.2021 10:17

ПОЗНАТО ЈЕ ДА СУ британци НАЈПОКВАРЕНИЈИ људи НА СВИЈЕТУ. ГОСПОДИНА АСАНЖА ЋЕ ИСПОРУЧИТИ ДУБОКОЈ ДРЖАВИ АКО БАЈДЕН (СЛУГА СОТОНЕ) БУДЕ УСТОЛИЧЕН У НАЦИСТИЧКОЈ ДРЖАВИ. БАЈДЕН ЈЕ ПАО САМО МУ ТО НИСУ ПРИОПЋИЛИ ! ? ЧУЈЕМО СЕ ЗА ДВИЈЕ ХЕВТЕ . ПОЗДРАВ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демократија

03.01.2021 10:31

Човјек открио белосвјетске лоповлуке и зато мора бити предат свјетској сили, стварно фер, као код нас ДНС био добар док је био у коалицији а сад лопови, не знам хоћели Радојичић и Жунић послије задњих изјава бити издајници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Агата

03.01.2021 10:47

Демонкратија на дјелу... смутљивци понижени аБд ускоро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не.П.Ваљ.

03.01.2021 11:01

Страшно! ПОМОЛИМО се, нека му је Драги БОГ у помоћи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Он је

03.01.2021 12:32

Многе друге резиме, тоталитарне, разоткрио, сто це их јако пуно обрадовати кад га ови усуткају. Није он само Американце имао у визиру, него све остале, многе арапске резиме, сто је и довело до побуне, арапског прољеца, информисао је народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пророк

03.01.2021 12:41

Зивимо у време када аздаја показује своје право лице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

03.01.2021 13:25

Није ово први пута, ми смо Исуса убили неколико пута. Мислим да нам је ово задње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Многи

03.01.2021 14:26

Овде и не знају ста је Wикилеакс а пису овакве коментаре, као да је он само против Америке радио а све остале диктаторе ститио. Писао је он и о насима, само сада суте, одговара им да је овако, могу своје прљаве радње прикрити а љагу бацају на Америку и Енглезе а васу подрска имају као и увијек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља за Многи

03.01.2021 16:08

Да, тацно је да је објављивао и о другима па и о ономе сто се тице нас, али гро објава се односи на САД, а оне га тразе да му суде. Отуд овакви коментари, а не из незнања.

Name

Знај

03.01.2021 18:18

Па нека је писао и треба да пише. Јесте ли ви свјесни шта сад пишете... Господе боже, помози човјеку којег је свијет навалио живог сахранити да би своје зло заштитили, оправдали.

Name

за многи

04.01.2021 08:10

шта је овај писац хтио да каже, мислим да ни теби самоме није јасно. Многе тајне се крију од човјечанства од људи, јер је неколицина умоболника себи дала за право да влада милијардама људи. Асанж је то разоткрио и зато му не гине робија. Људи отворите очи! Па и ови наши.. знамо добро какви су, али неће му наши судити