"Нови сој вируса је темпирана бомба"

Нови сој корона вируса шири се светом. Прво је идентификован у Уједињеном Краљевству, где се проширио брзином муње. Од тада, већ је нађен у неколико земаља.

Свијет 03.01.2021 | 00:38
"Нови сој вируса је темпирана бомба"

Вируси мутирају, то им је посао и ту нема ничег чудног. Већина тих варијација нема никакав посебан одјек по питању тога како утичу на људе, али чини се да се овај нови сој шири брже од других варијанти, пише Атлантик.цом.

О томе колико се брзо нови сој шири сведочи и чињеница да се свега један дан након што се појавила вест да је први случај новог соја забележен у Америци - и то код човека из Колорада, који није дуго мрднуо нигде ван своје државе, други случај забележен је у Калифорнији.

Много је непознаница у вези са овим новим сојем, а многи брину и да ће вакцина против њега бити мање ефикасна или да овај нови сој изазива теже облике инфекције. На олакшање свих, досадашња испитивања показала су да по свему судећи нема разлога за страх ни од једног ни од другог сценарија.

Међутим, то не значи да нема разлога за бригу.

Сама чињеница да се нови сој тако лако, брзо и ефикасно шири разлог је за велику забринутост. То значи да ће за краће време инфицирати много већи број људи и да ће пораст броја заражених ићи експоненцијално, уместо линеарно. Повећана инфективност може да изазове потпуни хаос за врло кратко време.

Тревор Бредфорд, научник из "Фред Хачкинсон" центра за истраживање канцера и члан Цовид Трацкинг пројекта за "Тхе Атлантиц" истиче да се инфекције новим сојем корона вируса рапидно шире Уједињеним Краљевством, као и да један заражени успе да инфицира много више људи него у случају "обичног" вируса.


А колико се тачно брже шири? Наука још увек није сигурна, али досадашње процене кажу да је нови сој од 50 до 70 одсто заразнији од "обичног", односно од претходне варијанте. Лоша вест је да научници још увек нису успели да утврде шта је то што овај нови сој чини толико заразнијим, али тренутно раде на томе.

Ова нова варијанта, која је добила име Б.1.1.7 има, како кажу "неуобичајено велики број генетских промена, нарочито у шиљку". Број заражених у Америци у овом тренутку вртоглаво расте, а много је земаља широм света које бележе присуство новог соја вируса.

Тркамо се са временом, апелује Тхе Атлантик.цом, позивајући људе да више него икад поштују мере и чувају се, нарочито зато што вакцина још увек нема довољно за све.

(Блиц жена)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Милан

03.01.2021 00:33

Вирус је темпирана бомба бас као и вакцина,па од вецег зла бирати мање ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

03.01.2021 10:00

Биће ту још много сојева све док се сва марва, која мирно ћути и посматра, не пелцује...

Name

РадеЛукиц

03.01.2021 11:09

Стари сој сатаниста.....нови сој вируса.....ја ни овај стари недозивљавам бас ме брига за њим.....никад маска,никад дистанца,никад тест и јос вакцина никад.

Name

Коментар

03.01.2021 01:09

Сад је бар свима јасно да је ковид направљен да одради посао... и да га стално усаврсавају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

03.01.2021 11:11

Нажалост, већини будала то још није јасно и зато таламбусају да ово не постоји, да је све измишљено, да не познају никога ко је оболио од овога, итд. Набили се асоцијални типови, помјереног ума у некакве подруме и паметују преко интернета.

Name

дарко

03.01.2021 14:56

То је једино што је истина у вези овог вируса, да је ман маде, направљен у лабораторији, да ли је намерно пуштен или је случајно доспео међу људе је небитно сада, али постоји и међу нама је. Није чак ни битно да ли је то вирус у класичном облику или неки други облик или можда начин на који се делује на људе да им имунитет полуди, небитно, неко се игра са нашим животима, здрављем и нашим телом то је једино сигурно.

Name

Андриц

03.01.2021 04:02

Опа,он вец има и своје име,имају тестови за овај вирус,зна се како се брзо сири,колико је заразнији,итд...Како вец све знате о новом соју вируса,а за годину дана јос увијек појма немате о цовид 19 ни како се сири,ни како напада организам,нити масу других ствари о њему...Али битно је да се прица напумпава,да се народ застраси,али не,ви нецете бити ухапсени за сирење страха и панике,вец онај ко говори супротно од вас.Багро једна,сјеме вам се затрло...

ОДГОВОРИТЕ
Name

раде

03.01.2021 15:01

Симптоми и ток болести се јако добро знају, а начин на који се људи заразе је већ упитан из разлога што можда и није у питању спољни узрочник болести тј. вирус или бактерија, већ нешто што даљински иницира процесе у нашем организму и имунитету у правцу да се ћелије имунитета окрећу саме против здравих ћелија и тако заправо настаје тај јаки упалани процес карактеристичан аутоимуне болести, а чији су симптоми идентични код ове короне. Убеђен сам да је реч о некој врсти спољног зрачења, значи никакви отрови о којима причају теоретичари завера, никакав нови вирус, никаква бактерија, већ зрачење, таласи, неке фреквенције које код одређених људи изазивају болест, а код неких не.

Name

ДОКТОР

03.01.2021 04:04

Које сте ви будале, пустите грипу већ једном на миру, шта стално причате о њој!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

03.01.2021 11:06

Не потписуј се лажно и не лупетај! Ти си доктор до мојега!

Name

Милан

03.01.2021 06:32

Вирус је темпирана бомба бас као и вакцина,па од вецег зла бирај мање ... ??‍♂️

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупо

03.01.2021 07:13

доста висе и вас и васих вируса, само застрасујете натод, кад сте га правили изгледа да н8сте оцекивали оволики број заразен8х, па сад не знате ста цете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милунка

03.01.2021 07:18

Пустите нас да на миру Бозиц прославимо. Доста је страха панике маски И новинарски глупости плацених

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

03.01.2021 07:25

ВИ СТЕ ВЕЦЕ ЗЛО НЕГО СТО ЈЕ ИКО МИСЛИО. САМО СТО ВИСЕ ДА УПЛАСИТЕ НАРОД. СИГУРАН САМ ДА Ни КАД ВИСЕ ЦИВЈЕК НЕЦЕ СЛИБОДНО ЗИВЈЕТИ НА ОВОЈ ПЛАНЕТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

клокан

03.01.2021 07:51

нистато није увјекје била природна селекција а овосте ви такозвани науцници изврсили селекцију али нисте предпостављали дацевамсе отет контроли и даце погодит цео свет и да незнате како да зауставите природаце уз бозију помоц сама изврсит селекцију ко презиви прицаце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

03.01.2021 07:52

Шта банда ради, а народ ћути. То видимо у РС на микро нивоу гдје банда уништава друштво а народ глупи ћути. А то је исто на глобалном нивоу гдје глобална банда ради шта хоће, у овом случају заразила је људе вирусом. Вирус би иначе сам нестао да они константно не праве нова жаришта. Зашто вирус само постоји у Западној цивилизацији, зато што је њихов циљ да униште економију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фама

03.01.2021 07:53

Као и сваки вирус мутираће и постати сезонски као и ови што су други.У чему је сада толика дрека настала јер је мутирао и не једном него десетине пута.Сваким прелазом са једне на другу особу он мутира а када се једна особа зарази од два преносиоца истовремено онда имате дупликат два вируса унутар једног организма и настаје потпуно нови сој вируса.Шта ту није јасно.Није то нови вирус корона него је услед спајања два вируса различитих генетских носиоца истог постао нови сој приликом реплицирања два различита ДНА.....Чему плашење народа сем да обавезно приме вакцину.Они који су прележали корону не морају да примају вакцину јер они имају антитијела исто као и други што ће да се вакцинишу .Онај ко неће има ризик да се зарази и умре а ако прележи блажи облик короне имаће иста антитијела као да је вакцинисан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милан

03.01.2021 15:04

Друже, корона вируси немају ДНК.

Name

Мрква

03.01.2021 08:15

Јој Блиц по обицају у слузби панике: "нема разлога за забринутост, али има разлога за БРИГУ"?? Јос боље ако се брзе сири. Треба га увест у БиХ па да се за мјесец дана заразимо сви и да ријесимо проблем имунитетом крда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

03.01.2021 08:24

Нови сој вируса је исти вирус, али праве нова, јача жаришта. Иначе да не убризгавају нове количине вируса, вирус би сам нестао као вирус грипа. Зато је вирус у Вухану нестао, а није се проширио по цијелој Кини, што је невјероватно да није, јер нису правили нова жаришта и вирус би сам нестао и да није било никаквих мјера. Вухан је ту само био лажна мета да је ту настао вирус као у некој лабараторији,коју је Запад направио и посјећивао је Бил Гејтс, или да је прешао са пса на човјека, пошто Кинези воле јести псе. А вирус је могао настати у једној од најсавременијих лабараторија која почиње са словом С у Енглеској. Ово је атак великих моћника на Западну цивилизацију а не толико због зараде од вакцине. На западу је велики пад економије, док је у Кини 6% раст, ипак је Кинеску економију уздигао новац великих моћника.Све је то једна ујдурма против људи, убрзо ће се то видјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

03.01.2021 08:37

Таман кад извакцинишу народ,онда опет нови сој којем неће помоћи нова вакцина,па онда опет истраживања па нова вакцина и тако до Судњега дана!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Весна

03.01.2021 10:11

Наруцени текст, прослиједјен свим свјетским медијима

ОДГОВОРИТЕ
Name

3509

03.01.2021 11:34

Да ли је вирус мутиро или не биће различитих одговора и образложења као и о томе да ли је нови слој обаснији и да ли се брже преноси. Међутим, постоје много једноставнија питања која нико не поставља па се не дају никакви одговори. Сваки дан на телевизији и интернету приказују се проблеми везано за мигранте, а нарочито у БиХ. На тим снимцима се добро види да мигранти не поштују мјере заштите од вируса (немају маске и не држе дистанцу и бораве у великим групама), а вјероватно се и незаражавају. Поставља се питање како је то могуће? Одговор би једино могао бити да су сви стекли имунитет малог крда. Ако јесу поставља се питање да ли ће их заразити мутирани вирус и да ли мигранти могу да само преносе заразу на домаће становништво. У овако недифинисаној ситуацији човјек се упита да су можда вакцинисани неком од вакцина које су постоје за друге вирусе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха,ха,ха

03.01.2021 15:18

Нови вирус за нову годину,за следећу стиже још новији.Да не причамо о оној години иза.Па стварно мисле да је народ стока?Мислим да је време да се томе стане на крај.Народе,хоћете ли и даље слушати ове небулозе?

ОДГОВОРИТЕ