Костајници највише потребна храна и хигијенски пакети

У општини Костајница нема објекта који није оштећен земљотресом, док је за око 50 породица потребан алтернативни смјештај.

Република Српска 02.01.2021 | 13:00
Костајници највише потребна храна и хигијенски пакети

Ово је Српскаинфо изјавио начелник општине Костајница Никола Јањетовић.

- Имамо тренутно 17 објеката за рушење и више од 30 неусловних објеката. Има људи који немају гдје да буду, отприлике 50 породица. Они који немају гдје да бораве могу да се јаве на број телефона општине. Због нових подрхтавања неки људи не смију да буду у својој кући и траже алтернативни смјештај.

Планирамо да их смјестимо у станове и објекте у којима нико не борави. Јуче смо у једну кућу у којој нико не борави смјестили породицу која нема гдје да буде након земљотреса - каже Јањетовић. 

Он истиче да је мјештанима Костајнице највише потребна храна, хигијенски пакети, те контејнери за смјештај породица које немају гдје.

- Они су сада углавном код родбине. Ми немамо толике капацитете за смјештај, па ће нам бити потребни контејнери. Дневно буде до двадесетак подрхтавања тла. Јуче је било 4,0 и ти земљотреси покажу додатна оштећења и повећају она коју су била ту, па људи не смију више да бораве у оштећеним објектима - прича он.

Додаје да је данас у Костајницу из Хрватске Костајнице стигао камион помоћи са храном, хигијенским производима и декама.

Јањетовић наводи да је у Костајници почела да пада киша и да би падавине могле да отежају рад на терену.

- Већина објекат је прекривена да не прокишњава, али има старих објеката са више власника па нам људи који ту живе праве проблеме - каже он.

Јањетовић додаје да се и данас наставља укланајње оштећених димнајка и кровова.

- Завршена је санација на одређеним објектима. Тренутно се објекти уз главну улицу који су угрожени од додатних подрхтавања тла, а које нико не користи  скидају са електро мреже уколико би дошло до њиховог рушење или додатних оштећења да се не прекине напајање струјом.

Овдје су од почетка тимови из Републичке цивилне заштите, ту је екипа из Бијељине, данас се очекује долазак екипе из Требиња. Електрокрајина је послала своје корпе, послали су по једног свог радника, а са њим су на терену и по један наш радник из Комуналног и по један припадник Републичке цивилне заштите.  Имамо један камион са дизалицом од нашег привредника - прича он.

Никола Јањетовић (СНСД) је дужност начелника преузео у уторак, 45 минута прије земљотреса. Каже да због историјског земљотреса у Костајници од преузимања дужности начелника није спавао.

- Очекивао сам потрес финансијски, да имам три и по милиона неизмирених обавеза, шест милиона кредита и буџет од два милиона марака. Мислио сам да је на томе стало, али очигледно да није. Ја радим оно што је мој посао и обавеза, ово је мој град - поручује он.

Истиче да је приоритет измјестити људе из неусловних објеката, потом уклонити рушевине које угрожавају људске животе, па тек онда пописати штету.

- Накнадно ћемо пописати штету, али нема објекта који није оштећен у Костајници. Када су биле поплаве штета се пописивала селективно. Било је људи који су били на брду, и немају питку воду, а били су поплављени. Ја сам рекао да не тражим да ико дође и пријави штету, јер ће се морати отићи у сваку кућу и прегледати. Ако се могло за изборе ићи од куће до куће и скупљати глас, онда се може од куће до куће ићи и пописивати штета - закључује он.

Одборник у Скупштини општине Костајница Невен Ђенадија (УС) прича за Српскаинфо да је земљотрес у овој локалној заједници узроковао вишемилионску штету.

- Оштећени су сви објекти, међу којима су и зграда Магистрата гдје су смјештени Биро, Туристичка организација и Пореска управа, те зграда општине у којој је и вијећница. Оштећења на поједним стамбеним објектима су огромна. Према првим процјенама штета је већа од три милиона марака. Никада нисмо имали толику штету ни у једним поплавама - каже Ђенадија.

(Српскаинфо)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

срце

02.01.2021 14:29

е, сиротињо и богу си тешка.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико

02.01.2021 15:12

Како се људи који су годинама ведрили и облацили овом сиротињском опстином могу погледати у огледало????Купују се бијесна аута а рупе по путевима једна на другој!!!!Сто је народ сиромаснији,лаксе манипулисати с њим.Андриц нас је непогрешиво описао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ццццц

02.01.2021 15:36

Покажите мигрантима,ко је... Наш народ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коријења

03.01.2021 20:44

...имамо! Бујрум на клопу!

ОДГОВОРИТЕ