Меркелова: Нова година доноси велику наду

Немачка канцеларка Ангела Меркел поручује да 2021. година доноси велику наду и захваљује градјанима за "историјски напор" у борби против епидемије, преноси ДW.

Свијет 31.12.2020 | 09:15
Меркелова: Нова година доноси велику наду

"Ови дани и седмице – и ту нема шта да се улепшава – тешка су времена за нашу земљу. И тако ће остати још дуже време", каже канцеларка Ангела Меркел у свом вероватно последњем новогодишњем обраћању градјанима које се традиционално емитује на јавном сервису последње вечери у години.

Канцеларка додаје да је за људе који тугују за најближима или сами осећају последице вируса горак осећај када "неки непоправљиви негирају постојање вируса".

"Теорије завере нису само неистините и опасне, оне су циничне и сурове према овим људима", каже Меркел у говору чији се текст раније доставља медијима.

Меркел каже да је 2020. била година у којој су "многи превазилазили себе, а нису то оглашавали на сва звона" – попут лекара и медицинских сестара у болницама и старачким домовима или војника који помажу у превазилажењу пандемије, продаваца, возача, поштара, васпитачица, наставника и полицајаца…

Почетак вакцинације је, како каже, нада на лицима.

"То су лица првих вакцинисаних, најстаријих и њихових неговатеља и неговатељица и медицинског особља", наводи Меркел и додаје да ће се вакцинисати када дође на ред.

Како је Меркел одавно најавила политичку пензију после избора на јесен 2021, овај њен 16. новогодишњи говор је вероватно и последњи.

"Никада у последњих 15 година није нам свима заједно овако тешко пала стара година – а упркос бризи и скепси, никада нисмо са толико наде гледали у нову годину", поручује немачка канцеларка, наводи ДW.

(Бета)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Бато

31.12.2020 10:52

Носи јос горе до апикалипсе антихриста и смака света управо они прицају о лазном добру без истинског прилаза проблему

ОДГОВОРИТЕ
Name

Покрали све

31.12.2020 11:31

У праву си Бато.Марионете Антихристове прицају о добру на земљи.

Name

Босанац

31.12.2020 11:37

Ништа она није боља од гејтса, сви европски предсједници су поданици сатанистичке политике...

Name

Доћи ћеш и ти на ред

31.12.2020 11:19

Свака дјечија мигрантска суза тешка је ко један Минхен. Очекуј, добру 2021. годину. Можеш како хоћеш,али нећеш докле хоћеш.

ОДГОВОРИТЕ