Станић: Шећерана се може продати, Додик тражи пуно пара

„Ситуација у Шећерани се могла ријешити на бољи начин. Ја лично знам да је тамо било озбиљних партнера да наставе производњу. Лично ми је рекао власник Пољопривредног комбината „Кутјево“ Енвер Моралић да је по препоруци тадашњег предсједника Хрватске Јосиповића био код Милорада Додика и да је пробао да договори да се настави дјелатност, али да не може договори са Додиком, јер Додик хоће пуно пара“, истиче Станић.  

Република Српска 30.12.2020 | 19:45
Станић: Шећерана се може продати, Додик тражи пуно пара

Због постојања судске и стечајне мафије, дугогодишњих  извршних и стечајних поступака долази до смањења интереса за улагањима у Републици Српској. Као  најадекватнији примјер, шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини РС Миладин Станић навео је Фабрику шећера у Бијељини.

Бијељинска Шећерана у стечају је дуги низ година. Бројне лицитације за њену продају биле су безуспјешне. Фабрика која се процјењивала на 10 милиона марака приликом прве лицитације, сада се продаје по много нижој цијени. Посљедњи у низу заинтересованих купаца је фирма „НСГ Рент“ из Зворника, која је основана прије само неколико мјесеци. Управо та фирма, али и комплетан поступак продаје Шећеране је споран, каже Шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини РС Миладин Станић.

„Купац иза којег стоје моћни људи, раде управо оно што раде чланови, односно ближи чланови  породица највиших функционера СНСД-а. Купују фабрику, Шећерану која је у инвестицији коштала 180 милиона долара , продају је за 3 милиона марака да би исјекли процесну опрему фабрике. Отприлике процјена је да има вриједност 10 милиона марака да би добили у 3 милиона марака 500 хектара земљишта и да би добили објекте Шећеране“- истиче Станић.  

Миладин Станић мишљења је да се ситуација у Шећерани могла ријешити на бољи начин да у све радње око стечаја нису упетљани функционери РС.

„Ја лично знам да је тамо било озбиљних партнера да наставе производњу. Лично ми је рекао власник Пољопривредног комбината „Кутјево“ Енвер Моралић да је по препоруци тадашњег предсједника Хрватске Јосиповића био код Милорада Додика и да је пробао да договори да се настави дјелатност, али да не може договори са Додиком, јер Додик хоће пуно пара“, истиче Станић.  

Станић наводи, да Шећерана није усамљен случај. 

„На сличан начин мора или ће завршити и једина прехрамбена индустрија у области прераде хране у стечају. Дуг је неких 12 милиона марака, прерада кукуруза у Драксенићу. На потпуно исти начин мора завршити. Фармланд је опрано 83 милиона марака, на потпуно исти начин мора завршити УНИС Дервента гдје је опрано 400 милиона марака, од чега десетине милиона марака новца грађана РС и нажалост кад - тад ће иста судбина задесити и нафтну индустрију у Броду“, појашњава Станић. 

Закључује да због корумпираног система и небриге  о јавним средствима, у сфери стечајних и извршних поступака пропада на стотине милиона марака, додајући да до тога долази и због некомпетентних представника Пореске управе, ИРБ-а и Министарства финансија РС.

(БН ТВ)

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Револтиста

30.12.2020 19:26

ПА СВИМА ЈЕ ЈАСНО ДА ДОДИК МАФИЈАС ИЗ ЛАКТАСА ТРАЗИ ПУНО ПАРА ДА ОДБИЈЕ СВЕ МУСТЕРИЈЕ И ДА НА КРАЈУ СА СВОЈИМ ПОСРЕДНИЦИМА КУПИ СЕЦЕРАНУ ЗАДЗАБА..СВЕ СУ ТО ГЛОДАВЦИ НАРОДА И ОВЕ ДРЗАВЕ,АЛИ НАРОД ТО ВОЛИ ПА НЕКА ИЗВОЛИ.НАРОДУ И ТРЕБА ТАКО САМО ЈЕДАН ДАН КАД ВИСЕ НЕ БУДЕМО ИМАЛИ НИСТА А ТОЦЕ ДА БУДЕ УСКОРО СТАЦЕМО ОНДА ПИТАМ ЈА НАРОД КОЈИ ГЛАСА ЗА УНИСТИВАЦЕ ДРЗАВЕ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лактаси

30.12.2020 20:26

Управо то,као сто је РАОП заврсити.

Name

Преле

30.12.2020 22:49

Миле Бурле највеци српски лопов и пљацкас Републике Српске вецу мрцину и криминалца нас народ није видио.

Name

Остао без фабрике

31.12.2020 08:51

Шећерана се не сме продавати, шећерана је власништво државе као и хидроелектране и термоелектране, и такви стратешки гиганти треба да повуку развој приведе. Код нас се сами мисли о томе да нешто продамо шта још имамо, од рудника, хидропотенцијала до свим преосталих ресурса привредних и природних. Стоп расподајама онога што су накада држава и народ стварали.

Name

Прле

30.12.2020 19:29

Па наравно да предсједник неда у бесцјење како сте навикли зато што мисли о свом народу и интересима републике српске. Како сте брзо заборавили да је продо телеком за милијарду марака а говорили су да не вриједи ни 500 милиона!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре прле

30.12.2020 20:23

Продао телеком и паре опрао. Обогатио се он и његови црвени кмери.

Name

Ре

30.12.2020 20:34

Срећа па имамо тебе да нас подсјетиш на те маестралне потезе. И шта кажеш.... Дупла цијена .... Хахахахахаа

Name

Коментар

30.12.2020 20:38

Костуница је то направио,да умјесто 650 милиона марака се купи yа 650 милиона евра,иy разлога сто Србија није могла да директно помазе Републику Српску,а водјен мисљу да це за 650 милиона марка висе плацених да се направе творнице,развије привреда и народ ове боље зиви.И да је тако способан као сто погресно мислис,па ваљда би после јос несто успјео да прода добро,а напротив,све је продавано будзасто(нпр.Нафтна индустриа РС пропала,то само овде мозе са оваквом власцу) и јос задузена Република Српска за неких 3 милијарде марака.Паметном довољно!

Name

Ре ре прле

30.12.2020 20:40

Кад је Телеком продаван, Додик је био опозиција. Дос а о је таман да покраде новац који је легао на рацун. Али дзба је глупом објасњавати.

Name

Мики

30.12.2020 19:37

Пуна подрска за господина Додика.Цекамо те легендо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Мики

30.12.2020 20:49

Миско! Врати се у сколу.

Name

Ре Мики

31.12.2020 04:24

Мики, води га себи куци. Цекамо и ми сви Додика због „иконе“, коју це казну добити.

Name

Ре

31.12.2020 07:34

Легенда се претворила у миса.

Name

Зизи

30.12.2020 19:40

Нисте објаснили како Додик зели висе пара. Мислите у свој дзеп. Ста он има са сецераном? Ту се раде многе мутне радње. Друга ствар коју треба преиспитати је поријекло пара. Откуд појединцима 10 милиона марака. Многи наси људи су провели цијели зивот радеци на западу па немају милионе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А икснана

30.12.2020 19:59

Па немој је продати, шта

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

30.12.2020 20:08

Па Додик је и окупио полуписмене фукаре да би могао владати с њима, довољно је да погледамо ону министарку Зору и све је јасно

ОДГОВОРИТЕ
Name

искоса

30.12.2020 20:11

Ово је богу плакат шта се ради

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па ти плачи

30.12.2020 20:40

ако ти се плаче.Шта је требао,као Иванић продавати за 1 марку?! Када цијени,зашто толико цијени,када прода јефтино,опет не ваља.

Name

Лактаси

30.12.2020 20:14

Хоце да заврси као РАОП.да И они могу уградити у своје дзепове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

30.12.2020 20:23

Па у Брчком има шећерана, то јесте пуниона увозног шећера, зар мислите да њима треба конкуренција на тако малом простору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

31.12.2020 10:47

Та шећерана је доминантно увозно-извозно оријентисана, тако што увози шећерну трску, а извози шећер. Само мањи дио производње исте, заврши на домаћем тржишту, пошто преплављени смо увозним шећером, те стога, постоји простор и то огроман простор, за фабрику шећера, која би шећерну трску набављала од домаћих пољопривредника и пласирала шећер доминантно на домаће тржиште, тако да шећерана у Брчком није кокурент шећерани у Бијељини.

Name

ВЛАСТ

30.12.2020 20:56

ПА И БУДАЛИ ЈЕ ЈАСНО ДА ЈЕ ПРИЈЕ ГОДИНУ ДАНА БИЛА ПОНУДА ПЕТ МИЛИОНА ЕУРА - И ОДБИЈЕНА . А САДА СЕ ПРОДАЈЕ ЗА ТРИ МИЛОНА МАРАКА . У ТАЈ КРИМИНАЛ МОРА БИТИ УПЕТЉАНА ВЛАСТ , САМО ДОКЛЕ ЦЕ ТО ТАКО БЕЗЛИЦНО , БЕЗКУРПУЛОЗНО И НА ОЦИГЛЕД СВИХ ..... ВАЉДА МОРА И ТУ ДОЦИ ДРАСКО ИЛИ НЕКО КАО ДРАСКО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јес.

30.12.2020 22:58

Сецерана и остале фабрике у БиХ су јос за време васе власти пропале или пропадале. Па тако да цудо није сто и сад пропадају или су пропале тотално

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

31.12.2020 10:58

Фруктона је за вријеме СДС-ПДП владавине била успјешан примјер приватизације, док у вријеме Додика, та иста фирма је пропала, усљед муљања са хипотеком од стране њеног власника. То је само један од примјера успјешне приватизације у доба владавине СДС-ПДП власти, а која је у доба владавине Додика, претворила се у сушту супротност. Да не заборавим и Чајавец, који је преживио рат, само није успио да преживи Додиков закон о приватизацији. Све што је преживјело рат, па чак и транзицију, Додик је послао на економско гробље. Дакле чак и фабрику сокова, да не заборавим и фабрику за прераду воћа у Добоју. Сваки даљи коментар је сувишан.

Name

Власници

31.12.2020 00:55

Какви три милионе марака, шта лупате ту? Ми то мутимо друкчије, немате ви појма како се паре перу. Само кад срушите ову власт и одмах (али одмах) похапсите десетак главних људи у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Партизан

31.12.2020 08:06

Телеком је продат да се напуни празна буџетска каса и да се крене напред. Послије тог потеза ствари су кренуле на боље: плате и пензије се редовно исплаћују, чак је направљен ауто пут Бањалука-Градишка, нови комплекс и зграда владе као светионик Републике нам Српске а да не спомињем МУП који је заслугом тадашње власти остао јединствен и тако даље. Народ то добро памти. Не кажем да је све добро али је пуно боље него што је било. Уосталом, није битно ко је шта урадио или није, морамо бити јединствени јер само тако можемо опстати а народ на изборима нека одлучи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заслуге?

31.12.2020 11:52

Ништа ваша "влада" није урадила. Све су то били притисци на Бошњаке и ствари су унапријед биле постављене тако да полиција тзв РС опстане... Зато, мало мање цинизма!

Name

Ре

31.12.2020 13:42

Чуј овога није важно шта је ко радио, е свашта да прочитам. Па дај друже да те покрадено и иселимо из куће или стана па ће мо реци није важно шта је ко радио важно да смо заједно.