Оптужница за злочине над Србима у Зворнику

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против шест лица која их терети за учешће у широком и систематском нападу на цивилно становништво српске националности на подручју Зворника и околине.

Босна и Херцеговина 30.12.2020 | 16:41
Оптужница за злочине над Србима у Зворнику

Оптужница је подигнута против Шемсудина Муминовића /57/, Мује Муратовића /60/, Расима Омеровића /52/, Асима Алића /61/, Фадила Мујића /72/ и Исмета Мемића /50/, саопштено је из Тужилаштва.

Они су оптужени да су у периоду од 8. октобра 1992. до 6. јула 1994. године учествовали у широком и систематичном нападу на цивилно становништво српске националности на подручју Зворника и околине, током којег су почињена убиства 10 цивила и заробљавање, мучење и убиство три ратна заробљеника припадника Војске Републике Српске, намјерна наношења снажног физичког или психичког бола према тројици ратних заробљеника, те повреде физичког интегритета или здравља цивилним жртвама српске националности.

Они су оптужени да су знали за злочин који су починили њима подређени војници, пропустили предузети нужне и разумне мјере да спријече убиства и нечовјечна поступања да би починиоци били откривени, процесуирани и кажњени за ратни злочин, а Исмет Мемић оптужен је да је лично учествовао у мучењима и нечовјечним поступањима према ратним заробљеницима.

Шемсудин Муминовић оптужен је да је као командант 206. бригаде такозване Армије БиХ починио кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва и ратних заробљеника, Мујо Муратовић, као командир Шетићке чете, кривично дјело ратни злочин, те Асим Алић, као начелник СЈБ Сапна, и Фадил Мујић, командир Полицијске станице Сапна и Исмет Мемић починили кривично дјело ратни злочин против ратних заробљеника.

Наводе оптужнице Тужилаштво БиХ ће доказивати позивањем 182 свједока и прилагањем око 550 доказних материјала.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ. 

(Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ЗА РИПЛИЈА

30.12.2020 15:56

ЗА РИПЛИЈА. НЕ МОГУ ВЈЕРОВАТИ. ЗАР ЦЕ ТО БРИТАНИЈА ДОПУСТИТИ СВОЈИМ ВЈЕРНИМ САВЕЗНИЦИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

30.12.2020 15:56

Е богу хвала да неко одговара за муцење и убијање срба до сад су били само срби злоцинци а сви исто радили теско оном ко је осто на супротној страни свеједно на нацију свима се исто писало јадни тај народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБИН

30.12.2020 16:39

БЕЗ РАЗЛИКЕ КОЈЕ, СТАЈЕ И ОДАКЛЕ ЈЕ СВАКИ ЗЛОЦИНАЦ ТРЕБА ДА ОДГОВАРА ПА МАКАР ДАЈЕ И МОЈ СИН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Факт

30.12.2020 22:21

У потпуности се слажем