Биће потреса на Балкану, дуго је тло мировало

- У наредних 10 до 15 година може се очекивати да ће се на простору Балкана опет десити врло снажан земљотрес, каже сеизмолог Славица Радовановић.

Регион 30.12.2020 | 07:20
Биће потреса на Балкану, дуго је тло мировало

Према њеним ријечима, тешко је рећи где ће се ти земљотреси догодити, али како каже постоје простори у Македонији, у Бугарској, Румунији, па и у источној Србији у којима дуги низ година нису.

Она је за Телеграф.рс рекла да Хрватска не би требало да очекује јачи земљотрес од овог који ју је јучр погодио од 6,3 степена по Рихтеру као и да се такав потрес не очекује ни у близини, али да је овај земљотрес још један доказ да је очигледно почео циклус јаких земљотреса на простору Балкана.

“А зашто? Зато што је сеизмичка активност на Апенинском полуострву имала неколико снажних италијанских земљотреса. Ми сеизмолози смо тада рекли да ће се сигурно прелити та сеизмичка активност на простору Балканског полуострва где дуг низ година није било најјачих земљотреса, а нарочито у том приморском делу где је последњи био у Црној Гори 1979. године.

Значи, након тога догодила се Албанија која, такође, јако дуго низ година није имала јаких земљотреса. Онда је започела сеизмичка активност код Загреба да би се догодила два јуче, и овај земљотрес данас код Петриње"”, објашњава Радовановић, бивша директорка Сеизмолошког завода Србије, а сада директорка фирме сеисмо.ср.

Према њеним речима, када се пролетос догодио земљотрес код Загреба онда се пореметила та крхка равнотежа која је постојала, па су се догодила ова два земљотреса јуче код Петриње и овај магнитуде 6,3 степена по Рихтеровој скали.

Максимална очекивана магнитуда за Загреб је, такође, преко 6 јединица по Рихтеру, као што је овај био у Петрињи, али не дешавају се два земљотреса тако блиских магнитуда, нити просторно близу један другом, нити временски, објашњава.

Како каже, потребно је да продје значајније време да би се у том истом региону, примера ради Загреб-Петриње обновио тако јак земљотрес.

Зато, додаје, нико у том простору нема разлога да сада страхује. Али, постоје други простори на Балканском полуострву где јако дуго није било јаких земљотреса, а сеизмичка активност је лагано расла.

"Када кажем на Балканском полуострву, значи и чак од Истанбула, од самог краја тог простора, где дуго није било јаких земљотреса. Кроз историју, било је ситуација да се у неколико година догоди неколико јаких земљотреса. Сетите се 1963. био је у Македонији, да би 1969. године био у Бањалуци", навела је.

Било је потребно неколико година да продје да се деси јак земљотрес, условно речено, у истом простору.

"Сада можемо очекивати у наредних 10 до 15 година да ће се у неком другом простору Балкана опет десити земљотрес врло високих магнитуда, при чему у Србији земљотреси немају овако високе магнитуде какав је био петрињски. Наши максимални земљотреси су имали магнитуде до 6 јединица Рихтерове скале", нагласила је.

У овом контексту, Радовановић каже, да је сеизмичка активност на Балкану очигледно почела.

"Знали смо..." 

Томислав Фикет, заменик директора хрватске сеизмолошке службе каже да је сада проблем што је јучерашњи потрес, који је био снажан, ослободио велику количину енергије. "Ме знамо хоће ли деловати на остале критичне тачке и активирати их. То је незахвално прогнозирати, надамо се да неће", каже Фикет и истиче да код потреса нема предвиђања.

И он напомиње да је био дуг период сеизмичке неактивности, а сад имамо појачану активност, али у Хрватској су овакве серије потреса ретке.

"Ми смо свесни да смо потрошили време и да смо имали више времена него што је уобичајено за ово подручје Загреба, једно дуже време смо били мирни. Што је то прекорачење било дуже, ми смо били нервознији јер смо знали да постоји реална опасност да се потрес догоди", казао је Фикет.

(Тањуг/Индеx)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Скептик

30.12.2020 06:39

Прво нас плаше епидемиолози а сад и сеизмолози. Дочекали су својих пет минута.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар 2

30.12.2020 07:26

Немају они појма они само нагадјају.то је бозија воља и то нико незма док се не деси..ови само призељкују.будсле..

Name

Ратко

30.12.2020 07:03

Мислим да је боље да имамо потресе "из земље" него "са земље". Овим мислим на земљотресе који су природни и на ратове који су ван сваке памети. Интересантно је да, кад смо имали земљотресе, нисмо имали ратове. Као уцесник рата, бирам земљотресе, породицама настрадалих саљем сауцесце, али ипак је то миноран број у односу на страдале у ратовима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

30.12.2020 07:08

Умјесто да смирују народ ове насе будале дижу тензије и плаше народ, е бас сте неодговорни и мрацњаци.

Name

хм

30.12.2020 08:18

упитно је све ста је природно, јер у данасње вријеме постоје технологије за манипулацију климатским појавама као сто је ХААРП

Name

Ре

30.12.2020 07:40

Сад сви одједном сеизмолози.Нако 3 дана се огласавају.То је најбољи посао на свијети.Отресе земљотрес.Изадјес.Казес био земљотрес.И то је то.Мало паметујес и то је то.Боље да де угледају на Игора Костолеца цовјекс који је до ссд предвидио сваки потрес у минуту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пуко набадање

30.12.2020 08:14

Нема предвидјања али једно је сигурно да це бити а када, гдје, које јацине....?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познавалац

30.12.2020 08:14

Рече један сеизмолог у Хрватској послије првог јаког земљотреса неће више бити јачег земљотреса кад оно трас. Сеизмолози најбоље је да ћутите, само се проваљујете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

30.12.2020 08:58

могу вам рећи да Бањалука није грађена по прописима сигурности градње и надоградње.. па можете очекивати велику катастрофу на нашем подручју.. јер зграде су надограђене са додатним спратовима самл због зареде а ни нова градња није довољно јака.. опасност је на видику.. најбоље на селу живјети и бити земљорадник

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

30.12.2020 09:38

Море бит' бидне.... А и немора

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ух јеси открио Америку

30.12.2020 15:43

Плачи своју диплому о дирек. Па сви ми знамо,ко год је вјерник било које вјере,да ће се десити катаклизма. Након овог потреса, сви су одједном паметни. Бог и само Бог зна, шта ће бити и када ће бити. Твоје није да ти паметујеш о томе, него да кажеш овом народу, најбољи начин заштите, начин поступања у случају да се неко нађе у кући, напољу, у ауту, у школи...итд. Ти ћеш некоме рећи кад ће бити наредни земљотрес. Покријте се ушима. Немате појма ни о чему. Не радите свој посао,него паметујете и плашите овај ионако уплашени народ. Пих,срам да вас буде. Стручњак до стручњака.

ОДГОВОРИТЕ