У страху од новог земљотреса: Пред нама је бесана ноћ!

Грађани Бањалуке који су 1969. године преживјели земљотрес најбоље знају како је данас било у Петрињи. Готово идентична јачина земљотреса била је прије 51 годину у Бањалуци. Ипак, ова ноћ, што се тиче грађана у Републици Српској, биће најтежа становницима Костајнице која је свега на 25 клометара од данашњег епицентра земљотреса.

Република Српска 29.12.2020 | 20:36
У страху од новог земљотреса: Пред нама је бесана ноћ!

Ноћ у својм кућама неће провест 80 грађана Костајнице. Смјештени су у фискултурну салу јер су им у земљотресу оштећени станови и куће. Питање је да ли ће ико од њих моћ да спава.

Дакле, Костајница је локална заједница која је материјално најтеже у БиХ погођена земљотресом, а лакше су повријеђене двије особе.

– У вријеме земљотреса био сам у згради општине, све се затресло, зидови попуцали, дигла се прашина а радници су у паници истрчали вани. Од тада је почела агонија многих мојих суграђана, али сам охрабрен њиховом дисциплином и помоћи коју су нам обећали током поподневне посјете Жељка Цвијановић, предсједница РС и Радован Вишковић, премијер РС – каже за Српскаинфо Никола Јањетовић, начелник општине Костајница.

Како је објавио Републички хидрометеоролошки завод РС, земљотрес је лоциран у 12.19 часова, са магнитудом 6,3 јединица Рихтера и процијењеним интензитетом у епицентралној зони од 8 до 9 степени Меркалијеве скале, на територији Хрватске са епицентром у региону Петриње.

Интензитет земљотреса који се осјетио у локалним заједницама које су ближе епицентру, дакле у Крајини и Поткозарју био је од шест до седам степени по Меркалијевој скали.

Руководство Републике Српске, на челу са Жељком Цвијановић и Радованом Вшковићем одмах данас су посјетили Костајницу и Козарску Дубицу и обећали помоћ, прије свега у обнови порушенх објеката.

Потрес који је задесио сусједну Хрватску, оштетио је суд, општину, школу и још неке јавне и стамбене зграде у Козарској Дубици, али страх који је становништво доживјело много је већи од штете, рекао је за Српскаинфо начелник ове општине Раденко Рељић.

На улицама се могу видјети грађани који се још увијек не усуђују да уђу у своје домове, иако се приближава мрак, а вријеме је све хладније.

– Са страхом и језом ишчекујемо ноћ. Плашимо се, све нас ово подсјећа на рат – каже Сретен Павловић, Дубичанин, који је био у свом стану кад се земља затресла.

Истовремено је на улицама Бањалуке владао прави хаос.

Овај град још памти природну катастрофу која га је задесила прије 51 годину, па свако подрхтавање тла изнова узнемири становништво. Дањашњи потрес умногоме је подсјетио људе управо на тај догађај.

У Бањалуци нису забиљежене материјалне штете, ипак у појединим домаћинствима попадале су флаше и књиге са полица.

Земља се тресла сигурно петнаестак секунди. Таман када су људи помислили да престаје, услиједио је најјачи потрес.

Људи су инстинктивно изашли из кућа и зграда, у граду се убрзо створила велика гужва.

– Била сам сама у стану и спремала сам се за другу смјену на посао. У тренутку се све затресло, зграда се буквално љуљала. Никада нисам ово доживјела. Иако је трајало неколико секунди, била је то вјечност. Надам се да ће се завршити на овоме – каже Бањалучанка Драгана Бијелић за Српскаинфо.

Они радници који су били на послу за вријеме земљотреса су пожурили кућама, због чега је дошло и до саобраћајног колапса.

Ситуацију су додатно отежавали и искључени семафори. Путници који редовно користе јавни превоз причају да је редовна вожња од 20 минута, данас трајала чак дупло више. 

Друга смјена у школама је одмах отказана, а Министарство просвјете РС је са данашњим даном прогласило крај првог полугодишта које је требало да буде завршено сутра.

Такође, родитељи су морали да дођу по дјецу у вртиће, а васпитачи чекају даља упутства што се тиче наставка рада.

Према посљедњим информацијама, седам особа је погинуло у разорном земљотресу који је погодио подручје Петриње у Хравтској, а међу њима је и дјевојчица од 12 година. Повријеђених има на десетине.

Надлежни су издали препоруке за понашање за вријеме земљотреса:

- Уколико је особа у кући за вријеме земљотреса, препорука је да нађе заклон на безбједним мјестима, као што су довратници, носећи зидови, мјесто испод стола, чврстог намјештаја, те да покрије лице и главу рукама и склони се у угао унутрашњих зидова просторије и ту остане док потрес траје.

- Потребно је удаљити се од стакла, прозора, спољних зидова и врата, као и било чега што може да падне, попут лустера или полица, а, уколико је особа у кревету, потребно је да се спусти поред кревета и заштити главу.

- Истраживања су показала да највише повреда настаје кад људи покушавају да изађу из зграде за вријеме потреса, те да, зато, све док земљотрес траје, треба избјегавати степеништа и лифтове, које не треба користити, нити треба излазити на терасу или балкон.

-Уколико се налазите у неком јавном објекту током потреса, треба се држати даље од масе људи која се у паници креће ка излазима.

- Ако је особа на отвореном током земљотреса, препорука је да се склони од уличне расвјете, електричних каблова и зграда, а упозорава се да је највећа опасност у близини грађевина, на излазима и уз спољне зидове.

(БН/Српскаинфо)

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Q

30.12.2020 05:49

Помоћи се мора и треба на све могуће начине. Само без фонда солидарности са директором, замјеником, управним и надзорним одбором са по десет чланова, који су обавезно секташи.

ОДГОВОРИТЕ