Зашто се БиХ нашла на неславној листи?

Босна и Херцеговина се нашла на листи главних држава у којима финансијске институције проводе трансакције које укључују значајне износе новца који потиче од трговине наркотицима, говори овогодишњи извјештај америчког Стејт департмента, сазнаје „Дневни аваз“.

Босна и Херцеговина 28.12.2020 | 19:29
Зашто се БиХ нашла на неславној листи?

 Уз Албанију једина је држава из регије која се нашла на листи неколико десетина свјетских држава које институције САД на тај начин препознају, а на листи су махом егзотичне офшор оазе и само неколико европских држава.  

Сигуран транзит

Већ годинама је Босна и Херцеговина етаблирана као држава транзита наркотика и прања новца од прљаве трговине опојним супстанцама. Упркос чињеници да полицијске институције воде борбу против ове пошасти, великих резултата нема, а запљене наркотика су ријетке и, углавном, ограничене. А, БиХ и даље у међународним круговима важи као земља „сигурног транзита“ за наркотике и мјесто гдје се без већих проблема пере прљави новац.  

Није искључено да су можда и главни узрок таквог стања открили и сарајевски полицајци који су у својим исповијестима за „Дневни аваз“ навели разлоге због којих им је онемогућен рад.

Наиме, шест искусних сарајевских инспектора, од којих је већина радила годинама на најтежим случајевима трговине наркотицима, буквално преко ноћи је остало без могућности да обављају свој посао. Њима је издат својеврсни „декрет“ да могу имати приступ тајним подацима, на основу Закона о заштити тајних података, о чему, првостепено, одлучује Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ.

Да би, у складу са законом, постојао надзор над таквим радом успостављена је државна Комисија за рјешавање жалби у поступку безбједносног провјеравања. Међутим, проблем је настао када је, судећи према оптужници Тужилаштва БиХ, мимо законских процедура и услова, у ту комисију инсталиран Муриз Друшкић, руководилац из ОБА који је у случају шест сарајевских полицајаца управо радио спорне безбједносне провјере. Тужилаштво БиХ је покренуло и закључило провјере о начину на који је проведено спорно именовање у Комисији за рјешавање жалби у поступку безбједносног провјеравања.

Међутим, краци ове афере иду много дубље, судећи према исповијестима полицајаца међу којима су и Сенад Муслим, Емир Ефендић, Фикрет Ибрица и Мирнес Хоџић. Наиме, они тврде да није само проблематичан начин на који је именован члан државне комисије, него је много гори и опаснији мотив због којег су они уклоњени. Спорно именовање у државну комисију, за шта су пред Судом БиХ оптужени Мехмедагић и државни министар безбједности БиХ Селмо Цикотић, само је врх леденог бријега.

Према исказима оштећених полицајаца, они су водили озбиљне истраге о трговини наркотицима те сматрају да имају разлога вјеровати да су тиме помрсили нечије рачуне, посебно јер кажу да су истраге водиле до појединаца из врха обавјештајне службе.

Опсежна истрага
 
"Сметале су им наше истраге и сазнања до којих смо дошли о појединцима који су на челу безбједносног апарата. О томе се већ воде истраге. Организовани криминал и путеви дроге које смо открили коштао нас је посла", рекао је Мирнес Хоџић, један од полицајаца који се суочио са санкцијама, јер је радио свој посао.
 
Искази искусних и доказаних полицијских службеника које је објавио „Дневни аваз“ озбиљна су и довољна индиција да у свакој нормалној држави буде отворена велика и опсежна истрага којом се мора утврдити је ли доиста врх обавјештајне службе опструисао истраге о наркотицима, по чијем је то налогу и у чијем интересу рађено. 

 Афера "Безбједносне провјере" није само питање једног именовања у државну комисију, него она мора отворити много већу операцију борбе против организованог и од државе потпомогнутог криминала, због чега константно завршавамо на најцрњим листама међународних организација и моћних држава.

Неџад Корајлић, стручњак за безбједност и професор на Факултету за криминалистичке науке у Сарајеву, рекао је за „Аваз“ да у конкретном случају за шест припадника МУП-а КС не може говорити, али све се мора испитати. 

- Осим МУП-а КС, одговорне да се све разјасни су и полицијске агенције од којих МУП КС затражи помоћ да изврше провјере. Ту МУП КС мора рећи шта је разлог, зашто су мањкаве и шта је било. Генерално, зависно од типа провјера, све се мора видјети. Провјере за свако службено лице мора се урадити како треба, јер ради се о осјетљивим подацима који могу имати негативне посљедице на ток истраге - каже Корајлић.
 
(Аваз)
 
 

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Бл

28.12.2020 18:48

А полиција само води рачуна о радарима и паркинзима, смијесно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

28.12.2020 22:15

Па због тих сазнања је убијен Давид Драгицевић!

Name

....

29.12.2020 05:37

СвИ би леба без мотике

Name

Ново РС доо

29.12.2020 06:46

Хм, па већ 11 година се пере новац од дроге и оружја преко фирми Ново РС доо унд РСА Гаминг доо. Ове двије фирме уживају институционалну заштиту!

Name

Ре Ново РС

29.12.2020 08:07

Није 11 година него 20 година... Ново РС и РСА Гаминг плод сарадње са Кипра и фирме Глори..... Глори и Вада Делић(УНИБРОС СТЕЕЛ ЛТД) су Милорада Додика и Милу Радисића повезали са Аустријом и прањем новца..... Тренутно је Лутрија Републике Српске највећи проблем јер преко ње се пере новац..... Лутрију треба отети Милораду Додику и Мили Радисићу.....

Name

Тт

28.12.2020 18:48

Пси лају каравани пролазе, туго моја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кратко и јасно

28.12.2020 18:49

Фахрудин Радоњциц такав цовјек је био Министар ста даље коментарисати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

28.12.2020 19:34

Није само Радонциц проблем, то ми сви знамо. Све висе је насе дјеца овисника и породица завијених у црно због тога. Једино сто није у реду је цињеница да о томе прицају они који стоје иза овог зла које нас је снасло. Заиграце мецка пред свацијим прагом, а цеститим полицајцима свако добро од Бога, радо цемо помоци да превазидју овај јад који их је снасао.

Name

Лакаузер

28.12.2020 21:12

Дрзава је лоповска и мафијаска .мафијаси владају и зато су дали одријесене руке свему сто је стетно и сто неваља у насој дрзави..дрога проституција и разно разни сверцови..суда нема закон не постоји..јад и туга..

Name

Ако

28.12.2020 18:52

Неко у врху полицијских структура има везе са наркотицима? Ма није могуце...

ОДГОВОРИТЕ
Name

28.12.2020 18:56

Мислим да то знају сви функционери свих државних и ентитетских установа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знају

28.12.2020 21:42

Сви градјани.

Name

Игор

28.12.2020 19:23

Вријеме је да медјународне снаге Еуфора се врате у БиХ и да ослободе народ у Бих од Злоцинацки Нарко Организација Које владају Овом Дрзавом. Ако су досли 1995 да нас ослободе од рата ..ово сто нас је сада затекло је горе од рата. Убијају и трују дјецу и омладину дригама.Дилери угрозавају безбедност градјанима Бих .Нарко Мафија има дрзаву јаци су од полиције и дрзавном система.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

28.12.2020 20:05

Они су дрогу и донијели и они одлучују колико ће криминала да се деси. Схвати то.

Name

Све је умрезено

28.12.2020 21:41

Све се зна, нарко компаније, ције су и како делају.

Name

Игор

28.12.2020 22:30

Мрга па сто се онда не борите против мафије ако немас ниста са тим.потписао си уговор да радис у полициским слузбама слузис дрзави и под уставом си дрзаве..ако сте цисти изборите се стим полиција и војска нек се удрузи против нарко мафије..нецете јер вам је свима слатка пара коју вам доноси дрога. Тровати и убијати омладину дрогама а мислити себи добро и својој породици..стице вас свако зло који цините овом народу.

Name

Добој за Игор

28.12.2020 22:52

Они су и донијели то зло на насе просторе, поставили политицаре и министре који образа немају да за њихов и свој цар ту дрогу ваљују тј.омогуце јој несметан пролаз преко насе дједовине.

Name

Драган

28.12.2020 19:25

Среца па то код нас у РС нема... полиција све распродала :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар 2

28.12.2020 21:13

Бас тако свака ти је Његосева..

Name

Хе Хе

28.12.2020 19:35

Једино у БИХ наркомани никада не кризирају, све им доступно у свако доба. Та борба је углавном борба против конкуренције, на жалост али тако је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

28.12.2020 19:38

Ста нас брига за БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

28.12.2020 20:21

Само им давајте кредите и одржавајте мафију наа властти, па онда пишите извјештаје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

28.12.2020 20:23

Фахрудин Радончић на челу институције за борбу против наркотика и прања пара а Никола Шпирић на челу борбе против корупције и мита. Скривена камера или први април,шта ли је од тога двога или је то пак БиХ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

28.12.2020 20:24

Украјинско амбасадор таржи састанак са Трковичевом и тужиоцем Тадичком у вези ИконеНико ни мукајетПа да кажу није ваша ,јест ваша......ништа и чудимо се што смо на црној листи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заступљене су

28.12.2020 21:44

Све врсте мафије, сви сарадјују.... Мафијаска дрзава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КИКИ

28.12.2020 22:21

ЗНА СЕ ТО ВЕЦ СВЕ НАЈВЕЦА МАФИЈА ЈЕ У РС И ТО ЦЕЛИ СВЕТ ЗНА САМО ПОСМАТРАЈУ И ПУСТАЈУ БУДАЛЕ ДА СЕ ЈОС ВИСЕ ПОКАЗУ А ОНДА ДОЛАЗИ УДАРАЦ ЦЕКИЦЕМ У ГЛАВУ - УСКОРО .

ОДГОВОРИТЕ
Name

КИКИ

28.12.2020 22:23

ИМАЛ ГДЈЕ ПРЕЦЕДНИКА ?

ОДГОВОРИТЕ