Како обезбиједити независност правосуђа у БиХ?

- Да ли је ушла корупција, да ли је правосудна свијест у питању или незнање, а народ трпи. То процеси трају, то се намјешта, ко коме, ко како. Не може се ту ништа постићи. А о правди да не говоримо, а камоли о ефикасности - само један је од коментара грађана Републике Српске на (не)рад правосуђа у БиХ.

Босна и Херцеговина 27.12.2020 | 19:44
Како обезбиједити независност правосуђа у БиХ?

Ове, као и ранијих година, главне карактеристике судске власти у БиХ биле су нетранспарентност у раду, мито, корупција, криминалне афере. Дешава се да истраге које воде судови или тужилаштва често нису адекватно проведене, а оптужнице су непотпуне. Осим тога, спорна су и именовања судија и тужилаца на те функције. 

„Ја морам то заиста рећи, постоји један број судија који не познаје нормативни оквир ни у Републици Српској, ни у ФБиХ. Имамо неприхватљиву комбинацију закона и њихову примјену на конкретне случајеве, што се такође не смије радити у примјени закона. Имамо недовољно образложене пресуде, ту имамо нелогичности“, каже професор на Правном факултету у Бањалуци Иванка Марковић.

Адвокат Милан Малешевић сматра да је највећи проблем самог правосуђа то што се не процесуирају очигледни злочини, или привредни криминал и сличне ствари. .

Многи сматрају да је један од највећих проблема правосудног система БиХ - Високи судски тужилачки савет. Иако је Милан Тегелтија поднио оставку на мјесто предсједника овог савјета, иза њега су остале бројне афере, које су потресле правосуђе БиХ. Одласком Тегелтије, поставља се питање, да ли ће се кренути у рјешавање проблема у правосуђу, првенствено у ВСТС-у? 

„То се не може промијенити одједном. Он је правио систем по својој мјери. Ја мислим и знам, зато што се бавим тим послом, да нажалост ту има више категорија људи који урушавају правосуђе. У једном дијелу, то су људи који су некомпетентни, а који су дошли тамо, да ли по политичкој линији или су дошли преко неких контаката које су имали са тим људима из ВСТС-а“, сматра адвокат Драган Толимир.

Стручњаци са којима смо разговарали, сагласни су у у томе да огроман утицај на правосуђе има политика.

„Ја мислим да је правосуђе плијен политичара. Да су они успјели да убаце своје људе и да га контролишу изнутра. Немам другог објашњења. Видимо неке примјере заинтересованости. Тегелтијин одлазак је то показао, да су неки политичари озбиљно заинтересовани да он остане, да су га бранили, иако су сви аргументи били против“, рекао је судија у Суду БиХ Бранко Перић.

Ни грађани у највећој мјери, немају повјерење у рад правосудних инситутуција. 

„Да ли је ушла корупција, да ли је правосудна свијест у питању или незнање, а народ трпи. То процеси трају, то се намјешта, ко коме, ко како. Не може се ту ништа постићи. А о правди да не говоримо, а камоли о ефикасности.“

„Оцјена за правосуђе је минус 10. Јер ако је од 0-100, за њих је минус 10. Па везани су за мафију, криминал“, кажу грађани.

Колико је политика уплела своје прсте у правосудни систем, доказује и недоношење, по правницима, једног од најбитнијих закона за БИХ, а то је Закон о поријеклу имовине, што се избјегава годинама уназад.

(БН)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Сања

27.12.2020 19:03

А како министар правде доноси незаконита рјешења око постављења појединих директора? И сада хоће да промјени закон по хитној процедури. Е мој министре то те неће амнестирати кривичне одговорности!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.12.2020 20:05

Па криви су политикантска јефтина уплитања са поткивањима убацујуци корумпиране и странацке људе. А све у циљу не одговарати никоме сем самом себи

Name

ОЈТ БАЊА ЛУКА

27.12.2020 22:16

Треба се почети од Славице Матијаш и ОЈТ БАЊА ЛУКА. ОЈТ БАЊА ЛУКА и ОСНОВНИ СУД БАЊА ЛУКА СУ НАЈВЕЋА СРАМОТА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ЈЕР СУ ПИД КОНТРОЛОМ МИЛОРАДА ДОДИКА.

Name

Ре

28.12.2020 09:35

Сви знамо ко су корупини судије и тужиоци... Тако да никакве истраге нису потребне.... Поред Славице Матијаш ту су Милан Тегелтија, Милекић Миленко, Врећо, Врањес, Бајић, судија Бајић, Келеман, Селман итд...... Сав овај шљам се почисти за два дана.... Нема ту ниста нејасно....

Name

Ре

28.12.2020 09:56

Па Милорад Додик је мислио да це преко Славице Матијаш држати Ненада Нешића у страху и под контролом али се преварио. На крају крајева Нешић це доћи главе и Славици Матијаш и Додику.

Name

ЈБИХ

27.12.2020 19:06

Топ листа надреалиста - ремиx Аљкави БА.РС ЈБИХ менталитет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сунце

27.12.2020 19:24

Висите и блокирали правосуде сад други криви јака вамполитика ко кајс од опанака

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

27.12.2020 19:27

Једин о ријешење је да ЕУ обезбједи 5 добрих судија који би бли конкурсна комисија.И сви који се пријављују морали би се пријавити под шифром.....И тако изабрати све судије једно 10 год да очистимо шљам из судства и почнемо кажњавати лоповлук...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.12.2020 08:34

Како то извести? Конкурсна процедура тражи да доставиш дипломе и оде шифра. Знају одмах ко си. Заиста питам, како?

Name

Ма нетреба

27.12.2020 19:33

Нама то. Постоји виталнији интерес, треба само пласити о укидању Рс, угрозеност од свих и свацега, и онда је опет све у реду, опет ми клицамо, пјевамо зивјела иста. Онда су и гласови сигурни, њима њихове кримрадње цвјетају, а народ појма нема засто се исељава. И онда у дијаспори Ртрс о њиховим успјесима и родној Рс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

27.12.2020 19:48

Теско це судство и тузиластво уци у клосијек правде кад су кадрови доврата у криминалу питам се дали је иједна пресуда у задњих 20 година донесена у складу са законом па овдје несмијес ни пријавит корупцију јер одма против пријавитеља се подизе оптузница а оптузени се наградјује вецом функцијом нецете дуго треба то казнит на изборима и испитат поријекло имовине и на робију послати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сер од Добоја

27.12.2020 20:20

Тешко, тога нема ни у Србији, нема ни у државама ЕУ (Хрватска)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паметњаковиц

27.12.2020 21:56

Само странац мозе да уреди правосудни систем нико то други промјенити не мозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

27.12.2020 23:22

Одговорности тужиоца... Рок 30 дана да потврди или одбије оптужницу по пријави... Ако тужилац неће да потврди оптужницу лице које је поднијело кривичну може само покренути поступак пред судом.... Ако пресуда буде у корист оног што је пријавио кривично дјело, исту пресуду мора и тужилац да издржава... Знаци 3 члана кривичног закона се промијене и то је то... Кад тужилац буде имао одговорност радит ће свој посао по Закону...

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

28.12.2020 00:37

Ста ради министар правде АК.бринели се он изаста ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузилац

28.12.2020 17:22

РЕ, ти појма немас о цему прицас. Не потврдјује оптузницу тузилац, вец судија за претходно саслусање. Ко све овдје коментарисе правосудје и тумаци законе.

Name

Тропик Челинац

28.12.2020 06:31

Уставни суд РС обори одлуку општине Челинац о регулационом плану која је донесена како би тајкун Мића Тубак направио објекат велепродајни. Међутим он га свеједно изгради и стави у употребу. Дакле џаба и правосуђе кад институције РС не поштују одлуке судова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

правник

28.12.2020 06:57

Прво је неквалитетан кадар,некад је правник био одличан ученик из гимназије а данас ко хоће.Школство је темељ а све остало надоградња,како имати квалитет кад је уништено школство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

28.12.2020 07:16

Смијенити тренутну гарнитуру правника и посао завршен. Умјесто подобних запослити способне и то је то. Просто ко пасуљ. Знаћјући да многе очекује затвор са успоставом правне државе и у пракси, за очекивати је огроман отпор и разноразне сплетке од владајућих политичара, судија и тужилаца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

28.12.2020 07:34

Када се ријрсимо Додика Цовица и Гордане Тадиц мозда тада да правосудје крене радити по закону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

28.12.2020 08:00

Заборавите на право и правду од Словеније јужније

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зага

28.12.2020 08:50

Све је то пресипање из шупљег у празно,судови ће и даље кршити закон,недужни људи плацати и животима њихове идиотизме,невини бити у затворима,криминалци на слободи.То је слика јадне државе и њеног уређења! Ви,народе,ћутите и трпите!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еxперт

28.12.2020 12:42

Проф Марковић је у праву да су судије и тужиоци нестручни и никада неће знати да суде јер не знају основне правне појмове да би едукацијом надоградили стручност. Силне паре се бацају на едукацију у Центру за едукацију гдје сами себе едукују и узимају дебеле хонораре. То је превара. Нема јавности правосуђа па то ђубре суди самовољно противзаконито. ВСТВ ДИСЦ тужилац крије притужбе око1. 000 годишње а скоро свака притужба је кривично дјело судије.

ОДГОВОРИТЕ