"Најлуђа ноћ" биће као ниједна до сад

"Најлуђа ноћ" биће као ниједна до сад Владе широм Европе овог децембра су морале нађу баланс између сузбијања ширења корона вируса и омогућавања људима жељним опуштања да празнике прославе са породицом и пријатељима.

Свијет 27.12.2020 | 17:52
"Најлуђа ноћ" биће као ниједна до сад

Католички Божић обиљежиле су затворене границе, забране окупљања и катанци на локалима, а сада предстоји дочек “најлуђе ноћи” какав се не памти.

Наиме, у многим земљама су пооштрене мјере на снази током цијелог празничног периода, док су поједине владе одлучиле да “мијењају” Божић за Нову годину, па су тако 24. и 25. децембра попустили мјере, док су оне које ће важити за дочек додатно пооштрили.

То значи да ће већина Европљана 2021. дочекати под строгим рестрикцијама, а ово су неке од земаља у којима ће на снази бити полицијски час.

Француска је укинула наредбу о боравку код куће 15. децембра и замијенила је ноћним полицијским часом који није важио на Бадње вече. Међутим, он неће бити укинут 31. децембра, како је раније најављивано, да би се спријечила већа окупљања током новогодишње ноћи.

Предсједник Емануел Макрон је раније најавио да ће мјере бити постепено, ублажаване почевши од 28. новембра, али то није спроведено зато што бројеви у посљедње вријеме нису охрабрујући, нарочито када су у питању пацијенти на интензивној њези, којих и даље има више од 3.200.

Пољска уводи ванредни полицијски сат у новогодишњој ноћи од 19 часова до шест сати ујутру како би спријчила дочеке на отвореном, а од 28. децембра до 17. јануара, за вријеме распуста, такозвани национални карантин. У том периоду на кућним забавама не смије да се окупи више од петоро људи поред породице домаћина.

Аустрија је била једна од оних која је “жртвовала” Нову годину због Божића. Готово све мјере биле су попуштене 24. и 25. децембра како би грађани могли да се окупе са својим ближнима, али је већ од 26. проглашена трећа национална блокада која ће трајати мјесец дана.

Новим закључавањем поново је на снагу ступио цјелодневни полицијски час, а из куће је могуће изаћи у куповину свакодневних потрепштина, због одласка код љекара, на посао, али и пружања помоћи другима.

Пооштрене мјере предвиђају значајно смањење контаката, тако што је једном домаћинству омогућено да има контакт са само једном особом из другог домаћинства. То значи да ни за Нову годину неће бити могуће напуштати кућу без ваљаног разлога, као ни славље са онима који нису укућани.

Шпанија је увела “празничне мјере” које ће важити од 23. децембра до шестог јануара. За то вријеме на снази је забрана путовања између региона, али и ноћни полицијски час од 23 сата до шест ујутру.

Међутим, полицијски час за новогодишњу ноћ неће почети до 1.30 послије поноћи, а иста сатница је важила и за Бадње вече.

Грчка је у новембру морала да уведе национално закључавање, друго по реду ове године, након агресивног пораста броја случајева.

Од тада је продужавала закључавање два пута, посљедњи пут 14. децембра. Тада је олучено да ће ноћни полицијски час и забрана кретања између региона бити на снази и за божићне и новогодишње празнике, пише Блиц.

Ноћни полицијски час од 23 сата ступиће на снагу у Португалу 31. децембра, јер влада уводи мјере за смањење ширења корона вируса током обично прометне ноћи.

Прије двије недјеље, влада је рекла да ће људи моћи да се врате кући прије полицијског часа у два сата ујутру у новогодишњој ноћи, али претходно најављена поновна процјена мјера узела је у обзир тренутну пандемијску ситуацију и приморала владу на оштрије мјере.

Мађарска је почетком децембра одлучила да задржи рестриктивне мјере, укључујући полицијски час од 19 часова, најмање до 11. јануара како би спријечила ширење корона вируса. Једини изузетак је било Бадње вече када је полицијски час укинут.

Премијер Виктор Орбан недавно је јасно рекао да никакве прославе Нове године у земљи неће бити.

(Блиц)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

3509

27.12.2020 17:20

За Нову годину имаћемо славље уз виртуелну забаву. Дигитализације се проширује у све поре људског живота захваљујући ЦОРОНА вирусу који је постао веома опасан непријатељ досадашњег људског понашања, а наравно тиме и здравља читавог човјечанства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ееее

27.12.2020 17:28

Какви лазљиви морони...пландемију сире нато авиони а ове будале узимају људима људска права и врте лазни тест на изнад 40 циклуса.... до кад це овце ово да трпе кад се вец све зна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.12.2020 19:04

Ајде!?Свака цаст на тим "поузданим" информацијама.Нека си нам отворио оци.Ко би рекао да нас запрасују вирусима из авиона и хеликоптера?

Name

па нову

27.12.2020 19:30

годину и прије једва да је ко прослављао а камоли њој обрадовао када вец деценијама све гора и гора постаје

ОДГОВОРИТЕ
Name

?️

27.12.2020 20:03

Мени иста као и свака претходна...дан као и сваки други...ноћ као и свака друга... безначајна прослава обрта земље, исто да прослављамо сваки обрт мјесеца око земље ?

ОДГОВОРИТЕ