Најмлађи пацијент: Отклоњен тумор петомјесечној беби

У Универзитетској дјечјој клиници у Тиршовој оперисана је беба стара пет мјесеци која је имала тумор јетре.

Србија 27.12.2020 | 17:18
Најмлађи пацијент: Отклоњен тумор петомјесечној беби

Тумор је уклоњен посебном АЛППС техником која се изводи у два захвата, а оперисана беба је најмлађи пацијент у свијету којој је урађен овакав захват.

Операцију је извео тим љекара предвођен проф. Александром Сретеновићем из Тиршове и др Срђаном Николићем из Института за онкологију.

Николић каже за Тањуг да су беби тумор открили педијатри када је имала три мјесеца. Тумор у јетри био је величине 11 центиметара, а најприје је беба добијала хемотерапију у Дјечјој клиници у Тиршовој.

– Након хемотерапије тумор се смањио на шест центиметара. Онда смо проф. Сретеновић и ја одлучили да се уради операција, да покушамо да одстранимо тумор, а да сачувамо што више здраве јетре да би дијете могло да живи – наводи Николић.

Напомиње да мора да се сачува више од 30 одсто здраве јетре да би тај здрави дио могао да се регенерише и да пацијент може да живи. Урађени су неопходни снимци, а љекари су одлучили да је једино могуће да се покуша АЛППС методом која се ради код одраслих људи, а врло ријетко код дјеце.

– Операција је прошла добро, као и постоперативни ток. Када смо провјерили литературу видјели смо да је ова беба најмлађе дијете на свијету коме је урађена таква врста хируршке интервенција – рекао је Николић.

Појашњава да се АЛППС метода одстранивања тумора на јетри изводи у два захвата. У првом захвату се одвоје болестан од здравог дијела јетре, подвезује се главни крвни суд који доводи крв до јетре, али само грана која води крв до болесног дијела јетре, док се у здрав дио органа обезбиједи нормална прокрвљеност.

– Остави се мали доток крви и у тај болесни дио јетре да би могао да обавља било какву функцију. Здрави дио јетре се тако за кратко вријеме регенерише, да може да преузме комплетну функцију – појаснио је Николић.

За седам до 10 дана здрави дио јетре може да се дуплира и тек након што се регенерише може да се одстрани болесни дио органа.

Др Николић каже да је за ту врсту операције потребан мултидисциплинарни тим. Да онколози из Института за онкологију и хирурзи из Тиршове имају добру сарадњу посљедње двије, три године и да заједно учествују у лијечењу деце која имају туморе на јетри.

Тумори на јетри су ријетки код дјеце, а др Николић каже да су веома смртоносни уколико се малишани не оперишу.

Метода АЛППС се примјењује код одраслих и ово је први пут да је примјењена у Србији код дјеце, а беба од пет мјесеци је најмлађи пацијент у свијету оперисан овом методом. У литератури је описано да је најмлађе дијете које је оперисано до сада том методом имало 20 мјесеци и операција је урађена 2014. године.

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Зиво и здраво да је

27.12.2020 16:33

Брз и потпун опоравак малом андјелу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гацко

27.12.2020 16:56

Бозе помози малом анђелу брзо оздрављење

Name

27.12.2020 17:07

Брз опоравак и дуг зивот .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

27.12.2020 18:59

Брз опоравак најмлађем хероју на свијету. Натови отрови почињу да дјелују

ОДГОВОРИТЕ
Name

Италиа

27.12.2020 19:03

Видите да имамо и ми докторе свака им цаст а беби сво здравље овог свијета и пуно среце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

27.12.2020 20:04

Брз опоравак малом андјелу и све похвале докторима и свом особљу који спасавају зивоте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Олгица

28.12.2020 04:40

Сву срецу овог света нека ти подари бог.

ОДГОВОРИТЕ