Власт нема жељу да се обрачуна са корупцијом

Умјесто почетком 2019. године, Комисија за борбу против корупције именована је тек на крају ове године. Међу члановима су и појединци блиски власти. То је још један доказ неозбиљног приступа кључним проблемима у РС - поручују из опозиције и невладиног сектора. 

Република Српска 27.12.2020 | 16:31
Власт нема жељу да се обрачуна са корупцијом

На незаконите радње са коруптивним и криминалним предзнаком у наредном периоду указиваће чланови Комисије за борбу против корупције која је именована након скоро двије године кашњења.

Основна улога комисије која је у саставу Министарства правде РС је праћење спровођења стратешких докумената у области борбе против корупције. 

“Комисија је стално радно тијело за координацију и евалуацију спровођења Стратегије са припадајућим Акционом планом, те јачању међуинституционалне и међусекторске сарадње, у свим областима борбе против корупције у Републици Српској. 
Дакле, мандат комисије се директно реферира на период важења Стратегије и предметног Акционог плана”- пише у одговору Министарсва правде РС. 

Осим 17 пуноправних чланова, комисија има и шест чланова који учествују у својству посматрача. Међу њима су представници невладиних организација, студената, привреде и медија. Неки од њих веома су блиски или наклоњени власти. На јавне позиве пријављивао се и Транспаренси,  међутим, представници покрета који је посвећен борби за сузбијање корупције нису се успјели наћи у редовима ове комисије. 

 “Пријављивали смо се два пута, два пута је поништаван јавни позив. Трећи пут је објављен исти дан када је истицао јавни позив. Тада нисмо имали времена да се пријавимо и тада су изабрани сви чланови из реда невладиног сектора, наравно блиског властима у РС, и из реда медија и из реда академске заједнице. Дакле, комплетан тај процес именовања чланова комисије је нетранспарентан и довољно говори на који начин се заправо траже пожељни људи као чланови комисије”- каже Ивана Корајлић из Транспаренси интернешнела БиХ.

Представници опозиције сматрају да актуелна власт нема вољу, ни жељу, а нити капацитет да се обрачуна са корупцијом. Игор Црнадак подсјећа да је ПДП прије неколико година сачинио списак од 150 афера у којима је, како тврди,  причињена огромна штета по интересе РС.

Ниједан од наведених случајева није добио епилог, већ су се афере низале, а представници владајуће коалиције били су генератори корупције - категоричан је Црнадак. 

 “Најбољи примјери су двије банке које су пропале. Случај Вучетић, Каргановић, гдје су директно власти давале новац за који су знале да иде у провалију, некоме у приватан џеп.

Састав те комисије говори о томе да су они томе приступили врло формално  и вјероватно желе да у Европу пошаљу поруку да нешто раде. Ако то буде овај састав који се наговјештава, ту једноставно нема људи који су спремни да буду непристрасни и да заиста тамо гдје виде корупцију кажу да је то корупција, а камоли да неку велику борбу воде”- поручује потпредсједник ПДП-а Игор Црнадак.

Питали смо и грађане да ли вјерују да ће комисија оправдати своју улогу, те да ли је могуће стати у крај корупцији.

 “Не вјерујем зато што до сада ништа није било како је урађено. Ја мислим да од тога нема ништа. Сви су они у корупцији и  та сама комисија и ова водећа структура, сви су они у корупцији. Овдје је превара, корупција, непотизам, начин живљења. Они су требали донијети квалитетан закон по угледу на остале земље и да га примијене. Овдје ништа не може да успије док се не промијени власти” – поручују анкетирани грађани.

Од новоизабране комисије, не очекују пуно грађани, ни опозиција, али ни представници невладиног сектора. Транспаренси пита шта је са спровођењем стратегије која је на снази до 2022. године.

Процедура избора чланова која је трајала дуго или говори о неефикасности министарства или о томе да се не ради о битној комисији. За то вријеме,  бројне мјере које се односе на кључне антикорупцијске механизме, нису могле бити ни спроведене - тврде наши саговорници. 

(БН)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Петар

27.12.2020 15:49

Никад врана није излегла голуба, криминална власт може излећи само криминалца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

27.12.2020 16:23

Што би они себе сами слали у затворе , када још могу на власти да хандре народ РС.

Name

Дјуро

27.12.2020 18:09

А како би било лисицу за цувара кокосињца, тако и од ових на власти тразити борбу против криминала и корупције.

Name

Бобек

27.12.2020 21:51

Зато драги пријатељи имамо могућност да пронађемо још "Станивуковића" до наредних избора ако хоћемо промјене. Неко је дао знак да се ови лопови пусте низ воду а на нама је да будемо на обалама и не дамо им да се извуку. Сад или никад са младим људима који могу и хоће радити. На крају крајева сви знају стране језике и могу имати комуникацију са цијелим свијетом а не као ови, без преводиоца ни у wц.

Name

Члан комисије

28.12.2020 04:34

Пантицу требас бити поштен ал не ици у крајност

Name

Ко

28.12.2020 09:44

Ко да се бори против корупције, зар од политичког и корумпираног тужилаштва да очекујемо борбу? Јел треба да оцекујемо од Славице Матијаш и онаквих као што је Славица Матијаш да се боре против корупције и криминала? Па то није могуће све док правосуђем управљања организована криминална група састављена у полицким центрма!

Name

ЗЛАТОКОСА

27.12.2020 16:41

Размјере криминала и корупције у РС су много веце него сто народ мозе и да замисли. Многи су постали мултимилијонери за пар година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Неупућене

27.12.2020 16:55

То је овде начин живота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

27.12.2020 17:06

Господо из опозиције, рушите то у парламенту! Досадили су више и богу и народу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

27.12.2020 17:20

Сви сте ви исти. И опозиција кад је била на власти исто се понасала. А невладине организације обавезно пљују оног на власти јер им је тако рецено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

27.12.2020 17:28

Знамо то висе од 20год.!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

27.12.2020 17:36

Па ко пријави корупцију у р српској против њега се подизе оптузница јел цовјек снимио како даје паре за преседника встс знаци дао доказ и на крају њега суде па ето какво нам је судство и тузиластво узимају дебеле плате и суде невине људе неце ни то дуго нестаце кредита од ммф па да видим од цега цете зивјети

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊАЛУЧАНИН.. ЦЗ..

27.12.2020 17:51

СУГРАĎАНИ МОЈИ ИЗ Б И Х.. ЈЕДИНО РЈЕШЕЊЕ ЈЕ ДА СЕ УКИНЕ КОМПЛЕТНО СУДСТВО И ТУЖИЛАШТВО И ДА СЕ ИЗАБЕРУ НОВИ ЉУДИ УЖ ПОМОЧ,, МЕĎУНАРОДНИ НЕУТРÁЛНÍ ЉУДИ ИЗ ВИШЕ СВЈЕДСКИХ ДРЖАВА.КОЈИ ЧЕ ЗА ЈЕДНО ДА РАДĚ... ХТЈЕЛИ МИ ТО ИЛИ НЕ ТО ЈЕ ЈЕДИНО РЈЕШЕЊЕ, ИАКО ЈЕ ТО ТУЖНО И ЖАЛОСНО ДА НÁМ ДРУГИ ЧИСТÉ СМЕЧЕ У НАШОЈ КУЧИ КАДА МИ НИСМО У СТАЊУ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

27.12.2020 18:05

Вјероватно планирају да процесуирају " корупцију " , али ону до 10 КМ , лажно оптуживати оне који најмање имају и отети и то мало , а са друге стране корупција на високом нивоу , у милионским износима , још више ће се форсирати , без икаквих посљедица , уосталом како се то ради ево двадесет и више година .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

27.12.2020 19:05

Нема зог криминалца ни криминалне организације на свијету која је сама себи пресудила и стрпала саму себе у затвор. Док је год СНСД на власти са својим сателитима, нема и неће бити среће за часни и поштени народ Р.Српске и БиХ. Под овом влашћу, само је криминалцима и тзв. Политичарима добро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговац

27.12.2020 19:33

Док не ставе Поткованог (више пута) ја не вјерујем у ту комисију. Државна комисија са књижевником Шпиркетом, такође, добро ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

27.12.2020 20:37

Јеси ли ти изгубио разум и памет комплетно Па када и гдје су криминалци волели закон И проводилига ха хахахахахахахахахаха Видео сам људе дасу изгубили памет Али дасу Тако комплетно то је једино могуце у БиХ РС , па сав свет види даје комплетна БИХ и РС у криминалу и да је само мозе избавити револуција и ниста висе то мјесто је горе три пута од Сомалије Авганистана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логично

28.12.2020 08:11

Не могу сами против себе

ОДГОВОРИТЕ