Почека вакцинација широм ЕУ, вакцине прво најрањивијим

Медицински радници, становници домова за старе особе и политичари широм Европске Уније требало би данас да се вакцинишу против вируса корона.

Свијет 27.12.2020 | 10:50
Почека вакцинација широм ЕУ, вакцине прво најрањивијим

Прве пошиљке вакцина које су развили њемачки "Бионтек" и амерички произвођач лијекова "Фајзер" биле су ограничене на нешто мање од 10.000 доза у већини земаља ЕУ, а њихови програми масовног вакцинисања требали би започну тек у јануару.

Но, данас се кренуло у вакцинацију најрањивијег становништва, а званичници су овај дан симболично, по вакцини, назвали "ДАН В".

Свака земља сама одлучује ко ће добити прве доже. Шпанија, Француска и Њемачка, између осталих, гарантују да ће старије особе и штићеници у старачким домовима бити на првом мјесту.

Испоставило се да су неке имунизације у ЕУ почеле дан раније, као што је случај у Њемачкој, Мађарској и Словачкој.

Радник из њемачког старачког дома у којем је већ јуче вакцинисано на десетине људи, укључујући 101-годишњакињу, рекао је да је "сваки дан чекања један дан превише".

Предсједница Европске комисије Урсула вон дер Лајен објавила је видео који слави увођење вакцина назвавши га "дирљивим тренутком јединства" у борби за заштиту готово 450 милиона људи од најгоре кризе јавног здравства у овом вијеку.

Почетак имунизације у Европи требало би да ублажи фрустрације које су се накупљале, посебно у Њемачкој, јер су Велика Британија, Канада и Сједињене Америчке Државе започеле своје програме вакцинисања истом вакцином седмицама раније.

Свеукупно, 27 држава ЕУ забиљежило је најмање 16 милиона инфекција вирусом корона и више од 336.000 смртних случајева - огромне бројке за које се стручњаци и даље слажу да подцјењују стварни данак пандемије због пропуштених случајева и ограниченог тестирања.

(Клиx)

 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Тадивоје

27.12.2020 10:04

Само се бодите сатанисти

ОДГОВОРИТЕ
Name

васил

27.12.2020 10:36

Е ево вам мало да пробате,мало на нама,па ко вели да нас сацувате.Марс море у пм,даље од мене

Name

Зељко

27.12.2020 11:24

Аха,,знаци прво пензионери,,има их много.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн но.1

27.12.2020 11:44

Ако стигне Спутњик В,можда и размислим

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре тадивоје и васил

27.12.2020 17:45

Оног момента кад завршите на респиратору и схватите да сте у задњих пар дана с огромним боловима уз муку, обавезу и бол коју створисте породици.... можда тад схватите колико сте малоумни и неодговорни

ОДГОВОРИТЕ