"Не смијемо да забрљамо, долазак вакцине преломан"

За Србију је долазак вакцине преломни, историјски тренутак, а истовремено се полако, али поуздано спушта потенцијал вируса и сада не смемо да забрљамо да не би дошло до поновног пораста, поручио је члан Кризног штаба епидемиолог Предраг Кон.

Србија 27.12.2020 | 10:35
"Не смијемо да забрљамо, долазак вакцине преломан"

"Сад треба да видимо с почетком године да то почиње да попушта. Ако сад направимо грешку и то не схватимо, онда уместо да почне да пада и да се опустимо, почеће да расте средином јануара", рекао је Кон за ТВ Прва додајући да је важно да издржимо још месец дана и контролисано се понашамо у складу са ситуацијом.

Кон је, упитан на ТВ Прва на којим мерама ће медицински део Кризног штаба инсистирати када је реч о празницима, рекао да не смеју да буду организоване прославе, а да ће се расправљати о детаљима везаним за радно време објеката.

Он је додао је циљ свима исти, да буде што мање преминулих, али је истакао да економски пад доводи до тога да ће бити смртног исхода.

"Може да се каже да је нама лакше, јер је најтеже премијерки која треба да то саопшти и сноси одговорост", поручио је Кон.

На питање шта значи најава протеста медицинског дела Кризног штаба, Кон је рекао да значи та реч.

"А како ћемо извести, то ћемо се договорити, али мислим да неће бити потребе. Заиста мислим да се то јасно прелама и да чак и они који схватају колико је еконономски то за њих јако тешко, разумеју да не могу да очекују да се дозволи прослава Нове године, то одудара од реалности", поручио је Кон.

Он је додао да је "тврди оптимиста у овом тренутку" оценивши да нема теоретске шансе да следећа година буде као ова.

"Ову 2020. смо прегурали, али 2021. ће бити у знаку науке, не само у погледу вакцине, већ и зато што ће се појавити лекови", рекао је Кон.

Кон је истакао да се, након вакцине коју је примио у четвртак, одлично осећа и да нема никакве болове и додао да није имао никакву дилему око тога да ли да прими вакцину коју су развиле компаније Фајзер и Бионтек.

Он је рекао и да га је погодила вест о смрти криминолога Златка Николића, који је преминуо од последица корона вируса.

Међутим, нагласио је да свет сада има оружје у руци оценивши да ће сада све бити другачије.

"Ми смо ти који ћемо диктирати којом брзином, кад кажем ми, мислим читав свет, али од нас ће зависити којом брзином ћемо успети да се вакцинишемо", рекао је Кон.

Упитан о новом соју корона вируса, Кон је рекао да би то била посебно значајна вест тек уколико би се показало да је преношење веће у свим деловима света.

"Није истина да ме не тангира уопште (те вест), али то је убичајено", рекао је Кон додајући да је јако корисно што имамо наш геном који је откривен, јер ћемо моћи да упоређујемо шта се дешава код нас. 

(Тањуг)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Марко

27.12.2020 10:04

Е стварно овај стари коњина је иритантан. И они вакцине. Кисицка Кон су играци сзо зна се колико сте пара добили да сирите пропаганду са вирусим и вајцинама. Није вирус ни бајтерија него је отров из авиона. Реците народу истину запрасују сваки дан. Сто лазете. Тај отров напада плуца, вакцине дајете старим по старацким домовима да видите реакцију да народ убијете. Ста радите како вас није срамота. Намјерно стајете за сликање да сте примили вакцину примили сте коктел витамина. Кога лазете. Све сезна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Че за Марка

27.12.2020 11:28

О Марко ко ли те отхрани?

Name

чаруга

27.12.2020 12:05

овако мој докторе за вирусе епидемије инжињеринг запрашивање и све остало осим за српски језик који ти није јача страна волио би да вас видим са коментарима оног момента кад се већина света буде вакцинисала и кад епидемија стане и кад нико не умре од вакцине

Name

Тадивоје

27.12.2020 10:04

Дао би ја теби боцу ДрКону

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

27.12.2020 11:19

Поставља се једно суштинско питање, предпоставимо да сви примимо вакцине, КО НАМ ГАРАНТУЈЕ ДА ЋЕ ОВО СВЕ ПРЕСТАТИ И ДА ЋЕ СВЕ МЈЕРЕ БИТИ УКИНУТЕ???? Ја још нисам чуо да је ико рекао да ће ова тзв пандемија завршити ако се сва људска популација на Земљи вакцинише. Напротив, спинују се вијести о појави НОВОГ СОЈА вируса што би ваљда значило да би за сваки сој требала НОВА вакцина. Да ли пак то значи да ћемо се морати нон стоп вакцинисати уз останак свих мјера и ограничења????? Који је онда смисао живота људске популације?????

Name

Никола озрен

27.12.2020 12:54

Вакциниси се висе пута ко ти брани.

Name

Зока

27.12.2020 16:53

Ма дај и ти и српски језик добро је човјек рекао запрасивање него ста. Каква вакцина?? Само будала мозе примити несто сто није детаљно испитано. Прими ти па цес да видис за који мјесец... Е мој луди неупуцени народе каки вам испирају мозак.

Name

Снага

27.12.2020 10:05

Е мој Кон јесу кон(ј). Вакцинама убијате и правите дизивотним инвалидима и то мало народа сто је остало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

3509

27.12.2020 10:16

Од почетка пандемије пратим изјаве др Кона и мислим да је ова изјава једна од најреалнијих и најбољих, јер је у цјелости системска. Вјерујем да медицински дио Кризног штаба у којм је др Кон кључна личност неће попустити пред политичарима кад се буду доносиле мјере за Нову годину, Божић и друге славе у јанувару. Јанувар је мјесец у којем се традиционално мање бавимо економијом, а тиме и буџетски приходи су смањени. У зимском периоду и они који раде имају веће трошкове везано за гријање и енергију, тако да смањење радне активности у јанувару ће имати много мање утицај на финансије него у другим мјесецима. Морамо се сјетити прошлости кад је пољопривреда била кључнни извор егзистенције да се зими практично није радило. Међутим зато се много радило љети, чак и по 20 сати дневно. Због тога треба размишљати о реструктурирању радног времена на годишњем нивоу. Треба поново у љетне мјесеце више радити, а мање користити годишње одморе и одлазити наљетовање на туђа мора и на тај начин помагати економију других земаља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ти

27.12.2020 10:20

МАРС КОН-ју!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мурија

27.12.2020 10:33

А казу наталитет у опадању!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

27.12.2020 10:42

А засто Кон(ј)у не покусас да зивимо без икаквих мјера па цемо видјети како се понаса та васа кривуља.Аамо тако мозес добити право стање да ли мјере помазу или не.А све ово сто ви наводите су васи хвалоспјеви,јер број заразених мора у једном моменту поцети стагнирати,не мозе стално ици према горе,и са мјерама и без мјера.А колико су вам мјере ефикасне,види се по томе да тек након два мјесеца поциње бтој заразених да стагнира.Праве су вам мјере,нема ста...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТхеОне

27.12.2020 10:48

Опет скуп вирусолога и биохемијских инзињера у коментарима

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

27.12.2020 10:53

А др Кон,Кисићка и Брнабићка примају вакцину а у ствари приме физиолошки раствор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Батар Анте

27.12.2020 12:03

Подрска за госн. Кона од Батар Анте из Врбање! Зивели. Зивјео госн. Кон!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

27.12.2020 19:02

Проваљен си идиоте

ОДГОВОРИТЕ